Conform definiţiei din DEX, aroganţa reprezintă, în principiu, un defect al comportamentului unui individ. Întrebarea mea este: cine este cel care pune acest „diagnostic” de arogant? Ce doctor să consult să aflu dacă nu cumva, chiar şi eu, sufăr de această maladie?
Îmi place să privesc aroganţa ca pe o armă, o armă împotriva celor ce nu te înţeleg. Deşi este folosită iniţial cu scopuri cât mai umane şi primitive, şi anume: dorinţa de a te mândri sau de a ieşi în faţă, această poate deveni, dacă este folosită cu cap, un fel de scut împotriva lucrurilor rele întâlnite în această societate.
Adesea las în urma mea impresia de arogant, o simt, dar tot la fel de des se întâmplă că această impresie să fie spulberată, în cazul în care „doctorul” care mi-a pus acest diagnostic, dispune de puţin timp de socializare, care va duce inevitabil la o întorsătură de situaţie, respectiv de impresie vis-à-vis de comportamentul meu. Astfel, mă pot baza mereu pe acest scut, el ştiind să mă ferească de persoane nepotrivite, evitându-le cu uşurinţă.
Acum, nu intenţionez să afirm că aroganţa este o calitate, nici pe departe. Doresc să punctez faptul că este un termen destul de tabu, folosit de multă lume cu scop de etichetare şi care nu are o relevanţă foarte concisă cu privire la motivul din spatele acestei manifestări.
În momentul în care oamenii se vor întreba „de ce?” este acest „pacient” bolnav de aroganţă, atunci va dispărea şi această “maladie” din caracterul tuturor oamenilor.
MIHAI ROBERT LUNGU e un „lungan” de CARABELLA, elev în clasa a XII-a…