Cristian Gabriel GROMAN – Londra la pas

Gabriel_GromanCALUL TROIAN? – Ok, s-a hotărât. Europa va primi zeci de mii de refugiați, sute de mii chiar. Șefii guvernelor europene vorbesc despre cifre, repartiții, despre compasiune, ajutor, toleranță. Nimeni nu vorbește însă despre un pericol real ce ne pândește. Cine poate garanta că printre acești refugiați nu se ascund și luptători ISIS, precum niște lupi în blăni de miei și intră bine-merci în Europa, care îi primește (culmea) cu brațele deschise? Foarte grav este că acești imigranți nu dețin nici un document de identitate și trebuie crezuți pe cuvânt că sunt cei ce pretind că sunt și vin din țara de unde spun că vin. Nimeni nu poate garanta și nimeni nu poate spune că nu există așa ceva, numai un naiv ar putea pretinde că sunt doar refugiați de bună credință. Chiar Daily Mail dădea o știre în luna februarie a acestui an în care se spunea că ISIS amenința că va institui teroarea în Mediterana prin trimiterea a 500.000 de imigranți în Europa. De ce nu se vorbește despre aceste lucruri? Să fie ignoranță? Să fie compasiune? Să fie naivitate? Să fie toleranță? Poate câte puțin din fiecare, dar este un „joc” periculos pentru noi, pentru siguranța noastră, a părinților și a copiilor noștri. Să fie un nou cal troian? Să fie o portiță prin care teroriștii pot intra și se pot infiltra în țările europene ca „prin brânză”, fără nici un fel de opreliști? Ar fi jalnic dacă s-ar întâmpla acest lucru. Ar fi „de râsul curcilor” că nici un cap luminat de pe la marile curți europene nu s-a gândit și la acest aspect.

CATEDRALA  CANTERBURY – Catedrala din Canterbury este o biserică anglicană din Canterbury, Kent și este una dintre cele mai faimoase construcții religioase creștine din Marea Britanie, înscrisă din anul 1988 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Catedrala Canterbury este reședința Arhiepiscopului de Canterbury, cel mai înalt ierarh al Bisericii Anglicane. Este cunoscută pentru asasinarea lui Thomas Becket din 1170, cancelar al Angliei și arhiepiscop.

Canterbury Cathedral in Canterbury, Kent, is one of the oldest and most famous Christian structures in England and forms part of a World Heritage Site. It is the cathedral of the Archbishop of Canterbury, leader of the Church of England and symbolic leader of the worldwide Anglican Communion; Founded in 597, the cathedral was completely rebuilt from 1070 to 1077. The east end was greatly enlarged at the beginning of the twelfth century, and largely rebuilt in the Gothic style following a fire in 1174, with significant eastward extensions to accommodate the flow of pilgrims visiting the shrine of Thomas Becket, the archbishop who was murdered in the cathedral in 1170.

LA  PAS  PRIN  LONDRA  – Charles Dickens este un scriitor englez reprezentativ pentru realismul secolului al XIX-lea, cunoscut prin opere precum Marile speranțe, Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Martin Chuzzlewit, Dombey și fiul, Timpuri grele, Dugheana cu vechituri (Prăvălia cu antichități), Documentele postume ale clubului Pickwich, Nicholas Nickeby, Barnaby Rudge, Poveste despre două orașe (ultimele două, romane istorice). Se naște la 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire, ca fiu al lui John și al Elizabethei Dickens. În 1817, familia sa se mută în Chatham, Kent, în 1822 mutându-se din nou, în cartierul Camden Town, Londra. Primii ani ai vieții au fost unii foarte fericiți, petrecându-și timpul liber în compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett și Henry Fielding. Familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc și i-a asigurat educația la o școală privată, dar totul avea să se schimbe după ce tatăl său a pierdut o sumă mare de bani în distracții și străduindu-se să-și mențină poziția socială, familia fiind trimisă la închisoarea datornicilor. La vârsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca să muncească zece ore pe zi în fabrica de cremă de ghete a lui Warren (aflată în apropiere de stația de cale ferată Charing Cross), pentru șase șilingi pe săptămână. Cu acești bani trebuie să-și achite cazarea și să încerce să-și ajute familia. După o perioadă de timp, situația familiei se îmbunătățește în urma unei moșteniri venite din partea familiei tatălui. Familia Dickens iese din închisoarea săracilor, dar mama îl lasă pe Charles să lucreze în continuare la fabrica de cremă de ghete. Dickens n-o va ierta niciodată și acest resentiment, precum și situația grea a clasei în mijlocul căreia și-a trăit o parte din copilărie vor deveni teme majore ale operei sale. Avea să-i spună mai târziu biografului său: „Niciun sfat, nicio aprobare, nicio încurajare, nicio consolare, niciun sprijin din partea nimănui de care să-mi amintesc, așa că, ajută-mă, Doamne!”.

DE ACASĂ – Stațiunea montană unde se spune că s-ar fi îmbăiat Hercule și și-ar fi vindecat rănile, unde a venit să se îmbăieze însuși împăratul Marc Aureliu cu mama sa, Iulia Doamna, sau unde venea, pentru relaxare, Împărăteasa Sisi, a ajuns un dezastru. Orașul montan din Caraș-Severin a renăscut de trei ori în istoria sa de peste 2.000 de ani – mai întâi sub romani, apoi în timpul dominației austriece și, ulterior, în plină Epocă de Aur comunistă. Acum, într-o Românie capitalistă, a ajuns să fie la un pas de colaps. Arestarea primarului din Băile Herculane, Nicușor Vasilescu, pentru că ar fi vândut unui om de afaceri, la prețuri subevaluate, un imobil din oraș aparținând municipalității, arată modul în care a fost gestionat, de-a lungul timpului, un oraș supranumit odinioară „locul tinereții fără bătrânețe și al vieții fără de boală”.

DIFERENȚE –  Că ne place sau nu, poliţiştii români (marea lor majoritate, de la „rutieră”) sunt cu ochii numai după şpagă. Ei nu previn, cum era normal, ci doar sancţionează. Într-un concediu de trei săptămâni  în care am venit în ţară cu maşina englezească, m-au oprit de 13 ori. Îmi tot căutau „nod în papură”. Nu au avut ce-mi face. În schimb, în Londra, am intrat pe o stradă de lângă Buckingham Palace, unde nu aveam voie cu maşină comercială, m-au oprit poliţiştii britanici, mi-au spus că am greşit şi mi-au urat o zi bună. Dacă mi se întâmpla una ca asta în România, îmi luau carnetul. Instantaneu! În Londra, m-au oprit doar o dată, în opt ani şi jumătate. Şi atunci, pe bună dreptate…

CRISTIAN GABRIEL GROMAN lucrează la PHS Greenleaf, Londra, este poet, pianist și absolvent de Carabella…