Bogdan CIUCLARU – Ciuclarisme

Bogdan Ciuclaru 2COMPLEXUL  RUTIER  – Am pățit-o și eu. Li s-a întâmplat și altora. „Bă ce străzi au ăia!”. Generația mea împlinește un sfert de veac de frustrări legate de infrastructură. Sunt peste 20 de ani de când n-am reușit să mișcăm lucrurile și tot atâta amar de vreme de când străinătatea ne impresionează in primul rând cu asta: cum arată, frate, drumurile! De ce credeți că e pasajul Basarab omniprezent prin promouri și spoturi publicitare? Pentru că suferim. Pentru că ne agățăm de o imagine mai aproape de cum proiectam noi România când ne scoteam primul buletin. Din nefericire, suntem la polul opus. Recent am văzut la știri cum asfaltul – culmea, recent refăcut – înghițea la propriu un TIR. Mi-am amintit că DN1 e o rușine, că o bucată din autostrada Sibiu-Orăștie se surpă, iar cea care leagă Bucureștiul de Ploiești e incompletă. Rețeaua CFR e la pământ, metroul bucureștean se extinde rostogolind întârzieri peste întârzieri, iar banii strânși dintr-o supraacciză pe carburant n-a ajuns la infrastructură. Știu că există și alte rele pe lume. Dar tocmai de-aceste rele am fi putut fi mai departe, dacă am fi avut pe unde…Și dacă astăzi un străin, sau mâine propriul copil, mi-ar bate obrazul și mi-ar spune că pute pământul sub noi n-aș putea să am o explicație logică. De ce n-avem străzi ca ăia? Complexul rutier nu-ți va mutila decisiv psihicul, dar ți-l va măcina. Și-ți va altera încet dar sigur și dragostea de țară și stima de sine. Cum să iubești și să respecți hoția, lenea, lașitatea, eșecul? Milioane de oameni și poate tot atât de multe locuri frumoase… Păcat de cum arată legăturile dintre toate acestea! De fapt, orice ne-ar lega e plin de gropi!

MICI  INTEROGAȚII – Ăștia de la ONU au luat marmura aia verde de pe Valea Cascadelor?  E o știre care spune că până în 2017 toate trenurile trebuie să aibă aer condiționat; imediat ce le va bate aerul în față, călătorii vor avea și o senzație plăcută de viteză?  Mircea Dinescu e un înger al şoriciului (Florin Călinescu)? Cică Sean Penn ar fi bătut femei (ce tâmpit!); la Vaslui i-ar fi zis lumea Sean Pain? Un grup de maneliști din societatea civilă a strâns semnături fără număr pentru schimbarea denumirii localității Orăștie în Seștie?  Că tot nu are ocupație, eu l-aș pune pe Crin Antonescu consultant la rugby; mă gândesc că el chiar știe să culce balonu’?  La CFR doar greva poate fi japoneză? Există o frază care trădează nivelul divertismentului de la noi: „Leana s-a întors!”; cine mai urmează? Iliescu?

10 CONCLUZII  DUPĂ  MECIUL  ROMÂNIA – FINLANDA –  10. Moș Crăciun există! Astăzi a arbitrat în favoarea tricolorilor. 9.Am avut ghinion uriaș. Meciul a fost televizat și au fost și spectatori în tribune. 8. Jucătorii din Insulele Feroe au pierdut meciul cu Ungaria și șansa de a li se acorda Autonomia Ținutului Feroez. 7. Sânmărtean a lăudat publicul: nu mă așteptam la atâta lume pentru un meci de old-boys. 6. Finlandezii au fost la un pas de a ne stinge luminițele de Crăciun. 5. Chiar și cu golul lui Hoban, naționala României nu mai face nici doi bani. 4. În perspectiva meciului cu Feroe, Hagi nu este chiar atât de bătrân. 3. Gabi Tamaș e debusolat: Măcar cu Finlandia meritam și eu să fiu convocat. 2. Vadim a avut dreptate. Trebuia să batem Ungaria. Chiar și la fotbal. 1. Meciul nu a fost plictisitor! Mulțumim Chiricheșinen! 0.Batem în Feroe, mergem la Universitate! Rădoi dă BAC-ul        și-apoi vine și el.

BOGDAN  CIUCLARU este jurnalist, om de radio, lucrează la EUROPA  FM   și este, peste  toate, absolvent de CARABELLA…