Fie că e vorba de un vis, de un moment, de un sentiment, toți am spus despre ceva că e magic. Toți am spus magie măcar o dată în viață. Asta e cartea ta! Magie… Cum ai știut ce îmi doream de Crăciun? Magie (sau spionaj, depinde)… Ai copiat la test și nu te-a prins? Magie (chiar neagră,dacă îmi permiteți)… Dar ce este magia?
Pot să vă spun din start că nu e chiar ca în filme. Nu contează cât de tare țip Obliviate, mama n-o să uite că nu am făcut curat în cameră. Vai, dar cât de ușor ar fi să pot să strig Accio telefon, și telefonul să vină la mine; aș economisi atâta timp! Și doar dacă ar funcționa, să zic, Alohamora de fiecare dată când vin de la sala de sport și găsesc ușa încuiată la clasă… De ar fi atât de simplu, aș omorî toți păienjenii din casă, ce să mai, din lume, cu Avada Kedavra; dacă tot e blestemul de neiertat, să fac și eu un bine omenirii (Herry Potter? Careva? Nimeni? Ok…).
În ce constă adevărata magie? Trecând peste clișee de genul Magia Crăciunului, vreau să discut puțin despre magia aia așa numită rea, aia pe care dacă o practici ești atacat cu șapte icoane și mai află și jumătate din popor că din vina ta s-a îmbolnăvit vaca lui ‘nea Vasilică; să nu uit, tot de la tine a luat și țața Floarea virusul prostiei.
Am fost învățată de când eram micuță că a practica magia e ceva rău. Lucruri ca blesteme, capre și găini sacrificate prin cimitire, comunicarea cu morții, ghicitul în cărți de tarot (care aparent e ceva rău, nici eu nu o înțeleg pe asta) etc., toate sunt asociate cu magia. Ei bine, sunt mai multe tipuri de magie, vă vine sau nu să credeți. Există magia albă, care se axează pe dezvoltarea simțurilor, lucruri precum deschiderea celui de-al treilea ochi, proiecția astrală, meditația, curățarea chakrelor și a aurei, cum să vezi aura cuiva și ce să înțelegi din culoarea și intensitatea acesteia, ritualuri de purificare și ceva vrăji pentru iubire, ceva leacuri din plante, utilizarea cristalelor, înțelegerea divinității; chestii destul de inofensive. Nu e îndeajuns? Bun, căci urmează magia gri. Folosită în diferite scopuri, magia gri constă în lucruri pe care le poți face în planul astral sau material, cu scopul de a răni sau de a vindeca. Magia neagră este considerată a fi extrem de puternică și trebuie folosită numai in timpuri negre sau cel puțin așa vor ei să credem (Ce faci prin cimitir la 3 dimineața? Și răspunsul e: grătar! Ce era să fac cu capra asta?). În vorbele practicanților de magie de toate felurile, magia este o artă mai presus de știință și constă în manipularea energiilor după bunul plac. E greu de înțeles conceptul, dar consider că merită o căutare rapidă pe vărul Gogu (Google între prieteni).
Era să uit de Wicca. Extrem de similară cu magia alba, Wicca este o religie care venerează armonia dintre om și natura. Ideea de bază este că omul nu este mai presus de natură. Fă ce vrei, atâta timp cât nu rănește pe nimeni! zic ei. Foarte frumos, zic eu.
Acum, pe final, mă întreb de ce ne temem așa de tare de magie. Ne naștem așa, manipulare sau pur și simplu frică de necunoscut, ideea de a avea atâta putere e stranie și simplul gând că cineva ar deține atâta putere e terifiant. Dar ce se află după necunoscut și puțin mai departe? Vreau să știu și în același timp mă tem. Mă tem că voi fi judecată, flambată, că or să mă arunce în apă să vadă dacă plutesc, că or să caute să vadă dacă nu cumva m-am vopsit și părul meu natural e roșcat, că m-or căuta de putregai… Oh, nu! Unghiile mele lungi m-ar da de gol. Bine, exagerez, dar uneori mă tem mai tare de oamenii așa-ziși normali decât de forțele supranaturale. (Dacă întreabă cineva, cristalele mele sunt o simplă colecție și lumânările sunt acolo de decor. Nimic ciudat aici. Aia e cerneală roșie, pe cuvânt!)
ALEXANDRA NĂSTASE este elevă în clasa a VII-a, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…