Alexandru JUNGHIE, Nicolae PANTILIMON – Economia României în anul 2030

 

cs_logo_sq-300Profesorul nostru de economie ne-a „provocat” cu această întrebare: cum credem că va arăta economia României în anul 2030. Ne-a mai spus că e foarte interesat de răspunsurile noastre, pentru că se gândește și la pensia lui viitoare. Cum nouă ne place de dascălul nostru, vrem să fim optimiști și să-i dăm „ceva” speranțe.

 

În prezent, mai mult de 40% dintre români trăiesc la ţară, aproximativ 11% dintre adulţi au terminat o facultate şi jumătate dintre copii citesc sau înţeleg cu greu un text. De asemenea, cei 228 kilometri de autostradă şi sistemul de sănătate se află printre cele mai proaste din Europa.

Peste 15 de ani, lucrurile vor sta însă cu totul altfel, dacă e să dăm crezare Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă. Astfel, românii vor trăi în 2030 în opt arii metropolitane, iar gradul de urbanizare va ajunge la 70%. Drumurile vor fi modernizate astfel încât să nu mai simţim revenirea pe drumurile noastre naţionale de pe autostrăzile europene. De asemenea, salariul mediu va fi de 2529 de euro, faţă de 975 în prezent. Speranţa de viaţă va creşte spectaculos: femeile vor trăi, în medie, 82 de ani, faţă de 75 în prezent, iar bărbaţii pot spera şi ei la 78 de ani, faţă de 69 în prezent. Bineînţeles, documentul Guvernului cuprinde şi previziuni sumbre: în 2030 vom mai fi doar 19,7 milioane, faţă de 21.5 milioane în prezent. Tot peste 15 de ani creşterea economică va fi de doar 4,2 procente faţă de 5, 6 în prezent..

Abia în 2030, agricultura românească va putea produce la nivel european. Strategia pentru dezvoltare durabilă a României arată că până în 2030 vom fi adoptat deja euro, vom fi intrat în spațiul Schengen, iar economia va fi bazată pe servicii. Până să atingem nivelul de dezvoltare din UE avem de recuperat decalaje uriașe față de Occident, în condițiile în care puțină lume mai are răbdare să prindă modernizarea României.

ALEXANDRU JUNGHIE și NICOLAE PANTILIMON sunt elevi în clasa a XI-a B