Argument
În urmă cu mai mulți ani, am văzut, întâmplător, inaugurarea unei construcţii, reabilitată pe bani europeni. Bătrânul meu liceu și-a schimbat înfățișarea…
A venit o doamnă, o femeie, o creştină, o blondă – în fine – pentru a tăia în mii de bucăţi panglica tricoloră. Erau acolo domni de la judeţ, cum se spune, politicieni mai mari şi mai mici, toţi umeziţi din cap până-n vârful picioarelor, emoţionaţi, ploconindu-se fără graţie, pătrunşi de sensurile adânci ale istoriei.
Azi și doamna blondă e istorie, ba arestată, ba eliberată, iar domnul de la județ e condamnat și el pentru afaceri cu pui și cu miros electoral. Cum mai trece gloria lumii!
Mă uitam atunci la ei, mă uitam și la ea, aş fi vrut să găsesc undeva două difuzoare puternice şi să pun, dat la maxim, un cântec. Le-aş fi tradus şi versurile… Nu-mi rămâne decât să vă povestesc dumneavoastră, cititorilor mei… LE ROI BOITEUX este un minunat cântec al lui Georges BRASSENS. Un rege al Spaniei sau al Franţei, cântă el cu vocea catifelată, avea un beteşug la picior, şchiopăta cu piciorul drept, astfel încât îţi făcea milă. Curtezanii, specie iscusită, s-au străduit să îl imite şi, care cu dreptul, care cu stângul învăţară să şchiopăteze. Din anticameră până în bucătărie toată lumea şchiopăta, şchiopăta… Dar, într-o zi, un senior din provincie trecu prin faţa regelui, dârz şi drept ca un plop. Toată lumea s-a pus pe râs, în afară de rege, care a murmurat încet, ce să zic, domnule, cred că dumneata nu şchiopătezi! Sire, faceţi o greşeală, eu sunt uimit, vedeţi, dacă eu merg mai drept decât altul este pentru că şchiopătez cu ambele picioare.
Asta este, Regina noastră blondă, domnii de la judeţ şchiopătau, şchiopătau… Între timp au făcut vizite mai lungi sau mai scurte prin arestul înghesuit și cu mirosuri amestecate. Ce greu trebuie să le fie azi să învețe mersul drept și fără ocolișuri…