Cristian Gabriel GROMAN – SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI, DOMNUL VICTOR PONTA

 

Domnule prim-ministru,

Gabriel_GromanAm citit cu stupoare propunerea dumneavoastră, citez: „Ar fi bine dacă și cei din diaspora ar achita contribuții sociale”. Inițial, am avut impresia că este o glumă. Apoi mi-am dat seama de crudul adevăr. Dumneavoastră chiar vreți ca (de fiecare dată) noi să fim bătaia dumneavoastră de joc? Păi, domnule prim-ministru, o soluție pentru eradicarea sărăciei ar fi confiscarea averilor tuturor hoților care au supt vlaga țării, nu impozitarea celor ce muncesc în afara României! Ei deja plătesc taxe și impozite în țările în care trăiesc! Da, sunt unul dintre sutele, poate miile de români din Londra care nu au apucat să voteze, după 7-8 ore de stat la coadă! Cu o săptămână înaintea turului doi al alegerilor prezidențiale, domnul ministru delegat al românilor de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, încerca să ne asigure aici, la Londra, că Guvernul României va face tot ce este legal posibil ca fiecare dintre românii de aici să poată vota în condiții demne de un cetățean european; la cel de-al doilea tur de scrutin s-a văzut care sunt aceste condiții… Diaspora a fost din nou umilită, pusă să stea la cozi infernale, oamenii venind încă de la orele 4 dimineața, cu periuțele de dinți la ei. Iată și ce spuneați dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta, într-o emisiune a postului B1 TV: „Dacă un singur român nu va putea vota în turul doi, pleacă toți (de la MAE) și eu sunt convins că pe 16 noiembrie vor vota absolut toți”. Bineînțeles că nu au reușit să voteze toți românii pentru că nu s-a dorit deschiderea altor secții de votare, deși se avea un cadrul legal pentru a face acest lucru. Doar 3 secții de votare pentru întreaga Londra a fost o situație de-a dreptul jenantă. Eroi sunt acești oameni care au stat la coadă în ploaie, frig, vânt, eroi sunt acești oameni care au mers sute de kilometri cu benzina plătită din buzunarele proprii. Nu sunt trădători de neam și de țară, cum îi cataloghează unii!

Pentru cei care încă mai consideră că Diaspora nu ar trebui să voteze, (ba mai mult, să plătească taxe în țară), în special pentru dumneavoastră, domnule prim-ministru Victor Ponta: să vă dăm o mică temă de gândire! Valoarea transferurilor băneşti efectuate de românii din străinătate (către țară) s-a ridicat în anul 2013 la 4,23 miliarde de euro, echivalentul a 3% din Produsul Intern Brut (PIB). Sumele sunt cu 57% mai mari decât investiţiile străine directe din același an. Muncitorul din construcții, inginerul, doamna de la curățenie, șoferul sau căpșunarul sunt astfel cei mai mari investitori în economia românească. Sumele trimise în ţară, înaintea declanşării crizei economice mondiale, depăşeau chiar 7,5 miliarde de euro.

Iar din toți acești bani care au fost sau vor fi cheltuiți în țară, statul a luat sau va lua 24% (TVA), fie că se va cumpăra o pâine, o pungă de cafea, un pachet de țigări sau semințe…

Așadar, Diaspora este cel mai mare investitor „străin” pe care îl are România, deși mulți nu știu acest lucru, iar guvernanții se fac că nu știu… Înainte de a îi cataloga pe românii din Diaspora în fel și chip, gândiți-vă mai bine, domnilor guvernanți, gândiți-vă mai bine, domnule prim-ministru! DIASPORA NU ESTE PROASTĂ!

Cristian Gabriel Groman, Londra, 29.01.2015