SUPERIORITATE ROMÂNEASCĂ – Înțeleg că Arena Națională nu primește aviz ISU pentru că acoperișul retractabil este făcut dintr-un material care încă nu este omologat în România. Materialul este adus din Germania. Asta înseamnă, oficial, că recunoaștem un decalaj istoric, dar că nici nu vrem să-l depășim.
LINGVISTICĂ – Parchetul General a găsit 10,5 milioane de euro în contul vicepreședintelui PSD Caraș-Severin. Mai interesant de atât este că pe partenerul de evaziune al omului îl cheamă Tailor Căcărează. Politica este mereu surprinzătoare.
NARAȚIUNE – Povestea cu cărțile din pușcării se termină. Prevederea va fi abrogată prin ordonanță de urgență. Acum toți scriitorii vor trebui să-i mulțumească lui Gigi Becali pentru nemaipomenita sa sinceritate. De, omul era cu sacii în căruță, mă rog, cu cărțile în bibliotecă.
RCA – …pe un an, 719 lei. Cu aproape 20 la sută mai scumpă decât anul trecut. Îmi povestea doamna de la broker că pentru camioane nu există nicio asigurare mai ieftină de 10 mii de lei și că multe bat spre 20 de mii. Cam cât trebuie să muncești cu un camion ca să plătești o asigurare de nivelul ăsta? Și cam spre ce profituri se îndreaptă firmele de asigurări. Altfel, bănuiesc că industria auto o să fie în stradă în scurt timp.
INIȚIATIVĂ SENATORIALĂ – Un senator propune un proiect de lege prin care să fie interzis să se parcheze pe trotuar, dacă pietonii nu au un spațiu de trecere de doi metri. Să văd eu cum se poate aplica asta în București. Stau și mă minunez însă că toată lumea vrea să interzică ceva. Dar să se facă ceva, mai puțin. De exemplu, să propună o lege de stimulare a construcțiilor de parcări private. Și când o să faci asta, după aia poți interzice și parcările pe trotuare.
STATISTICI – „Peste 155.000 de români au cheltuit aproximativ 36 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion în țară și în străinătate”, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc. Asta înseamnă că românii care au mers în vacanță au cheltuit în medie 232 de euro în 4-5 zile. Asta înseamnă cam 50 de euro pe zi. Ceea ce ne spune că prețurile alea uriașe pe care le vedem de multe ori la tv, sunt de fapt vârful și excepțiile turismului în România. Și că, de fapt, România e o țară ieftină pentru turism. Și că românii sunt încă o nație săracă.
ALTE STATISTICI – Primarii din Capitală au cumpărat pentru dumneavoastră, după cum urmează: tei cu 2.500 de lei bucata, crizanteme de 310 lei, coș de gunoi cu lemn exotic de 2.800 lei și balansoar de 12.000 de lei. Per ansamblu, 600 de milioane de euro în 7 ani… Nu-i așa că vă place la noi în oraș? P.S. Cine găsește balansoarul de 12 mii de lei să-l pună și aici…
ÎNȚELEGERE DEPLINĂ – Înțeleg după vizita lui Cioloș în Germania că Schengen tot la speranțe se află. Nu că ar mai conta în actualul context. Dar am și eu măcar o nelămurire. Pe vremea lui Băsescu nu am intrat că eram mici și veneam după greaua moștenire. Pe timpul lui Ponta ni s-a explicat că e PSD corupt și cu frână la statul de drept. Dar acum, când scuturăm și contractul EADS, ce bube în cap mai avem? Eu zic că trebuie să vedem dacă problemele nu sunt cumva și pe la alții.
POST-COLECTIV – Criza s-a terminat, iar după criză statul român nu știe ce să mai facă cu răniții și cu cei care s-au salvat din Colectiv. De fapt, aici se vede cât de avansat este un stat, atunci când trebuie să funcționeze și după un moment de criză. Iar România nu le oferă nici măcar minimul ghidaj și ajutor psihologic celor care au fost acolo.
AMINTIRI DIN COPILĂRIE – Mă uit la fiul meu și-mi dau seama că peste vreo sută de ani, când se vor rescrie „Amintirile din Copilărie”, o frază va suna cam așa: „dragă mi-era tableta copilăriei noastre. O smotoceam până ne cădeau degetele…” Și cu asta mă dau bătut azi.
DESPRE UN TIP DE IZOLARE – Cititorii EVZ au decis că Traian Băsescu este cel mai important om politic din România. Faceți abstracție de orientarea ziarului, povestea este în altă parte. Băsescu este vocal și articulat și și-a găsit o nișă pe care o exploatează fără milă. Și cred că se și distrează. Pentru el 2016 va fi un an bun, căci nu poate decât să crească. Doar că aceasta creștere se face printr-un model nefrecventabil și periculos: naționalismul intolerant. Iar dacă revine într-o formă la putere, lucru nu imposibil, o să cădem în alt tip de izolare. Bonus: nu m-ar mira ca o parte din ideile sale să fie reluate și de alte partide care o să vadă că este o zonă de creștere.
PRIMA DIN NOUL AN – Sărbătorile nu schimbă obiceiurile nesimțiților. Ies azi dintr-o parcare cu plată. Cât stau să pun cartela în aparat, lângă mine vine în paralel o altă mașină. Nu l-am văzut, dar când s-a ridicat bariera a luat-o înainte și dus a fost. Probabil zice că a făcut o șmecherie cu economia de 10 lei. E adevărat că și cei de la parcare sunt deosebit de generoși și au lăsat spațiu de două mașini. Cred că nu le-a dat prin cap că există și astfel de țepari.
CU TERORIȘTI – Liderul Mișcării 64 Comitate în stenogramele de la Parchet: „…de 1 Decembrie… sa montati vreo 20 de bucati… cu un cronometru …va inchipuiti, tocmai cand defileaza……trebuie facut in asa fel incat sa se aprinda mai multe simultan….ar fi misto sa fie fum, ar fi o bomba buna…..parca vad cum se vor arunca la pamant, n-or sa mai faca niciodata, ar fi ceva ce ar difuza si BBC-ul…toata lumea ar vorbi de noi… sa se atraga atentia asupra Tg.Secuiesc, sa se vada ca celor de aici nu le este teama… trebuie sa facem in asa fel incat sa avem mainile curate in ziua respectiva..” Eu zic că prima regulă ca să fii terorist este să te ducă mintea că nu poți să vorbești așa ceva fără sa te asiguri că nu ești interceptat. Iar a doua prostie majoă este să crezi că o bombă sau 20 pot să servească de vreun fel scopului tău. În Țara Bascilor au pus băieții ăia toate bombele și tot acolo sunt, iar în Catalunia, fără bombe, au fost aproape de desprindere. Băi, teroriști-neteroriști, patrioți de mucava sau răzleți la minte, puneți mâna și citiți!
FETELE DE LA APACA – Mădălina Ghenea spune că pe vremea lui Ceaușescu era mai bine că „avea toată lumea ce să mănânce.” Eu zic că era chiar mai bine. Că manechinele nu puteau să plece din țară și lucrau toate la APACA. Asta ar fi fost fericirea supremă, doamna Ghenea: să lucrați la APACA și aveați și burta plină și în loc de Butler să vă fi ales cu secretarul de partid. Oricum, știu niște români care v-au umplut frigiderul chiar zilele astea.
EDILITARĂ – Consiliul General a respins toate proiectele de reamenajare a unor zone din București. Era vorba de câteva parcări subterane, transformarea unor zone precum Piața Constituției în zone pietonale și regândirea altor câteva spații publice. Foarte bine. Cel mai bine este când nu se face nimic. Așa traficul nu va fi deranjat și sigur nu se va fura la licitație. Las că ne scoatem cu panseluțe.
SOCRATICĂ – Ah ce frumos… Interviul în care Pleșu îl atacă pe Puric este din 2009. Iar citatul pe care Băsescu îl punea în gura premierului australian este o farsă. Dar ce e mai frumos, este că ambele au trecut prin toată presa ca bune, adevărate și noi. Să zicem că e doar o stare de sărbători, nu una generalizată.
SPORTIVĂ – în scandalul premiilor din sport Dacian Cioloș a pățit exact ca în vorba aceea: „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Pentru că a acordat premii mai mari handbalistelor, el plătește că guvernul Ponta nu a acordat premii mai mari altor sporturi. Probabil că va trebui să facă acest lucru, pentru că sportivii se raportează la stat, nu la un anumit guvern. Problema este însă de fapt în altă parte. În sistemul prost construit de clasa politică pentru premieri, tocmai pentru a trage pentru sine imagine. În mod intenționat baremul premiilor a fost stabilit sub potențialul statului român și valoarea adevărată a medaliilor, astfel încât la fiecare ocazie, politicianul să poată dubla, tripla, majora premiile cu pricina. în funcție de valul de emoție populară. Astfel Cioloș, îndemnat de entuziasmul de la handbal (echipele se văd mai bine decât medaliile individuale) și de foarte bună credință, a picat în capcana unui sistem pe care politicienii îl stăpânesc mai bine. Soluția este de fapt constituirea unui sistem raportat la realitate, cu prime mari, importante și care să nu-ți dea voie să te joci ca stat cu premiile astea. Suplimentările ar trebui să vină de la sponsori.
PROTEST – Prezența colonelului Dogaru în Piața Victoriei, la un protest, pune sub semnul îndoielii cam tot ce se putea discuta rațional despre pensiile militarilor. Guvernul susține că aceste pensii nu scad. Dar: „În baza de calcul nu vor fi incluse diurnele de deplasare și de delegare, indemnizațiile de delegare, detașare sau transfer, compensațiile lunare pentru chirie, alocațiile de hrană, contravaloarea echipamentelor tehnice etc.” Nu știu câți militari sunt afectați de această prevedere, dar sunt în continuare mirat că rezerviștii români, dintre care unii au luptat în Afganistan sau în alte părți ale lumii, se lasă reprezentați de acest personaj extrem de controversat, cu vederi anti-europene și pro-ruse.
BALANȚĂ- Auchan-ul de la Constanța, unde s-au găsit 327 de kilograme de carne și alte produse stricate, a primit o amendă de 2000 de lei. La mișto, adică… Asta după ce 18 oameni luaseră salmonela. În mod evident, sistemul acesta cu amenzi este ineficient și prost gândit. Cred că statul român trebuie să se gândească la soluția răspunderilor individuale și a dosarelor penale.
CĂTĂLIN STRIBLEA este un cunoscut jurnalist, observator atent al realităților românești…