Alexandru RÎBINSCHI – Allah, femei, petrol şi islam

cs_logo_sq-300Şeful grupării cunoscute sub denumirea de Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdai, apare pentru prima dată în clasamentul anual al persoanelor cele mai puternice din lume, clasament întocmit de publicaţia americană lunară Forbes. În acest clasament pe locul întâi se află Vladimir Putin, iar pe al doilea Barack Obama. Asta e viaţa. Abu Bakr al-Baghdai, de origine irakiană, care în iunie anul acesta s-a autoproclamat marele calif al tuturor musulmanilor din lume şi a preluat din 2010 conducerea jihadistă a Statului Islamic, controlează imense bucăţi de teritoriu din Irak şi Siria, pe care le-a incorporat în statul creat de el prin forţa armelor. Abu Bakr al-Baghdai ocupă locul 54 în clasamentul Forbes. În plus, Washington-ul, exasperat că nu poate să-i dea de capăt, a oferit o recompensă de 10 milioane de dolari persoanei care-l capturează şi-l predă autorităţilor americane. În ceea ce îl priveşte pe Vladimir Putin, după ce a reuşit să anexeze definitiv Crimeea, în martie, este marele dirijor al conflictului din Ucraina, urmărind de data aceasta prin aranjarea unui referendum, după modelul cu Crimeea, să anexeze definitiv Rusiei şi partea de est a Ucrainei. Deocamdată, până va reuşi să anexeze definitiv şi partea nord-estică ucraineană, Putin a semnat un contract cu China în valoare de mai multe miliarde de dolari pentru construirea unui oleoduct. Prin aceste două ultime acţiuni, anexarea părţii de teritoriu ucraineană care îl interesează foarte mult din cauza marilor zăcăminte de cărbune şi faptul că a reuşit să-i determine pe chinezi, duşmani tradiţionali ai ruşilor, să semneze un contract cu Moscova, din punctul de vedere al revistei Forbes, Putin a mai urcat un loc, ajungând primul în clasament, iar Obama a mai coborât unul. În fine…

Dar pentru a reveni la subiect, foarte multă lume s-a întrebat care sunt sursele financiare ale Statului Islamic, încât rezistă la presiunile şi atacurile aeriene declanşate de coaliţia condusă de Statele Unite. Răspunsul este oarecum simplu. Statul Islamic, fără jenă, vinde la negru petrolul pe care-l exploatează în teritoriile ocupate cu forţa. Pe de altă parte, mai primeşte mici atenţii, să le spunem sponsorizări, din partea statelor arabe de orientare islamo-fundamentalistă, state care joacă dublu, pe faţă declarând că sunt aliatele Statelor Unite, iar pe la spate susţinând cu bani Statul Islamic. O altă sursă este traficul cu femei. Pe teritoriul ocupat de Statul Islamic, se organizează târguri cu vânzare de femei creştine şi yazidis, acestea din urmă aparţinând unei comunităţi musulmane neagreate de conducătorii Statului Islamic. Mai nou, pe un site oficial irakian de informaţii comerciale, specializat numai în vânzări-cumpărări, au apărut tarifele de vânzare a femeilor creştine şi yazidis, în raport cu vârsta şi cu nivelul cunoştinţelor, inclusiv forţa fizică a fiecăreia. Majoritatea dintre ele sunt destinate pentru ceea ce occidentalii numesc, la modul general, sclavie sexuală. Interesant este și un alt aspect. În primul rând, femeile provin de pe urma raidurilor efectuate sistematic împotriva comunităţilor de arabi creştini şi arabi yazidis. În al doilea rând, fiecare anunţ de vânzare este însoţit de următoarea precizare: cel care vrea să cumpere respectiva femeie nu va negocia preţul, ci va plăti fără discuţii preţul dinainte fixat. În caz că se prezintă şi începe să negocieze, în anunţ se precizează foarte clar că respectivul cumpărător va fi împuşcat pe loc. De asemenea, în anunţul de vânzare se mai precizează un lucru: fiecare bărbat musulman nu are dreptul să cumpere mai mult de 3 femei, excepţie făcând femeile de origine străină provenite din Turcia, Arabia Saudită sau Emiratele Unite. În acest ultim caz, conform anunţului, cumpărătorul poate să achiziţioneze câte femei vrea.

Cele mai scumpe femei sunt cele foarte tinere. Pentru o fată creştină sau yazidis, în vârstă de 10 ani, cumpărătorul trebuie să plătească 200.000 de dinari, echivalentul a 138 de euro. Pentru o femeie între 10 şi 20 de ani, preţul este de 100.000 de dinari, echivalent cu 104 euro. Pentru o femeie trecută de 30 de ani, preţul este de 75.000 de dinari, adică 52 de euro, pentru o femeie trecută de 40 de ani, preţul este de 50.000 de dinari, adică 35 de euro. Locul unde se cumpără femeile este Mosul, unul dintre cele mai importante oraşe ale Irakului, cucerit de Statul Islamic. Printr-o întâmplare, această practică a fost adusă la cunoştinţa tuturor publicaţiilor din Occident cu ajutorul unei înregistrări video, făcută pe ascuns. În această înregistrare se poate vedea foarte bine cum bravii, vitejii luptători ai Statului Islamic vin în piaţa centrală din Mosul cu „stocul” de femei capturate pe care încep să le vândă. Se mai observă, de asemenea, cum proprietarii de femei încep să discute între ei pentru a ţine la un anumit preţ, neacceptându-se, după terminarea discuţiilor, ca vreunul să vândă mai ieftin. Spre seară, ca să scape de femeile nevândute, unele dintre ele sunt cedate în schimbul unui… pistol. Cele mai scumpe femei sunt cele care au ochii albaştri sau verzi. Dacă posesoarea unor ochi de culoare albastră sau verde devine obiectul cumpărării, imediat, acolo unde se găseşte, în piaţă, sub ochii tuturor fără niciun pic de jenă, i se controlează dantura, existenţa unei carii fiind motiv de scădere a preţului, după care în văzul lumii este complet dezbrăcată şi evaluată fizic. Asemenea practici au loc, în prezent, în piaţa din Mosul, oraş, repetăm, stăpânit şi controlat de către musulmanii fundamentalişti ai organizaţiei Statul Islamic. De când această organizaţie a reuşit să cucerească şi să controleze părţi importante de teritoriu din Siria şi din Irak, conform informaţiilor neoficiale, au fost vândute peste 4.600 de femei yazidis. Unele femei creştine şi yazidis care au reuşit să fugă şi să se refugieze peste graniţă, fiind preluate de diferite ONG-uri umanitare, au povestit cum sunt tratate ca nişte vite, iar unele dintre ele ajung în bordelurile destinate luptătorilor jihadişti, fiind obligate să suporte mai mult de 30 de violuri pe zi. Deşi întreaga lume islamică păstrează tăcerea absolută în legătură cu soarta femeilor răpite de luptătorii Statului Islamic, se ştie că mulţi tineri musulmanii care au plecat din Europa şi s-au întors în Asia Mică, înrolându-se în cadrul Statului Islamic, au fost atraşi nu doar de recompensa bănească substanţială, ci şi de promisiunea că li se pune gratuit la dispoziţie câte o femeie creştină sau yazidis, cu care poate face ce vrea, inclusiv s-o omoare dacă nu este mulţumit de serviciile acesteia, deoarece niciun musulman nu este tras la răspundere dacă bate, chinuieşte, torturează sau ucide o femei creştină sau yazidis.

De altfel, yazidii sunt vechii iranieni care s-au refugiat pe vremuri pe actualul teritoriu al Kurdistanului, unii dintre ei trăind şi în Armenia, respectiv, Georgia. Limba vorbită de yazidi este un dialect kurd ce provine din iraniană. Astăzi, 600.000 locuiesc în Kurdistanul irakian, 180.000 sunt risipiţi în Rusia, Armenia şi Georgia. Comunităţi yazidi mai există în Statele Unite, Canada şi Europa, cea din Germania fiind cea mai numeroasă: 50.000 de indivizi. Yazidismul este un curent religios a cărui origine datează din perioada Iranului antic, considerându-se că este expresia mithraismului antic originar, chiar dacă a asimilat şi elemente de sufism, din nevoia de a supravieţui într-un mediu islamic permanent ostil. Ca fapt divers, conform calendarului folosit de yazidi, acum suntem în anul 6.746. Prin raportare cu cel creştin, calendarul yazidi are 4.750 de ani în plus, 990 de ani în plus faţă de cel evreiesc şi 5329 de ani faţă de cel musulman. Dincolo de faptul că yazidii sunt monoteişti, precum creştinii şi musulmanii, totuşi ei sunt priviţi cu suspiciune, existând tendinţa de a-i considera posibili aliaţi ai Occidentului. Tocmai pentru a se evita din start acest lucru, yazidii de pe teritoriul Califatului arab, instituit de organizaţia Statul Islamic, indiferent unde sunt găsiţi, chiar şi la toaletă, sunt masacraţi fără să se mai stea la discuţii. Excepţie fac femeile care sunt folosite pentru nevoile sexuale ale adepţilor lui Allah. După ce capătă un grad prea ridicat de uzură, sunt şi ele date la… casat.

ALEXANDRU   RÎBINSCHI este   absolvent al Facultăţii de limbi şi literaturi străine, Universitatea Bucureşti, scriitor de proză s.f., a publicat în Almanahul Anticipaţia 1990 și este jurnalist…