1.Despre naționalism – Naționalismul nu este nimic altceva decât dragoste și grijă față de ai tăi, față de țara în care te-ai născut, față de familie, față de vecinii de stradă, de bloc, față de colegi, față de cei care – chiar dacă poate nu-i cunoști îndeaproape sau deloc – sunt toți de-o limbă, de-o cultură și de-o istorie cu tine, fără ca asta să însemne deloc că-i urăști pe „alții”! Nu urăști pe nimeni care e de altă „stirpe”, doar că prioritate – în inima ta, în viața ta, în opțiunile și în deciziile tale – o au „ai tăi”, fără jumătăți de măsură, așa cum i-a creat Dumnezeu: pe unii mai buni, ori pe alții mai puțin buni, dar „ai tăi”! Asta dacă ții, cât de cât, să ai o identitate, să ai, cât de cât, o demnitate și să poți spera că, la nevoie, cineva îți va da o cană cu apă curată, fără să-ți ceară vreun leu cu TVA și bon de decontare!
2.Unei actrițe – Măi, fată, încetează! Te-ai făcut suficient de râs! Oprește-te! „Vezi-ți, dumitale, de roluri”- cum spunea un confrate de breaslă… celebru! Nu mi-o lua în nume de rău, încă te prețuiesc, fie și pentru că sunt un nostalgic incurabil..
3.Evenimente – Se pare că, pentru „români”, după cum televiziunile nu mai contenesc „să ne țină în priza”, efectele divorțului Andreei Marin, de turc, vor fi mult mai dramatice și mai greu de reparat, decât efectele „guvernării Cioloș”!..Noroc că, măcar în al 12-lea ceas, Botezatu a devenit, în sfârșit, tată! Și că nația asta mai are un viitor…
4.Logică – Cu o experiență de vameș, probabil că știi mult mai bine decât alți fraieri cum să furi. Dar dacă zis-ul „Pinalti”, care l-a turnat la greu pe Blaga – zis și „buldogul” – (ce faună, fraților ) declarând că atunci când îi ducea mălaiul îi lăsa „mormanul” de euroi la „partid” (la sediul PDL ), la „secretară”, înseamnă ori că zis-ul „Pinalti” minte de îngheață apele, ori că, dacă zis-ul „Pinalti” spune „adevărul” și chiar așa a procedat, înseamnă că s-a născut redus mintal…
5.Întrebare – Fumatul, ca fumatul, mai poate fi „restricționat”, hai, prin lege.. Da’ ce te faci cu prostia? Fiindcă asta e mai rea și mai perversă chiar decât… diabetul!
6.Un gând – „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”, spunea într-o poezie de-a domniei sale marele poet rus, Serghei Esenin. Și totuși, parcă tot mai des în ultima vreme îți vine să pui mâna pe un par, că parcă așa spunea Petre Țuțea!
7. Se fură și se vinde – Nu doar prezentul, sub ochii noștri, ci si trecutul, și din păcate, cu „complicitatea noastră”, prin nepăsare! Dar cu viitorul ce-aveți, bă, de gând? Atunci când la televizor sunt aduși tot felul de anonimi, de neica nimeni în drum, ca să vorbească ei despre tot felul de „chestii”, de nimicuri și să „editeze” pe gură tot felul de gogoși, în special despre „trecut”, înjurând bineînțeles totul.. și, desigur, cu bătaie în „prezentul luminos” al României… O țară, nu-i așa, membră UE și aliată NATO… Dedesubtul numelui lor, scris pe „burtieră”, dacă tot vorbesc toți din „burtă” ( sau din „bursă”), dedesubtul numelui lor stau scrise, nesmintit și în mod fudul, următoarele „profesii” – pentru că indivizilor trebuie să li se dea o oareșce „greutate”: istoric sau politolog sau sociolog sau analist. Cum vi se pare?
N-o sa vedeți mai niciodată scris: medic, învățător, pilot, bibliotecar, electrician, inginer, agronom, balerină, șofer, poet, tipograf, cioban, pianist, țăran, lăutar, fochist…. Asta pentru că toți oamenii normali și reali, cu viața lor adevărată, pentru toți idioții si pentru toți impostorii ăștia de azi, nu au trecut! Trecut „nu au decât „ei”, trecutul nostru e ăla pe care vi-l spun „ei”, inventatorii de azi ai vieților noastre și-ai trecutului nostru, al fiecăruia.
Cred că, deja, s-a ajuns la o furăciune greu de imaginat. Se fură și se vinde nu doar prezentul acestui popor, cu țară cu tot, ci și trecutul. Oricum, prin mistificare!
CONSTANTIN VAENI este un mare regizor al cinematografiei naționale, un poet al secvențelor și un maestru al dialogului interior, așa cum s-a scris, un drumeț în calea lupilor de ieri și de azi…