Cristian Gabriel GROMAN – Londra la pas

 

Gabriel_GromanOBIECTIVITATE ROMÂNEASCĂ –   Am citit aceste reflecții îngândurate: zilele trecute, am văzut la televizor imagini însoţite de ştiri referitoare la viaţa românilor din Marea Britanie. Unii, mai entuziaşti dar şi de bună credinţă, au primit în casele lor pe reporterii unor televiziuni din România. Nu a fost pentru prima oară, s-a mai întâmplat în trecutul deloc îndepărtat. Felul în care au scos din context anumite informaţii şi apoi le-au montat în materiale informative, vezi Doamne, de senzaţie, m-a dezgustat, citesc eu la fel de uimit mai departe. Trimişii de la Bucureşti nu au venit niciodată să asculte sau prea rar, anumite off-uri ale conaţionalilor care trăiesc în UK. Ei doar au auzit şi-atât. Nici de succesele lor nu i-a interesat. De exemplu, din 20 de minute de ştiri pozitive, au selectat minutul negativ şi apoi   l-au difuzat întregii naţiuni române la oră de maximă audienţă. Au pătruns în intimitatea oamenilor şi apoi au dat-o publicităţii fără nicio jenă. De ce nu mă mai miră, totuși?

AM MAI CITIT – „De aceea, eu spun că un om corect, educat, care nu comite ilegalităţi şi munceşte cu acte în regulă, va fi respectat de orice societate, inclusiv cea britanică. Acel cetăţean român, va fi întâmpinat cu un sincer „Welcome”, dacă el vine să îşi vadă de treaba lui şi să respecte legea. Cam aşa ar trebui să fie ultimul cetăţean român care va ateriza în Marea Britanie.” De reținut, dacă se poate…

PROTEST LONDONEZ – În ultimele două săptămâni, am avut parte de unele evenimente triste, pot spune; totul a început cu un reportaj realizat de postul de televiziune PRO TV, ei având o emisiune ce se numește “România din Regatul Unit”. Am fost contactați de o echipă a postului PRO TV, formată din reporterul Rareș Năstase și un cameraman. Aceștia au dorit să filmeze casa unde locuim, sub motivul că doresc să schimbe imaginea românilor ce trăiesc în Londra și UK, în BINE, această emisiune – în opinia lor – fiind o contrapartidă (un răspuns), la emisiunile defăimătoare la adresa românilor produse și difuzate de postul britanic Cannel 4. Am acceptat acest lucru, gândindu-mă că românii nu merită să fie arătați cu degetul de nimeni, nici de englezi, nici de altcineva și trebuie să arătăm părțile pozitive ale românilor din Diaspora. În urma difuzării celor două emisiuni de postul de televiziune PRO TV, am rămas profund șocat de modul în care casa în care locuim și viața noastră de aici, din Londra, au fost prezentate. S-au tăiat (la montaj) declarații, s-a denaturat adevărul, s-a prezentat numai ce le-a convenit dumnealor, numai pentru o știre bombă, o știre de senzație, plus că s-a deformat realitatea. S-a deformat realitatea pentru că viața noastră, de aici, a fost prezentată ca o viață chinuită; am fost prezentați ca niște oameni în toată firea care stăm într-o casă precum niște studenți într-un cămin. Am fost prezentați ca niște oameni ce au parte de un adevărat calvar, cum că în toate diminețile este coadă la baie. Este un lucru total neadevărat… Am fost prezentați ca niște oameni care își duc viața de azi pe mâine, care nu se descurcă fără mâncarea trimisă de acasă, de părinți. Realitatea expusă de noi a fost cu totul alta! Am declarat că ne putem permite foarte multe lucruri, că viața noastră de aici este incomparabilă cu viața din România, numai că ne lipsește gustul produselor de acasă. Aici, carnea nu are nici un gust, asta am spus….

CRISTIAN  GABRIEL  GROMAN  lucrează la PHS Greenleaf, Londra, este poet, pianist și absolvent de Carabella…