Foarte mulţi oameni ajung într-un punct în care cercetează vieţile celor mai mari figuri din sectorul terţiar. De unde au început, în ce cred ei cu adevărat şi încotro vor să tindă profesional. Deloc întâmplător, ochii ne alunecă peste salariile lor şi rămânem interzişi. O nişă relevantă pe care vreau să o explorez este fotbalul. În sportul cel mai răspândit, cele mai reprezentative figuri câştigă sume de ordinul sutelor de mii de euro pe săptămână. Ce justifică o aşa sumă – considerată de majoritate – exagerată? Priviţi-l pe Gareth Bale, unul dintre cei mai buni sportivi. Conform Totalsportek, impresarul său a bătut bine palma cu oficialii clubului Real Madrid pentru un nou contract ce-i aduce fotbalistului 300.000 de lire sterline la fiecare şapte zile. Acum, cei ce văd în asta un lucru neobişnuit, nu arareori menţionează că, în pofida muncii depuse de un fotbalist, ori a talentului său nativ, datul cu şutul în minge şi alergatul sunt pur şi simplu supraevaluate.
„De ce un medic, chiar şi dintr-o ţară dezvoltată (chiar şi din sectorul privat), nu câştigă într-un an cât Neymar câştigă în zece zile? De ce un savant nu face atâţia bani câţi face Lewandowski după două meciuri? Aceştia sunt oamenii care ne fac un bine pe termen lung şi e de datoria societăţii să-i stimuleze ceva mai mult. Depun un mare efort intelectual şi se autoeducă zi de zi, pe când fotbaliştii irosesc sume mari pe bolizi şi case extravagante, atunci când nu se agită pe teren.” – este adeseori argumentul categoric al majorităţii revoltate, pe care sper că l-am simplificat cu înţelepciune. Evident că un subiect stufos determină păreri puternic nuanţate, fie ele toate contra.
Ce alţii consideră o justificare sunt riscul, gratificarea, în strânsă relaţie cu expunerea, şi durata pe care le livrează profesia de fotbalist. În medie, un jucător îşi încheie cariera după şaisprezece ani, dintre care doar opt îl găsesc în formă maximă. În atâţia ani el trebuie să-şi strângă averea pe care medicul o poate strânge într-o viaţă. O accidentare severă îi încheie activitatea în floarea vârstei, însă cel mai puternic argument rămâne satisfacerea unei mari nevoi primare a omului – distracţia. În jur de 3 – 3.5 miliarde de oameni, şi e potenţial de mult mai mult, văd jocul de fotbal ca mijloc de exaltare, alternate cu momente de mânie. Cluburi puternice încleştate în lupta pe trofee, mijlocite printr-un joc estetic, cu răsturnări situaţionale de poveste şi tensiuni insuportabile. Toate astea şi multe alte emoţii sunt – repet – resimţite de o gigantă masă de oameni. Când afectezi prin meseria ta puţin sub jumătate din populaţia Terrei, este just din perspectiva unora să fie aşa. Să fii model în viaţă pentru milioane de copii şi de adulţi.
Pentru opozanţi, aici nu ar mai conta durata carierei. Desigur că există un număr mare de jucători ce nu vor ajunge vreodată la loc de cinste în istoria sportului, dându-le chiar şi decenii la dispoziţie, însă pentru cei care au ajuns, câştigurile, cercul şi influenţa socială au devenit atât de mari încât, cu un minim de disciplină, se pot menţine la un trai decent pentru tot restul vieţii, ori pot alege calea prolifică financiar, activând după retragere în acelaşi domeniu sau în domeniile tangente fotbalului. Brand-ul şi imaginea lor este mult prea mare ca să nu lucreze pentru ei. Desigur că se profită suficient de pe urma distracţiei, drepturile de difuzare live ale meciurilor din Premier League ajungând anul acesta la cifra de cumpărare record de 5.1 miliarde de lire sterline, aproape dublu faţă de precedentele trei sezoane. Conform BBC, achiziţionarea lor a fost deja efectuată de către posturile Sky (166 jocuri per sezon) şi BT (42 jocuri per sezon).
Se pot face studii peste studii de cazuri în care dreptatea ar putea să schimbe taberele de opinie, ulterior părtinirea trebuind efectuată (eh, doar uneori). Finalul, printre altele, mă face curios să aflu de ce am din când în când tendinţa să investesc mai mult timp decât trebuie în probleme vag importante…
ANDREI LUCIAN PĂUN este elev la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…