Deşi avem, se pare, şanse tot mai mici să „păţim” aşa ceva, e clar că trebuie să ne rugăm la modul cel mai serios, să nu ne prindă bătrâneţile într-o ţară în care, mi-e tot mai clar, persoanele în vârstă constituie bolovani legaţi de piciorul statului nostru. Şi asta, ori de câte ori vine vorba despre finanţele acestuia, ori gestionarea lor, atunci când în discuţie e sistemul asigurărilor sociale.
Din păcate însă, arătaţi cu degetul nu sunt doar bieţii pensionari care îşi cer nişte drepturi care în fond li se cuvin(chiar dacă sunt mai mulţi în cârca unui salariat, cum ni se tot repetă!!), ci…bătrânii, în general, adică acei oameni pentru care, spre deosebire de mentalitatea de „afară”, noi simţim un soi de respingere. Faţă de „pretenţiile” lor, de felul cum arată ori se-mbracă, faţă de ideile lor atât de învechite…
Dar şi faţă de dorinţa lor de a fi trataţi în spitale, asemeni oricărui cetăţean al acestui stat. (rău, adică!). După cum mi-a fost dat să văd în câteva rânduri, în ultimul timp, se manifestă o atitudine care lasă să se înţeleagă(dacă nu chiar spus într-un mod direct şi absolut brutal): „Ce mai vrea şi ăsta? A trăit destul! Sunt atâţia tineri bolnavi!”
Bunica are 94 de ani, ceea ce înseamnă, desigur, o vârstă impresionantă! O persoană de altminteri destul de rar bolnavă, totuşi o problemă apărută pe neaşteptate, care necesita operaţie vitală, “n-o putem face, nu ne asumăm riscul!”. Nu are importanţă că, de disperare, tu sau cei de lângă tine şi-l asumă. Şi l-au asumat, din fericire şi nişte medici mai puţin speriaţi(sau poate doar mai competenţi?!).
Te întristezi şi mai tare atunci când întâlneşti o atitudine asemănătoare în sistemul privat, unde remarci asemănătoare te fac să te întrebi cam cât ar trebui să trăieşti, din punctul lor de vedere, astfel încât să mai beneficiezi de empatia, sprijinul sau dorinţa şi încercarea de a te salva.
A te pune în locul celuilalt este, probabil, singurul mod eficient, în astfel de cazuri,ca să înţelegi că nu eşti pregătit niciodată suficient, pentru a-ţi spune: „gata cu călătoria asta!”
MARIANA OPREA STATE este absolventă de istorie și filosofie, consilier la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și vecină cu serele de flori ale Târgoviștei…