Bogdan CIUCLARU – O revenire

 

Bogdan_CiuclaruLucrez la NASA și colegii mei, aflați în misiune în spațiu, trimit înspre Terra vestea cea mare: Există viață pe o alta planetă! După momentul de exuberanță cer o reconfirmare: se poate respira?

Vine și răspunsul, iar emoțiile sunt maxime: Da! Se poate. E incredibil! Aeeeeeer ca la noi acasă.

Într-un moment în care nebunia se amestecă cu luciditatea îmi întreb însă colegul din cască: Auzi, se și râde acolo? E un mediu prielnic umorului… se poate râde? A râs cineva în preajma ta? Ai auzit pe cineva râzând?

Pentru mine, râsul e parte din necesarul și farmecul existenței oamenilor. Sunt și voi fi mereu de partea celor care urmăresc să facă lumea mai bună prin râs, prin ironie, sarcasm și chiar satiră. Umorul ne face oameni, omorul animale.

Suntem toți de-acord cu asta?

Din nefericire, lumea în care trăim parcurge momente tragice. Episodul de la Paris s-a consumat aparent din cauza umorului. Omor pe motiv de umor! Doar că nu-i chiar așa. E omor survenit pe plasarea unora în afara convenției după/în care trăim.

Mă folosesc de puterea unui exemplu: Dacă în parcare, după blocuri, ne jucam pac-pac, convenția unanim agreată era ca nimeni să nu aibă arma „de-adevăratelea”, cu gloanțe la fel de-adevărate. E suficient ca unul să nu respecte regula pentru ca drama să se producă. Esența conviețuirii pașnice e ca toată lumea să adere la un anumit set de principii. Exprimarea liberă a ideilor sau ilustrarea acestor idei într-o formă pur artistică este una dintre regulile care încă nu s-a impus în toate cele patru zări. Dar sunt și altele… Când cineva nu adera, de exemplu, la clasicul „să nu ucizi!” apar gesturile aberante. Iar dacă nimeni n-ar respecta regula jocului  de-a trăitul pe pământ ne-ar mânca anarhia. Provocarea culturii a fost mereu căutarea convenției prin care să devină civilizație.

Eu sunt printre cei care preferă umorul și nu omorul, pentru evoluția speciei. Găsesc un desen ca fiind un instrument util și de preferat unui pistol pentru a îndrepta lucrurile din viața de zi cu zi. Întrebarea e: suntem toți de-aceeași părere? Încă nu…

BOGDAN CIUCLARU este un încă un tânăr jurnalist, om de radio, lucrează la EUROPA FM  și este, peste toate, absolvent de CARABELLA…