PUBLICITATE AMICALĂ – Numărul 38 al ziarului Anunțul Românesc vă aduce povestea de viață a Flaviei Kenyon, singurul avocat român pledant din sistemul de justiție britanic. Ziarul Anunțul Românesc se poate găsi în toate magazinele românești din Londra. ANUNȚUL ROMÂNESC, VOCEA ROMÂNILOR DIN U.K.
REGULI – Când am ajuns în Londra, via Italia, m-am „îngrozit” de regulile de protecția muncii excesive de aici, din U.K. La fiecare pas, te întreabă și te verifică de protecția muncii (Health and safety); uneori ți se pare că sunt isterici și par a fi „habotnici”. Dar acum, îmi dau seama că nu sunt chiar așa habotnici cum îmi păreau la prima vedere. Un exemplu: aici, băi, fraților, nu ai voie să folosești nici măcar o scară, (pe care în România o puteai folosi la urcatul în pod, să verifici nucile sau păpușoiul), dacă nu ai un certificat de folosire a acelei scări. Și nu glumesc. Eu am un astfel de certificat. Și ce dacă sunt eu, un neica nimeni, că tot spun… România, trezește-te!
STATISTICĂ – Câți oameni au fost în stradă, în București? Digi 24 spune că sunt peste 20.000 de oameni. Potrivit Realitatea Tv, sunt peste 30.000 de oameni. Adevărul.ro spune că sunt aproximativ 25.000 de oameni. ProTv spune că sunt peste 15.000. Cine spune adevărul?
FRICA PĂZEȘTE BOSTĂNĂRIA – Peste 70 de parlamentari urmăriți penal sunt în Parlamentul României. Toți parlamentarii au votat împotriva celei mai dure legi anti-corupție. În plin scandal iscat de tragedia de la Clubul Colectiv care a dat naștere unei adevărate mișcări de revoltă populară, senatorii au respins aproape în unanimitate cea mai dură lege anti-corupție din România ultimilor 25 de ani. Legea propusă Parlamentului de liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, propunea închisoarea pe viață pentru corupție mai mare de 100.000 de euro, confiscarea totală și extinsă a averii, muncă în folosul comunității pentru cei condamnați, dar stabilește și faptul că faptele de mare corupție nu se prescriu niciodată, la fel ca și crimele. 113 senatori s-au speriat însă de aceste pedepse și au respins legea la Senat, nefiind nici un vot favorabil legii propuse de liderul PRU, ceea ce era de așteptat având în vedere duritatea pedepselor. Rămâne de văzut ce vor spune cetățenii în fața acestui nou act de autoprotejare a politicienilor față de lupta anti-corupție!
CREȘTINĂ – Cred în Dumnezeu, sunt credincios. Mă doare când cineva aruncă cu noroi în Biserica noastră și în credința noastră ortodoxă pentru care s-au luptat voievozii noștri și, mulți dintre ei, și-au dat și viața. Dar, există uneori, în ultima perioadă și multă ipocrizie printre capii Bisericii noastre. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica, a mărturisit pentru B1TV că preotul nu merge neinvitat să ţină slujbe oriunde (referindu-se la tragicul eveniment din clubul ”Colectiv’)’. Doar o întrebare de bun simț, am! Dumnealui spune că nu vine niciun preot neinvitat. Ok, îi dăm crezare. Dar, ce ne facem, de Bobotează? Unii preoți, pe la Târgoviște, de pe unde sunt eu, băteau cu crucea de fier în poartă (că eu stau la casă, nu la bloc) și erau tare supărați când creștinii nu îi primeau… Nechemați, într-adevăr…
VIAȚA LA ȚARĂ – Aer curat, peisaje de vis, sunetul rustic al tălăngilor… Confiscați de grijile cotidiene, de stres, de lupta de zi cu zi pentru supraviețuire, sau pur și simplu confiscați doar de ceea ce ni se servește la televizor, ne-am obișnuit să trăim în „civilizația de beton”, uitând să ne bucurăm de lucrurile simple din natură, cum ar fi: ciripitul păsărelelor, susurul izvoarelor, sunetul tălăngilor sau cel al animalelor…
EDILI ȘI EDILI – Boris Johnson, primarul Londrei așteaptă metroul ca orice cetățean. Așa cum spunea și primarul Bogotei: „O țară dezvoltată nu este aceea unde oamenii săraci au mașini, ci unde oamenii înstăriți folosesc transportul în comun.”
SINDROMUL BROAȘTEI FIERTE – Teoria este bazată pe o observaţie – şi anume că un broscoi aruncat într-o oală cu apă încălzită zdravăn va sări imediat afară, însă dacă este pus într-o oală cu apă rece, dar care este încălzită treptat până în punctul de fierbere, va sta acolo până va fi fiert odată cu apa. Apoi, într-o zi, primeşti un diagnostic… Cancer. Artrită. Alergii. Hipotiroidism. Fibromialgie. Iar lista poate continua cu cele 1001 de boli ale prezentului, una mai înfricoşătoare decât cealaltă. În ziua când primeşti diagnosticul boala pare că a apărut din senin. Nu îţi pui problema că ai fi inhalat plumb, toxine, fum de maşină, E-uri în alimente, fum de ţigară, alcool în exces – şi toate în acelaşi timp. Toate erau doze mici, deci n-ar fi trebuit să fie nicio problemă. Din păcate fraza de mai sus este o minciună care afectează vieţile şi viitorul a şapte miliarde de oameni. Una dintre problemele cele mai mari ale vieţii moderne este exact această picurare înceată, zilnică – de toxine în alimente, apă, aer, produse de igienă – care, combinată cu proasta nutriţie şi lipsa de exerciţiu fizic, ne distruge încet dar sigur. Dacă mai introducem în ecuaţie miile de medicamente (care au, mai toate, efecte secundare), operaţii şi alte intervenţii medicale – veţi observa că există o mare şansă ca problemele de sănătate să înceapă la vârste mult mai timpurii şi că, probabil, veţi avea de înfruntat zeci de ani de dureri şi boli. Toate – în numele progresului.
CRISTIAN GABRIEL GROMAN lucrează la PHS Greenleaf, Londra, este poet, pianist și absolvent de Carabella…