În zilele noastre, mulți dintre noi uităm să ne mai și jucăm, fiind ocupați cu lucruri, zic eu, mult mai importante. Copilăria a trecut, iar acum ne îndreptăm spre o altă etapă a vieții noastre, maturitatea.
Jocurile de acum nu mai sunt cele clasice, de exemplu ,,X și 0’’ sau ,,Ţomapan’’, ci ,,Counter Strike’’ sau ,,NFS’’. Au întâietate jocurile pe calculator sau mobil, totul fiind redus la un simplu ecran şi câteva butoane. Îmi amintesc că în perioada copilăriei îmi plăcea să mă joc în natură, să mă întâlnesc cu alţi copii şi să pictăm împreună. Acum însă, pensulele şi acuarelele au fost înlocuite cu smartphone-uri, iar mersul pe bicicletă a devenit unul virtual, în care copilul manevrează din două butoane întreg circuitul.
Consider că fiecare generație are ,,noutățile’’ ei, dar parcă din ce în ce mai mulţi copii aleg să stea cu telefonul în mână, refuzând să comunice sau să interacționeze cu alții. Recent, am văzut câțiva puști de 10-12 ani care se dădeau cu skate-ul, iar unul dintre ei a zis: ,,Hai să mergem mai sus, ca să prindem viteză!’’ şi celălalt i-a răspuns că mai bine să facă o întrecere ,,în rețea’’, cu mai mulţi prieteni. La început nu am înţeles ce vrea să spună prin cuvântul ‚,reţea’’, dar apoi mi-am dat seama că era vorba de un joc online. Deci, iată efectele negative ale internetului asupra adolescenţilor.
Ei uită ce înseamnă copilăria şi preferă să stea între patru pereţi şi să fie conectaţi cu ,,o întreagă masă de fiinţe’’ pe care, cu siguranţă, nu a cunoscut-o niciodată. Așadar, sunt de părere că generațiile care vor urma, vor uita cuvântul ,,copilărie’’ sau cel mai probabil acesta nici nu va mai exista în vocabularul lor. Însă, voi fi curioasă să văd ce vor putea ei răspunde la întrebarea: ,,Unde ţi-ai petrecut copilăria?’’ și ,, Care sunt cele mai frumoase amintiri din copilăria ta?’’ Probabil răspunsul lor va fi ,,WHAT”?
MIRUNA DINESCU este absolventă 2006 a Colegiului Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…