Una din puținele insule ale României din Marea Neagră, Insula Șerpilor are numeroase legende pe care foarte puțină lume le cunoaște. Astfel ea apare chiar in legendele vechilor greci în poveștile despre întoarcerea aheiilor din Războiul Troian. Ahile, cel mai mare erou care a luptat pentru greci și a murit numai in urma săgeții trase de zeul Apollo în călcâiul său stâng, a fost transformat după moarte în semizeu de către Zeus la rugămintea mamei sale nereida Tetis. Tot la rugămintea acesteia zeul mărilor Poseidon a ridicat din mare un tărâm care a fost numit Leuce însemnând ,,insula cea albă” datorită apei mării învolburate care se lovea de stânci. Zeița Hera, stăpâna Olimpului drept mulțumire pentru ajutorul din marele război din Troia după moartea Elenei preafrumoasa fiică a lui Zeus din pricina căreia a și început războiul i-a dat-o drept soție pe aceasta lui Ahile. Nunta celor doi a fost mare și au participat toate nimfele nereide și geniile din Pontul Euxin și de atunci în orice seară Ahile și Elena se așezau la masă. Tot drept mulțumire lui Ahile Hera i-a construit și un templu.
Marinarii care treceau pe lângă insulă povesteau că din Leuce se auzea glasul minunat a lui Ahile care cânta la harpa sa dar și sunet de arme, strigăte de război și tropote de cai. Dacă erau prinși de vreo furtună se povestește că însuși Ahile apărea și le arăta corăbierilor unde să vâslească. Cei salvați din furtuni i-au adus daruri nenumărate lui Ahile, daruri care au fost pândite inclusiv de neînfricatele amazoane. Ahile care era atunci semizeu a făcut o vrajă prin care a înnebunit caii amazoanelor și aceștia le-au alungat pe cutezătoarele războinice.
Acest tărâm magic a fost numit mai târziu Insula Șerpilor, deoarece acolo au existat niște șerpi mici negri și neveninoși.
ANDREI CRISTIAN BOBEICĂ este elev în clasa a XI-a, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…