Gabriel ENACHE – Playbook; Ionuț Cristache – Nero brac german

Literatura ca ecorșeu desăvârșit.

Ionuț Cristache. Nero brac german. Editura KOOB, 2014.

nero_brac_germanMă lipisem de o vitrină și nu puteam să-mi dezlipesc ochii… ar putea fi una dintre propozițiile care arată exact și sigur starea (în)spre care te duce, te îndrumă proza scrisă de Ionuț Cristache. Ceea ce scrie domnia sa este atât de… palpabil, de încărcat vizual încât procesul de nedezlipire care are loc în timpul lecturii este ceva cu adevărat firesc. Proza lui Ionuț Cristache nu este o proză ieșită acum și aici din mintea, din… mantaua autorului, este o proză hrănită îndelung cu lecturi care vin de departe, din adânc, cu stări și imagini amplificate de-a lungul a multor probabil trăiri ale autorului.

Ionuț Cristache nu se arată, chiar dacă îl simți, de-a lungul lecturii, Ionuț Cristache își îneacă cititorul într-un lirism exploziv, anihilator, orbitor și halucinant coborând întotdeauna ca protecție un ecran cu efectul unei lumini stroboscopice, strălucitoare.

Personajele lui Ionuț Cristache vin în… fața cititorului îmbibate, impregnate vizibil de și cu povestea pe care o trăiesc în paginile cărții, creându-și și dezvoltându-și fiecare o atmosferă proprie și densă. Niciunul dintre personajele numite și aduse în literatură de Ionuț Cristache nu se lasă duse mai departe decât luând după ele o trenă ce își marchează clar și vizibil teritoriul lăsând urme adânci, vizibile și greu de uitat.

Romanele lui Ionuț Cristache lasă impresia că sunt scrise oarecum în transă, într-o stare de beatitudine creatoare totală făcând în așa fel ca autorul lor să beneficieze de toate stările care îi alimentează coerența și prospețimea poveștii.

Nero brac german este un exemplu. Unul dintre ele… Nero brac german este o carte a împrietenirii, a amplificării acestui sentiment și transformarea în îndrăgostire, sentimente și întâmplări ce par și sunt firești parcurgând cartea. Toți pașii parcurși de personajele acestei cărți sunt mici sau mari dar… siguri, deznodământul fiind condus firesc de același fir alb poetic (Andrei Bodiu) pe care îl desfășoară ca pe un ritual șamanic Ionuț Cristache.

Mă uit, (…) la șoseaua care se strecoară printre pădurile întinse până spre asfaltul ud, număr palatele vechi, adormite în dimineața ploioasă, și văd, prin ceața ca un abur transparent, vârfurile ascuțite ale turnurilor de la intrarea în serpentinele amețitoare. E un ritual pe care îl respect de mulți ani…

De fiecare dată, fiecare personaj își caută partea, acea parte care îi lipsește, care îl menține în starea de neîmplinit și care trebuie să îl compună și să îl desăvârșească emoțional și spiritual. Autorul Ionuț Cristache (și el desigur căutat deseori de personajele lui) își construiește în Nero brac german povestea… empatic și foarte puternic personalizată reușind să își salveze și să își încarce povestea cu fiecare rând scris, cu fiecare frază sau dialog minuțios construite.

Nero brac german este paleta pe care Ionuț Cristache își amestecă luminos personajele și trăirile lor, este cartea care probabil este folosită de când a gândit-o ca o oglindă a sufletului său înmărmurit de frumusețe. În romanul Nero brac german Ionuț Cristache și-a adunat și  și-a încastrat imaginea de căutător și de salvator de neocolit al literaturii caracterizată de sinceritate a trăirii, de bucurie a scrisului și de curățenie textuală.

Mi se amestecă literele, cuvintele, rândurile zboară spre biroul meu, cad dincolo de mâinile mele, spre parchet, se sparg …

Nero brac german este romanul care își aduce autorul în lumea din care face cu adevărat parte, în lumea trăirii cu intensitate a propriei vieți și a propriilor experiențe.

Să nu judecăm (să nu scriem!?) niciodată o viață pe care n-am trăit-o.

Nero brac german este cartea unui autor care nu obosește să își trăiască efectiv scrisul și actul de a scrie, care devine ușor, ușor parte din textul său înrobitor.

Ionuț Cristache este un scriitor al stărilor de fapt, al așezării, făcând din fiecare carte a sa un spectacol vivant al iluminării posibile, al transformării cu pași mici, siguri și firești. Ionuț Cristache este un scriitor al catharsisului, al înălțării fiecărei teme și al fiecărui personaj și al transformării lor în teme completate de stări și imagini greu de uitat.

Lumea mea mă așteaptă, e tot aici, văd deja casa copilăriei, în care toate mobilele vechi știu să-mi spună ceva, ele nici nu mai sunt lucruri obișnuite, ci părți de suflet, respiră, te trag de braț, te strigă să-ți amintească faptul nesigur că mai exiști.

Nero brac german, ultimul roman publicat al lui Ionuț Cristache este un roman al ordinii și al… neliniștii pe care orice ordine o transmite. Este un roman al așezării intelectuale și existențială a autorului lui, este în același timp o carte prin care Ionuț Cristache își definitivează concepțiile de și despre viață, despre prietenie, despre iubire, este o carte a maturității artistice și stilistice și, în același timp o declarație de iubire simplă și directă adresată tuturor persoanelor și stărilor bune care îl definesc și îl înconjoară.

Ionuț Cristache și-a lăsat și de această dată amprenta lirică și metaforică la vedere ordonând cu grație și cu seriozitate o poveste frumoasă și încărcată emoțional, marcate toate acestea cu și de imagini de o picturalitate invadatoare.

Nero brac german este romanul prin care autorul său ne demonstrează încă odată cu grație că frumusețea, doar ea cu toate ale ei, va salva lumea.

GABRIEL ENACHE este licențiat al Facultății de Litere, Universitatea București, are un master în antropologie, e jurnalist cultural, poet, prozator și eseist…