CULTURA ȘI GUVERNUL – Salonul Internațional al Cărții de la Paris este una dintre cele mai importante manifestări culturale din lume. Participarea din acest an este modestă, nu „sare în ochi”. La Paris trebuie sa fii „subversiv și imaginativ” dacă vrei să impresionezi. În 2013, România a fost țara invitată de onoare. La câteva luni de la plecarea domnului Patapievici din fruntea ICR, dosarul participării României, țară invitată de onoare, fusese practic abandonat. Partenerii francezi nu înțelegeau cum oare o schimbare de șef de instituție poate compromite un asemenea proiect cu mize mari pentru România. Cu puțin timp înainte de sărbătorile de iarna 2012 am plecat la Paris pentru a renegocia în numele României participarea noastră. Am acceptat din start lista oficială de scriitori români propusă de partenerii francezi. Din păcate, la București, s-a decis ca Neagu Djuvara să nu mai participe (aranjasem un dialog Neagu-Jean d’Ormesson care să aibă loc la o librărie aflată lângă celebra cafenea Flore de la Saint-Germain des Près…). Apoi s-a făcut și o listă cu scriitori agreați de puterea guvernamentală care „să întărească” participarea noastră la Paris. La Ambasada României, la conferința de presă oficială de lansare a participării românești la Salonul Cărții, ambasadorul nu a venit și, mai mult, au lăsat sala în frig pentru a boicota conferința (ambasada era pro-Băse, ICR-ul era pro-USL, nimeni nu se gândea la România) încât invitații francezi ne-au cerut alcool… Noroc că o misiune diplomatică a României are din plin țuică…
D.N.A.- URI – Domnul profesor Mircea Coșea scrie că: „Îmi cer scuze pentru că am susținut în spațiul public ideea conform căreia ofensiva DNA duce și la o reformare a economiei românești. Am spus că prin efortul de eliminare a corupției și a clientelismului politic economia va avea șansa să finalizeze reformele începute după 1990 prin care s-ar fi putut crea o reală și funcțională economie de piață în care cultura contractuală ar fi eliminat cultura clientelară. Am afirmat că este bun și de admirat efortul DNA deși m-am arătat îngrijorat de faptul că rolul de reformator revine procuraturii și nu clasei politice, sugerând necesitatrea urgentă ca aceasta din urmă să consolideze, măcar în ceasul al doisprezecelea, curățirea mediului economic cu o legislație aptă de a elimina definitiv posibilitatea de regenerare a factorilor perturbatori corupționali.” Aș merge mai departe decât o face domnul Mircea Coșea în editorialul său despre cum „nu reformează DNA economia”. Cred că toată acțiunea justiției este un joc aidoma celui de la „Revoluția din 1989″. Desigur, există o luptă între grupurile de influență determinată de plecarea lui Traian Băsescu. Dar dincolo de acest lucru, cred ca establishmentul românesc are nevoie să își treacă averile acumulate ilicit în domeniul licit. Altfel nu îmi explic de ce nicio sentință nu a avut în vedere recuperarea prejudiciilor. În general, instanțele dau 2-3 ani din care se execută jumătate, iar condamnații rămân cu averile neatinse. Sigur, poporul este satisfăcut că îi vede cu cătușe la televizor….Până la urmă, Marx a avut dreptate: capitalismul s-a născut prin furt!
Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona , profesor asociat la SNSPA și, desigur, absolvent de CARABELLĂ târgovișteană…