UN SFAT CELOR TINERI – Ziarul Gândul a publicat un interviu cu un consilier în orientare profesională, apropo de ceea ce trebuie să facă tinerii pentru a-și găsi un loc de muncă. Cred însă că problema de fond nu este ceea ce trebuie să facă tinerii. Eu îi sfătuiesc pe cei mai tineri să își trimită CV-urile la secretariatele partidelor politice. Să o facă spontan și să le ceară să fie angajați. Partidele politice au blocat funcția publică și au politizat-o, tot ele au viciat procesul de recrutare în companiile private pentru că, nu-i așa, ai câștig în măsura în care faci afaceri cu statul. Îi mai sfătuiesc pe tineri să ceara partidelor politice atunci când își trimit dosarul de recrutare și o scrisoare prin care să îi roage pe liderii organizațiilor de partid să își retragă rudele, amantele și acoliții din instituțiile publice, să îi pună să se ocupe de afacerile personale și să lase locul tinerilor a căror speranță moare pe zi ce trece.
DORINȚA DE PUTERE ȘI CINISMUL – Un profesor de psihologie clinică şi psihoterapie de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca s-a gândit să meargă pe urmele lui D.D. Drăghicescu și a lui Constantin Rădulescu-Motru și să scrie un studiu despre psihologia poporului român. Potrivit domniei sale, clasa politică românească are două trăsături fundamentale: dorința de putere și cinismul. Am găsit însă, în Geografia universală a francezului (de origine daneză) Victor Adolphe Malte-Brun, publicată pe la 1856, următoarele considerații în legătură cu elitele politico-sociale ale „valahilor și moldovenilor”: sunt „arogante și dure față de supușii lor, viclene și tenace în urmărirea propriilor avantaje, foarte suspicioase și răzbunătoare și mai fudule decât turcii înșiși”.
O DUDUIE – Iată că pentru a fi europarlamentar nu contează competența, ci contează banii. Relativ recent, am fost la o întâlnire organizată de o misiune diplomatică. Acolo a fost invitată și o tânără de 32 de ani, europarlamentar. Văzând cât de prost vorbește o limbă străină și cât de banal se exprimă în limba română, imediat ce am ajuns acasă i-am căutat CV-ul. La numai 32 de ani, „duduia” avea trei masterate, un doctorat (la fabrica de diplome intitulată ASE), fusese circa șase ani consilier general la Primăria Capitalei, un an șef de cabinet de ministru, de zece ani era vice apoi președinte de filială de organizație de tineret. Mă întreb dacă asta este România noului val…
Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona , profesor asociat la SNSPA și, desigur, absolvent de CARABELLĂ târgovișteană…