Cărțile prietenilor noștri

EVENIMENTE  DE  TOAMNĂ

A.Cărțile prietenilor noștri   –  Adrian  CIOROIANU    

 adrian_cioroianu_77_3

Editura Curtea Veche aduce publicului, în anul jubiliar 2016, în care sărbătorim un secol și jumătate al Coroanei Române, un nou volum regal. Adrian Cioroianu și Mihaela Simina semnează o carte dedicată copiilor, despre viața Majestății Sale Regelui Mihai I. Volumul este ilustrat de Răzvan Dumitru. Noua apariție de la Curtea Veche continuă seria volumelor ilustrate despre Familia Regală dedicate celor mai tineri români, începută cu albumul despre viața Regelui Carol I și continuată cu cartea ilustrată despre Regina Maria. Cartea apare cu doar câteva săptămâni înainte ca Majestatea Sa Regele să împlinească venerabila vârstă de 95 de ani. Ea face parte din Colecția Cărțile Copilăriei.

 

B. Cărțile prietenilor noștri – Octavian SOVIANY: NĂLUCA

(fragmente din roman au apărut în ultimele două ediții ale CDS)

Aparent, ”Năluca” este un roman de dragoste, cu toate ingredientele inerente genului: descrierea romantică, eseul sentimental, erotismul suav. Protagonistul cărții (al cărui nume, O, – literă şi cifră totodată -, capătă în roman o semnificație nebănuită ), stăpânit de voluptatea exhibării flagelatoare a propriului eu, trăieşte, la sfârşitul vieții, o dragoste pătimaşă, venită parcă din neființă. O se resemnează în fața suspiciunii de iluzie, intrând, prin abandonul dependenței de realitate, în jocul destinului, şi acceptă eventualitatea unei percepții himerice ca întruchipare a desăvârşirii. De aici se naşte portretul unei femei, care cunoaşte, acceptă şi respectă regulile seducției perfecte, conștientă, la fel ca el, că sfârşitul acestei primejdioase interferări nu se va opri în pragul iubirii necondiționate, ci va continua până la o apoteotică a eroticului, care este moartea. Populat de o întreagă galerie de alte personaje, de un pitoresc fascinant, fiecare cu câte o savuroasă istorie de viață, adevărate poveşti în poveste, „Năluca” este în egală măsură romanul căutării şi găsirii esențiale, al alienării pământeşti a artistului şi al senzualismului morții, ca singură strategie de refugiu într-un ideal al dragostei care numai acolo mai poate fi regăsit.

 eveniment_2

 

C. Cărțile prietenilor noștri – Liviu ANTONESEI

Unsprezece povestiri inedite, tratând în special relația de cuplu, dar și o serie de drame mici, cotidiene. Deși țările în care autorul își poartă personajele sunt diferite (și, prin asta, se asigură spectaculozitatea „decorului”), preocuparea majoră ce leagă textele și creează tematica întregului volum este aceea a confruntării cu propriul destin, la o vârsta la care îți conștientizezi nu doar maturitatea, ci și calea ei firească spre bătrânețe. „Prozatorul Liviu Antonesei e un postmodern pursânge. El readuce fără inhibiții vocea autorului în text, amestecă abil realitatea cu ficțiunea, «păcălește» convenția literară, asemeni tuturor «meseriașilor» postmoderniști și străbunilor lor din secolul al XVIII-lea. Toate acestea pentru a-l readuce mai aproape pe cititor de text, pentru a-l cuceri. Și, trebuie spus, povestirile lui Antonesei sunt cuceritoare…” scrie Andrei Bodiu.

eveniment_4