Cosmin BUSUIOC – Sociale; ce crede străinul despre România…

cosmin_busuiocCe crede străinul despre România

„În Valahia, noaptea e întunecată și plină de spaime, sultane!Ai cucerit Constantinopolul, da. Dar Constantinopolul e mare și ai avut destule locuri pe unde l-ai putut împresura. În Valahia altfel stau lucrurile. Umbrele se mișcă! Te poți lupta cu o umbră?” – Melisandre, Femeia-Sărutată de foc (seara de 6 spre 7 iunie 1462)

Pentru a scrie acest articol nu mă voi folosi de cărți, dicționare sau enciclopedii, ci de ceea ce poate fi numită „întâlnirea cu adevărul în împrejurările concrete ale vieții.” De câteva luni joc Sniper Elite 3 în versiunea lui oficială. Și acolo, la secțiunea „multyplayer”, pentru că am obișnuit să intru doar pe un anumit server – ContinuumFall -, adminul Warren m-a invitat să mă alătur comunității lor, aceasta implicând și participarea la discuții pe „teamspeak”. Deși engleza mea este „de lemn” (dar oricum mai bună decât a fostului secretarului de stat, Iulian Fota), am acceptat.

Într-o zi, când am intrat, era conectat un singur prieten, Seveno, un cetățean englez. Și pentru a sparge tăcerea, acesta m-a întrebat:

-De unde ești, Lord? (id-ul meu de Steam este „Lord Commander”)

-Din România!

-Ooo, România! Voi ați apărat Europa de turci!

Pentru câteva clipe am rămas blocat! Mărturisirea lui a fost zdrobitoare! Dar nu asta m-a blocat! M-am blocat pentru că, pentru un moment, mi-au trecut prin minte toate aberațiile „heitărilor”, ale acelor români care au făcut o pasiune din a spune că Ștefan nu a fost „Mare”, că Mihai nu a câștigat la Călugăreni și, prin asta, mai că le vin să îl dea jos de pe statuie, că Vlad Țepeș a fost mic, că Brâncoveanu a murit degeaba etc. M-am gândit la ei, cu ura și aflarea lor în treabă și îl „vedeam” pe acest om, pe Seveno, străin de neamul meu, care mărturisirea adevărul. Mare ești Pavele, tu cel cât Mediterana, care ai spus: „Dragostea se bucură de adevăr!” Așa că m-am scuturat de imaginea celor care se află în treabă și m-am apropiat de acest om.

-Mai spune odată, te rog!

-Da! Voi românii ați apărat Europa de turci!

În momentul acela toate cărțile lui Lucian Boia au căzut de pe rafturi…

-Știu despre Vlad „the Impaler” care i-a terorizat pe turci! Știu că el, la acel moment a fost singurul conducător din Europa care a stat împotriva lui Mahomed, cuceritorul Constantinopolului și că a refuzat să îi dea copii.

Și când dragostea se bucură de adevăr, împlinește („a împlini” înseamnă nu doar a face ceva, ci și a desăvârși ceva). Așa că am început să îi vorbesc despre Vasile Lupașc – Lordul Comandant al cetății Domnești, Târgoviște – și despre câte a făcut el pentru adevărul despre Vlad Țepeș.

-Uimitor! mi-a spus el. Și eu am ascultat un interviu la un post de radio, unde un om vorbea la fel de bine despre Vlad. O să îți trimit linkul.

Când am accesat linkul respectiv am văzut că era vorba despre un post de radio din Suedia – Red Ice Radio – iar omul care era intervievat era… era Vasile Lupașc! Așa lucrează pronia! Dragostea se bucură de adevăr, împlinește și unește!

Și pentru că prietenul Seveno urmărește serialul „Urzeala Tronurilor” i-am spus:

-Știi cuvintele Melisandrei, preoteasa roșie din Asshai: „The night is dark and full of therors!”.George R. R. Martin când a scris „Cântec de Gheață și Foc” s-a inspirat din multe evenimente istorice. De aceea spun că se prea poate că pentru cuvintele Melisandrei, George Martin s-a inspirat din „Atacul de noapte de la Târgoviște”.

-Ai dreptate, Lord! Vlad chiar le-a dat teroare turcilor atunci!

Vă aduceți aminte ce a spus Petre Țuțea despre Brătianu: „Cuvântul lui Brătianu făcea cât o sută de ambasadori!”? Așa că vă spun că mărturisirea lui Seveno („Voi ați apărat Europa de turci!”) înlătură și înlocuiește toate cărțile lui Boia despre România și români.

COSMIN BUSUIOC a studiat teologia și, cum spune, e țăran din Nucet…