Blockchain – inovația în finanțe
Fără urmă de îndoială, tehnologia a devenit în momentul de față unul dintre principalele motoare ale dezvoltării societății. Deși internetul este considerat cea mai importantă invenție din ultimul secol, gradul de evoluție al tehnologiei preconizat pentru următoarea perioadă pare să aibă potențialul de a aduce schimbări în acest clasament.
Cercetări recente realizate la Institutul tehnologic din Messachusetts, SUA, au evidențiat impactul pe care un sistem financiar cu un grad de transparență sporit l-ar putea avea asupra costurilor utilizatorilor finali în momentul realizării unei tranzacții valutare. Practic, un sistem autonom ce elimină atât centralizarea, cât și intermedierea valutei ar putea aduce avantaje substanțiale atât din punct de vedere al costurilor bănești, cât și al timpului de realizare a tranzacției.
Deja de o perioadă foarte lungă de timp internetul este considerat cea mai cuprinzătoare bază de date ce permite atât stocarea, cât și transmiterea unei vaste cantități de informații. De exemplu, atunci când trimitem o imagine sau un fișier prin email, practic transmitem o copie a documentului pe care noi îl deținem. Deși aceasta a reprezentat o inovație importantă o perioadă destul de lungă de timp, o nouă provocare a apărut în ultimii ani, cercetătorii întrebându-se dacă nu cumva internetul ar permite realizarea unor operațiuni mult mai avansate cum ar fi transferul în timp real al banilor. Totuși, o problemă destul de delicată apare aici și nu este vorba despre tehnologie, ci despre schimbul dreptului de proprietate a respectivei sume de bani. Dacă pentru a transmite prin email un document copiat nu ar putea constitui o problemă, când vorbim de trimiterea banilor, lucrurile se complică considerabil.
Imediat după celebrul faliment al băncii Americane Lehman Brothers din 15 Septembrie 2008, o cercetare importantă în domeniul financiar avea să ofere o alternativă la clasica paradigmă de funcționare a economiei. Un articol științific publicat de un anume domn Satoshi Nakamoto, a cărui identitate încă a rămas anonimă, descria o tehnologie avansată ce pune bazele implementării unui nou tip de monedă, o monedă digitală. Astăzi bitcoin este o monedă de schimb electronică, securizată prin criptografie, care a fost creată în 2009 din dorința de a oferi un nivel ridicat de siguranță utilizatorilor, dar și pentru a renunța la costurile privind efectuarea tranzacțiilor valutare percepute de către intermediari. Mai mult decât atât, dorind ca plățile să se efectueze instant indiferent de distanță, perioada de timp care poate ajunge și la câteva zile în cazul plăților sau transferurilor internaționale, dispare.
Chiar dacă în momentul de față această tehnologie a fost adoptată de aproximativ o treime din statele lumii, majoritatea tratează acest instrument ca pe o investiție speculativă, motiv pentru care recent, cotația bitcoin la bursă a întrecut prețul aurului. Totuși, sunt oameni care văd în bitcoin un potențial mult mai mare de atât.
Articolul lui Nakamoto a devenit cu atât mai interesant cu cât prezenta pe larg tehnologia din spatele bitcoin. Blockchain este tehnologia care stă la baza tranzacțiilor digitale realizate prin intermediul monedei virtuale. Practic este un algoritm de criptare a tranzacțiilor, accesare a monedei în spațiul privat și înregistrare a acesteia într-un jurnal public care cuprinde toate schimburile efectuate. Unii o consideră noua generație a internetului și este susținut acest lucru de potențialul de expansiune în majoritatea mediilor sociale, politice sau de afaceri.
Există un interes din ce în ce mai mare în ceea ce privește tehnologia blockchain. Investitorii interesați de noi inițiative par să aibă o atitudine mai agresivă decât în momentul apariției internetului. Bănci centrale, bănci comerciale, emitenți de carduri cât și companii din tehnologie par să fie din ce în ce mai interesante, aceștia fiind motivați deopotrivă de amenințările și oportunitățile pe care o astfel de tehnologie le aduce.
Deși publicația Harvard Business Review furnizează date privind investițiile în întreaga lume depășind echivalentul a câteva sute de miliarde de euro, o tehnologie atât de inovatoare atrage și foarte multă reticență. Inexistența unei baze solide de reglementare, lipsa interesului unora de a crește nivelul de democratizare al participării la piețele de capital globale sau evidenta dorință de retenție la vechea paradigmă bazată pe intermediere fac din ceea ce numim astăzi o schimbare radicală a pieței de servicii financiare un obiectiv destul de ambițios.
Cum s-a întâmplat și în momente similare, blockchain va crea deopotrivă câștigători și pierzători. Tot ce îmi doresc este ca prin intermediul acestei tehnologii, prosperitatea să fie distribuită în mod echitabil, iar oamenii cu mai puțin noroc financiar să aibă șansa la o viață mai bună. Dacă va fi așa sau nu, rămâne de văzut…
DANIEL CRISTESCU este un tânăr și implicat economist de succes, studiază la Amsterdam și este, desigur, absolvent de „Carabellă” târgovișteană…