Cosmin BUSUIOC – Pseudopersonalitatea…

cosmin_busuioc„Am învăţat la închisoare că omul e un animal stupid, deoarece confiscă libertatea semenilor săi. Tiranul e un om absurd şi lipsit de ruşine. Nu îi e ruşine să îşi chinuie semenii. Oricum suntem captivi în univers. Ne ajunge această grozăvie. Dar să intensifici această captivitate până la nivelul puşcăriei – numai omul e capabil de asemenea nebunie.” ( Petre ȚUȚEA )

Căutam de zor şi nu găseam. Telecomanda…

-Ce cauţi? „Critica raţiunii pure” a lu’ Kant? Uite-o aci la capu’ meu! O citesc ca pe „Informaţia Bucureştiului”, mi-a zis Petre Ţuţea care stătea întins pe pat.

busuioc_76_1

-Nu, Maestre! Caut telecomanda! În câteva minute va începe pe Pro Tv emisiunea „După 20 de ani”, în care Brucan analizează starea naţiunii şi oferă soluţii.

-Soluţii? Brucan?  DOAMNE FEREŞTE!

-De ce spui asta, Maestre?  La ora de istorie se spune că Brucan este o mare personalitate a secolului 20.

-Măăăă, Brucan, ca să numere până la 5 trebuie să-l ajute familia şi despre el se spune că e mare personalitate? Şi ce mai se mai spune?

-Păi, toate aspectele regimului comunist într-o oră de 50 de minute.

-50 de ani în 50 de minute! HA HA HA! Mă, dacă s-ar vorbi despre toate aspectele regimului comunist s-ar cutremura Universul de groază. Şi cum este definit comunismul, la şcoală?

-Sistem…..

-Braşoave, mă întrerupe Petre Ţuţea, nelăsându-mă să duc  definiţia până la capăt.  Ca să defineşti comunismul trebuie să iei Codul Penal cu trihotomia tripartită diviziune a infractorilor: crime, delicte, contravenţii. Defineşti crimele pe rând, delictele pe rând şi contravenţiile pe rând şi scrii dedesubt:  COMUNISMUL ESTE INFRACTOR LA SCARĂ UNIVERSALĂ! SÂNGE PE LAMA TOPORULUI! PUNCT!

Aşa era Ţuţea… Îţi explica în câteva fraze cât alţii în 50 de minute.

-Televizorul dă-l pe Animal Planet! Că fără Dumnezeu, omul e un biet animal-raţional, care vine de nicăieri şi se îndreaptă spre niciunde…

Acţionez telecomanda, dar nu nimeresc pe Animal Planet, ci pe un program de ştiri. În imagine era Ion Iliescu care îi spunea unuia: „MĂI ANIMALULE!”Am oprit televizorul!

Apoi l-am văzut pe Maestru cu un prosop pus pe ceafă îndreptându-se spre baie.

-A venit apa caldă, dar e rece! îl avertizez eu.

-Ştiu mă! Aşa e în comunism!

COSMIN  BUSUIOC a studiat teologia și, cum spune, e țăran din Nucet…