1. CĂRȚILE PRIETENILOR NOȘTRI – Radu PĂRPĂUȚĂ
Editura: Alfa
Anul apariției: 2015
Nr. pagini: 148 pagini
ISBN: 9786065401693
Categorii: Literatura română, Beletristica și critica…
(Un fragment publicat în Cultura de Sâmbătă)
Moș Ticuță, poreclit altădată Timpuță la crâșma lui moș Leon, însă astăzi nimeni nu-i mai zice așa, fiindcă crâșma nu mai este, iar căruțașii sunt mai toți sub brazdă, deci moș Ticuță se scoală dis-de-dimineață și, are-n-are treabă, își pregătește căruța de plecare. Mai unge o roată, mai leagă sadelca cu vreo sârmă în obiceiul românesc, că ține și așa, nu uită să arunce în fundul căruței oleacă de fân sau o mână de grăunțe, precum nu uită și o droaie de alte amănunte ce însoțesc plecarea. Pe urmă un „Doamne ajută!” și o cruce, pe care le-a învățat încă din copilărie, și haida! la drum. Trece mai întâi prin hudițe înguste și hleioase, cu coroana copacilor deasupra, și râpe prăvălite în jur. Apoi coboară mai la vale. Căruța începe să salte prin bolovanii drumului, săltând totodată gardurile strâmbe și scorojite, casele cu acoperișuri ruginite sau rufele zbătându-se pe vreo sârmă. Apoi bidiviii lui moș Ticuță lasă toate acestea și coboară iarăși, iar sub ochii moșului încep să sară gărdoaiele din fier forjat și porțile de cetate ale vilelor, care încep să se vadă albe în zorii gata să apară. Pe lângă căruțe trec în goană dubițe de toate culorile și mărimile, grăbite să înceapă cotidian marile și micile lor afaceri.
Apoi coboară și iar coboară la șoseaua asfaltată. Mașinile se înmulțesc. Când se îngână ziua cu noaptea căruța trece pe lângă cartierul de locuințe. Multe ferestre sunt găuri negre, oamenii încă nu s-au sculat, căci, la drept vorbind, nici nu prea au la ce se scula. Doar patronii înfrigurați, vlăstăriți la școala banului, deschid magazinele. Autocolantele de Coca-Cola și alte minunății încep să strălucească pe geamuri. Bețivii de serviciu încep să intre bucuroși în baruri. În stațiile de autobuz – puțini oameni, căci și serviciile sunt puține. E drept, o parte merg cu mașinile proprii, căci munca umilă prin cele țări le-au făcut posibile.
Dar moș Ticuță nu prea știe el de toate acestea! El merge înainte. Suflarea răcoroasă a dimineții îi atinge ochii. Moțăie pe scândura lui, cu hățurile înfășurate în jurul mâinii, iar caii moțăie și ei, tropăind-șchiopătând, fiindcă azi caiele nu prea sunt și căruțașii rămași nu prea au cu ce prinde potcoavele. Pe urmă îl prinde somnul de-a binelea, ba chiar sforăie. Apoi iarăși se trezește și merge tot înainte în aerul de chihlimbar, cu câmpia în stânga, inundată de ape purpurii acum de la soarele ce va să vină, și cu dealurile negre în dreapta.
Cine este eroul nostru? Cine este țăranul? Sau, mai bine zis, cine sunteți voi, acești țărani ai mei? Mai sunteți? Spre ce zări mergeți voi în tăcuta voastră săvârșire pe pământ?
Dar pe mine ce putere tainică și de neînțeles mă atrage spre voi? Cum să nu mă atragă, când de mic am învățat, ca și voi, să rup turta ca pe ceva sfânt și să ascult, boldindu-mă în vatră, cântecul focului, stând ghemuit grămăjoară cu ai mei: tata, mama, bunica, sora. Și eu am bușumat spinările tremurătoare ale cailor, și eu am trecut ca turtureaua prin crengile cireșilor în floare. Vă desfid sclifosiților dobă de carte, care, în prostia voastră mărunțică devenită solemnă, de babe cârtitoare, aruncați cu scuipat din ungherele voastre, că țăranul ca fundament al patriei este o iluzie sau făcătură a pașoptiștilor, perpetuată apoi în toată istoria noastră modernă. Vă iviți ca șobolanii în porumbar și înconjurați din toate părțile pe sărmanii hulubași. Cum spuneam, moș Ticuță nu știe de acestea. El se trezește deodată din piroteală cu soarele sus pe cer. Trupul lui pe scândură pare acum înconjurat de aur strălucitor. E o zi senină de toamnă, cu aer sticlos și frunzele căzând cu duiumul din copaci. Moșul se descheie la cojoc, își dă căciula pe ceafă și dii! Căruța pornește ca o nălucă, durduind asurzitor pe asfalt. Și iat-o zburând, despicând aerul ca o săgeată și apoi dispărând în suflarea dumnezeiască a dimineții.
2. DANA NEACȘU – Un alt fel de eveniment din New York…
Doamna Profesoară Dana NEACȘU, vechea noastră prietenă la Cultura de Sâmbătă ne propune să dăm aici link-ul cărții sale: https://kindlescout.amazon.com/p/3KESURPJDC9MV
Cine va nominaliza acest link va primi un exemplar gratuit în 20 de zile de la kindle (contul amazon e gratuit)…
Something Went Really Wrong by JORDAN MUNCZA Manhattan campus monstrous self-discovery „Something Went Really Wrong” is the coming-of-age story of Tony Gallant, a twenty something Staten Island native who works as a night security guard at Columbia University. A history aficionado, he writes about Vlad the Impaler, and his loyal soldiers, contagiously-sick ghouls, „impalers.” When a nearby restaurant boiler explodes, mayhem becomes the campus. Emboldened by a worldly graduate student, Lena Voda, Tony finds his heroic make-up and the campus secrets.
Doamna Profesoară de la Universitatea Columbia: „e ficțiune scrisă de mine sub pseudonim. După ce o explozie are loc întru-un subsol la un restaurant lângă campusul de la Columbia, specimenele din laboratorul militar din subsolul Universității ies și fac ravagii. Un ofițer de gardă, ajutat de o studentă din România va afla misterul… Pe scurt…. dar ca sa iei cartea gratuit trebuie să apeși pe link în următoarele 23 de zile”…
3. O NOUĂ CARTE A PROFESORULUI IOAN N. RADU, MARE SENIOR DE CARABELLA…
Joi, 4 februarie, ora 17.00, la biblioteca Județeană I. H. Rădulescu Dâmbovița a avut loc lansarea unei noi cărți, semnată de profesorul Ioan. N. Radu, președintele Societății Astronautica Târgoviște.
Profesorul Ioan N. Radu a reușit să publice la Editura Bibliotheca o carte de care, așa cum spune autorul, era nevoie pentru a completa enciclopediile apărute până acum la Târgoviște.
„Oameni de ieri și de azi din spațiul târgovișteano-dâmbovițean ” este o carte care readuce în atenția dâmbovițenilor oamenii valoroși, care au dus numele județului în toată lumea, prin talentul și munca lor în diferite domenii artistico-culturale. O mare parte dintre paginile acestei noi cărți au apărut în revista noastră, în Cultura de Sâmbătă. Chiar titlul ei reprezintă rubrica propusă de noi domnului profesor, pe care o semnează de mai mulți ani în revista al cărei colaborator este. Chiar și în numărul acesta…
„Profesorul Ioan N. Radu recidivează. Când credeam că a epuizat subiectele din istoria astronauticii…, îl redescoperim acum sub înfățișarea unui istoric al culturii locale”- profesor univ. dr. Petre Gheorghe Bârlea
„Deși operele lor valoroase sau activitatea lor deosebită reprezintă o moștenire importantă în istorie, cultură, teologie, știință, tehnică, educație, estetică, artă, sport, din păcate, sunt personalități date uitării, de-a lungul vremii și, dureros, și astăzi. Nu-i regăsim nici la nivel de localitate sau județ, nici în nomenclatorul străzilor, scuarurilor și parcurilor, al plăcilor comemorative, al denumirilor unor școli, licee, biblioteci, instituții, în lucrări adecvate, ca mărturii vii de cultură și civilizație… Scopul demersului nostru îl reprezintă reactivarea valorificării acestor oameni de ieri”- autorii Ioan. N. Radu, Ilinca Radu, Ileana I. Răileanu, George I. Radu