Cristian Gabriel GROMAN – Londra la pas…

Gabriel_Groman1.MARELE FOC AL LONDREI  –  Astăzi se împlinesc 350 de ani de la izbucnirea Marelui Foc al Londrei (The Great Fire of London). Incendiul a izbucnit în dimineaţa zilei de 2 septembrie 1666, în brutăria lui Thomas Farriner ce era situată pe strada Pudding Lane, în apropierea râului Tamisa. 13.500 case au fost distruse, 87 biserici, printre care şi Saint Paul’s Cathedral. 70.000 de oameni au rămas fără un acoperiş deasupra capului. Incendiul a durat 5 zile, până pe data de 6 septembrie 1666 iar zilele erau întunecate precum noaptea, din cauza fumului gros ce plutea deasupra Londrei. Din fericire, în ciuda distrugerilor masive, mai puţin de 10 persoane au murit în dezastru. În zilele noastre se poate vizita locul de unde a pornit incendiul, pe Pudding Lane fiind chiar o coloană ce este ridicată în memoria acestui nefericit eveniment, ce este denumită ”The Monument”. A fost a doua mare tragedie ce a lovit Londra în mai puţin de 12 luni, după epidemia teribilă din anul 1665 (The Great Plague). O vină a răspândirii incendiului se pare că a avut-o primarul Londrei din acea vreme, Sir Thomas Bloodworth, pentru că a refuzat demolarea unor case, pentru a ţine focul sub control. Acesta, trezit din somn, ar fi spus: „A woman might piss it out!”

 groman_76_1

2. AVRAM IANCU – Felicitări românului nostru, Avram Iancu care, după 3 încercări, a reușit să treacă înot Canalul Mânecii! O cursă de 62 de km, după o lupta cu apele reci, cu valurile și curenții care a durat 17 ore si 54 de minute… Este primul român care a traversat Canalul Mânecii înot (și fără costum de protecție)!

3. NHC – „Notting Hill Carnival” este un eveniment ce se desfășoară anual, ”premiera” având loc în anul 1966. Serbările durează două zile și se desfășoară pe străzi unde se adună sute de mii de oameni. Însă, anul acesta bucuria a degenerat în violențe. 43 de polițiști au fost răniți (înjunghiați, loviți, scuipați), 454 oameni au fost arestați (ceea ce reprezintă un record absolut în ultimul timp), 90 de arme au fost confiscate plus un container mare ce conținea gaz ilariant (nitrous oxide comprimat ce ar fi putut umple 2500 de recipiente mai mici și – ce ar valora 150.000 de lire). Ceea ce s-a întâmplat mă face să îmi aduc aminte de revoltele (riots) din 2011. Nu a trecut decât o lună de la evenimentele din Hyde Park unde bucuria s-a transformat în violență. Nu știu de ce dar, în ultimul timp, Londra parcă stă pe un butoi de pulbere.

4. SAUSAGECârnații englezilor… Nu au niciun gust! Dar englezii sunt foarte mândri de ei! Sunt parte a celebrului ”English Breakfast”. Le-am dat să guste unor englezi cârnați de-ai noștri. Numai că nu au luat-o razna de bucuria gustului… Om fi noi înapoiați cu vreo 50 de ani în multe privințe, dar în domeniul gastronomiei suntem în fața lor! Plus că avem o țară mai frumoasă, peisaje mai frumoase, femei mai frumoase!

5. GARDURI – Prin părțile de nord ale Angliei, oamenii nu prea fac garduri, ci ziduri din pietre. Aceste ziduri se construiesc fără a se folosi niciun fel de mortar sau ciment. Dry stone (also called drystack) is a building method by which structures are constructed from stones without any mortar to bind them together. Dry stone structures are stable because of their unique construction method, which is characterized by the presence of a load-bearing façade of carefully selected interlocking stones.

6. O TRISTEȚE – Pentru înfrățirea diasporei (atât de blamată de unii în ultimul timp) și românii frați rămași acasă! Suntem la fel, fraților, cu bune, cu rele. Nu suntem monștri, cei plecați departe. Suntem frații voștri; nu vă mai luați după unii sau alții care vor doar să ne învrăjbească!

7. UN GÂND DE DEPARTE – Mă amuză teribil când mai apare câte un ”formator de opinie” rupt în fund care caută să se mai cârpească cu banii de pe un articol scris la comandă. După ei, e muncă rușinoasă să ”ștergi la cur bătrâni” dar mie mi se pare mai rușinos să folosești gura pentru partea dorsală a vreunui mogul, doar pentru că îți aruncă vreo ciosvârtă. Penițe cumpărate pe mai puțin de 30 de arginți. Prostituție jurnalistică și literară! Mi-e rușine mie de rușinea lor!

8. NEDUMERIRI DE LA… LONDRA – Cum este posibil ca într-o țară care se pretinde a fi europeană, parlamentarii își votează cu spor pensiile și salariile iar satele românești se scufundă în nămol, nu au canalizare, nu au apă potabilă curentă, unele nu au electricitate… Dacă iei Europa la pas, nu vei mai găsi așa ceva nicăieri. Cine spunea că suntem cu 50 de ani în urmă se înșela amarnic! Nu cu 50 de ani suntem în urmă, ci cu vreo 250. Se apropie alegerile. Va începe din nou circul. Promisiuni, minciuni, rânjete, strângeri de mâini. După alegeri, se va așterne din nou tăcerea; vor zornăi doar banii în buzunarele celor ce se îmbogățesc peste noapte!

CRISTIAN  GABRIEL  GROMAN  lucrează la PHS Greenleaf, Londra, este poet, pianist și absolvent de Carabella…