Cătălina CRISTACHE – Aravind ADIGA – Tigrul Alb…

catalina_cristacheIndia este ca două țări într-una singură: o Indie a Luminii și una a Întunericului. Oceanul aduce lumină în țara mea. Fiecare loc de pe harta Indiei care se află lângă ocean o duce bine. Dar râul aduce întunericul în India – râul negru.

Tigrul Alb, romanul de debut al lui Aravind Adiga, câștigător al premiului Man Booker 2014, este o incursiune brutală în lumea Întunericului din India. Este povestea unui om din Întuneric – cum numește autorul partea săracă a Indiei – care ajunge un antreprenor de succes omorându-i stăpânul și furându-i banii. Balram Halwai nu primește niciun nume în familia lui, este pur și simplu „munna” (băiat), devine Balram fiind remarcat de un profesor pentru inteligența lui și mai apoi primește numele Tigrul Alb. Balram reușește să iasă din lumea rurală a Întunericului și să evadeze din mijlocul unei familii dominate de figura bunicii.

tigrul_albAjunge șoferul secundar al unei familii din Lumina urbană, familia Berzei, apoi șoferul domnului Ashtok, unul din fiii acestuia. În Delhi, Balram este supus umilințelor din partea  servitorilor cu care împarte dormitorul, nedreptăților stăpânilor și traficului infernal. Căutasem cheia ani la rând… Dar ușa fusese mereu deschisă. Cheia succesului acestui om de rând este crima, singura armă pe care o găsește pentru a ieși din mizeria omului de rând.  „Nu cred că menirea unui scriitor este aceea de a scrie despre propriile experiențe”, mărturisește Adiga într-un interviu recent. „Da, sunt fiul unui doctor, am fost educat într-un mediu formal și riguros, dar cred că adevărata provocare a unui scriitor al trebui să fie aceea de a scrie despre cei care nu sunt ca el”. Romanul este o pictură vie a societății de jos a Indiei, presărată cu pasaje filosofice și cu idei și constatări simpliste. Autorul mărturisește că a ales meseria de șofer pentru personajul lui pentru că este pasiv și activ, servitor și stăpân pe situație în același timp.

Balram este un personaj fascinant, în final crima lui trece aproape neobservată pentru cititor, în comparație cu experiențele prin care trece. „În India, populația se teme încă de boli precum tuberculoza, care ucide 1000 de oameni zilnic. În Bihar, spitalele nu au medici. În nord, sistemul politic este atât de corupt, încât democrația este luată în derâdere”, afirmă autorul.

Adiga se compară cu Flaubert, Balzac și Dickens, care, în secolul al XIX-lea au încercat să scoată în evidență nedreptățile brutale ale societății și atribuie scrierilor acestora evoluția societății occidentale. Tigrul Alb este o lectură intrigantă, dinamică și interesantă, un punct de vedere inedit asupra unei lumi atât de complexe.

CĂTĂLINA  CRISTACHE este absolventă de limbi moderne la Universitatea București și de masterat în comunicare la SNSPA, dar și de CARABELLA târgovișteană…