Ștefan POPESCU – Fragmentarium…

stefan_popescu_70DIPLOMAȚIE  EFICIENTĂ  –  În Italia, cu ocazia vizitei președintelui iranian, Rohani, s-au semnat contracte în valoare de 17 miliarde de euro, iar în Franța s-au semnat acorduri în valoare de 20 de miliarde. Întotdeauna am crezut că o diplomație eficientă este cea care aduce bunăstare mediului economic și cetățenilor! Apropo de diplomație eficientă… Un fost coleg de școală doctorală, care ajunsese numărul doi într-o ambasadă occidentală, îmi spunea: Cu voi românii e foarte greu să dezvoltăm dialogul bilateral. De ce? l-am întrebat… Doar ne întâlnim, discutăm și după aceea nu se mai întâmplă nimic. Noi suntem angajați și trimiși la post pentru a avea rezultate, mi-a răspuns el.

REUNIUNE LONDONEZĂ – Reuniune internațională la Londra pe tema asistenței pentru refugiații sirieni… Probabil că ajutoarele vor fi dublate și atât.  Din păcate, totul este dominat de viziuni pe termen scurt. Siria este, de fapt, o problemă secundară în materie de imigrație. Bazinul potențial sirian (22 de milioane de locuitori) este mic în comparație cu cel din zona Sahelului, acolo unde statul islamic și diversele nebuloase radicale își extind influenta. În Sahel (Mali, Niger, Burkina, Ciad) avem un bazin de 67 de milioane de locuitori, iar peste 20 de ani vom avea cel puțin 130 de milioane. Această regiune suferă și de pe urma schimbărilor climatice. Cred că nu am văzut încă nimic în materie de fluxuri migratorii spre Europa…

NOSTALGII  –  Sunt plin de nostalgii… După cei 5 ani de jurnalism petrecuți la Radio France Internationale între Paris, Roma și București… Una dintre cele mai frumoase și bogate perioade din viața mea!

TOT  DESPRE  DIPLOMAȚIE – Președintele francez, François Hollande, a efectuat o vizită de 3 zile în India, o vizită în care s-au semnat contracte de miliarde de dolari, în special în domeniul nuclear și aeronautic. Vizita a cuprins și Pondichéry, fosta parte a imperiului colonial francez, pe care autoritățile de la New Delhi, vor să îl transforme în „smart city” (oraș bazat pe tehnologiile verzi), dar și Chandigarh, oraș în nordul Indiei realizat după planurile lui Le Corbousier. În paralel, ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, s-a aflat la Moscova unde a încheiat alte contracte de miliarde de euro. Președintele iranian, Rohani, a efectuat  un turneu în Europa, unde mizele sunt iarăși contracte de miliarde de dolari. Turneul a început cu Italia. În Franța s-a semnat un contract pentru achiziția a 114 aeronave Airbus!  Oare când vom înțelege și noi importanța diplomației economice?

O INTERVENȚIE ÎN DEZBATERE – Am avut o intervenție în cadrul dezbaterii pe tema egalității de gen în politica românească. Dezbaterea a fost organizată de Grupul PNL de la Camera Deputaților. M-am bucurat că am avut ocazia să vorbesc în fața premierului Cioloș despre lipsa unei politici în sprijinul familiei, care ne-a adus într-o dramatică situație demografică. Fiecare lider politic din țara asta trebuie să fie conștient că ne ștergem în fiecare zi de pe harta viitorului! În ceea ce privește egalitatea de gen în politică, sunt adeptul celor spuse de secretarul general ONU, Boutros Boutros-Ghali (al cărui colaborator am avut onoarea să fiu), în preambulul conferinței ONU pe tema drepturilor politice ale femeii (Beijing, 1995): „Donner plus de pouvoir aux femmes signifie donner plus de pouvoir à l’humanité toute entière”.

ALBANEZĂ  ȘI  NU  NUMAI… –  Această este clădirea fostului Institut român de Studii Ilire din Saranda (în sudul Albaniei), institut creat de Nicolae Iorga pe un teren pe care l-a primit din partea statului albanez pentru serviciile aduse (Iorga a descoperit în arhivele venețiene cel mai vechi text albanez – o formulă de botez – iar scrierile sale au constituit baza documentației pentru chestiunea albaneză la Conferința de Pace de la Paris). Fotografia am făcut-o în 2008. Iorga nu și-a făcut o vilă și nici nu a vândut terenul (cum probabil ar face unii acum) ci l-a trecut în proprietatea statului român cu condiția de a se înființa un institut de cercetări (pe modelul școlii române de la Fontenay-aux-Roses, Accademiei de Romania și Institutului de Cercetări Umaniste de la Veneția). Cu sprijinul Băncii Naționale este construită o clădire, după planurile arhitectului Petre Antonescu, iar în 1938 institutul își deschide porțile sub conducerea lui Dumitru Berciu. Institutul avea concesionate și terenuri pentru săpături arheologice. Din păcate, statul roman nu a reușit să reintre în posesia clădirii care a devenit o anexă a unui hotel grecesc.

71_popescu_1

UN ARTICOL – În momentul de față, parcursul european al Republicii Moldova a fost compromis pe termen scurt și mediu. Riscul este ca Moldova să devină o țară doar cu numele, un fel de Somalie a Europei, împărțită între doi-trei oligarhi, instalată durabil într-o zonă gri și sortită unui declin ireversibil (Moldova este pe primul loc în lume în ceea ce privește depopularea). Este analiza mea din Revista 22.

UN  GÂND – Urmăresc polemica legată de falimentul strategiei României în ceea ce privește Republica Moldova. Nu aș ridica piatra împotriva oamenilor politici de la București. Vina este în egală măsură împărțită cu „experții, strategii și specialiștii” care au fost folosiți de establishmentul românesc și care au contribuit astfel la luarea unor decizii greșite.

SOLIDARITATE – Am participat, la invitația Clubului PEN International, la o întâlnire de solidaritate cu poetul palestinian Ashraf Fayadh, condamnat la moarte de regimul saudit pentru simplul motiv că versurile lui ar promova ateismul. Victor Hugo spunea că pedeapsa cu moartea este simbolul special și etern al barbariei (la peine de mort est le signe spécial et éternel de la barbarie). Acolo unde pedeapsa cu moartea este în vigoare, domină barbaria! În intervenția mea am mai spus că nu numai complicitatea unor puteri occidentale față de regimul saudit este condamnabilă dar și indiferența noastră. Sub povara cotidianului nu mai lăsăm loc în imaginarul nostru pentru suferința din lume.

EXPANSIUNE ROMÂNEASCĂ – Cine spune că nu avem capacitate de expansiune și expertiză în crearea unor orașe universitare? Agenția oficială italiană ANSA scrie că Universitatea Dunărea de Jos din Galați și-a deschis filiala în medicină în orășelul sicilian Enna (fost oraș minier, cu o populație de cca. 28 000 de locuitori).  Ministerul italian al Cercetării și Universității a încercat să oprească activitatea acestei structuri universitare, dar un judecător i-a respins acțiunea. Așteptăm recursul. În octombrie, la cursurile de medicină de la Enna (desfășurate în regim seral!), se înscriseseră 54 de studenți care plăteau o taxă de 2200 de euro pe an.  P.S. Așteptăm și exportul unor filiale pe Relații Internaționale, Studii de Securitate și, desigur, crearea unor școli doctorale pe măsură, care să facă din Enna un centru universitar solid.

ÎNTÂLNIRE – Seară culinară la Ambasada Thailandei… Doamnele ambasador au pregătit specialități thailandeze în cadrul unui curs, iar bărbații au degustat.  În companie francofonă, alături de reprezentanta Organizației Internaționale a Francofoniei și de însărcinatul cu afaceri al RD Congo…

71_popescu_2 Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona, profesor la SNSPA și, desigur, absolvent   de  CARABELLĂ  târgovișteană…