Se spune că MACBETH aduce ghinion celor care-l montează sau îl joacă. La Teatrul „Tony Bulandra”, din Târgoviște se crede că montarea spectacolului în regia lui Răzvan Mureșan ar putea să fie un eveniment al stagiunii. Nu cred… Din toată „tragedia scoțiană” și din thrillerul shakespearian, plin de pericol și de trădare ( așa cum suntem avertizați) rămâne o senzație de montare eclectică, minimală și, da, de o eleganță rece. Prea rece… Regizorul și-a propus să transpună intriga politică într-o dimensiune a secolului de azi, cu un aer de lume interlopă plină de, se mai spune, suspiciune paranoică.
O montare asemănătoare, ca idee de spectacol, a încercat și Mihai Măniuțiu, la Iași. Scuzați, dar n-a rupt gura târgului! Și aici, la Târgoviște, ni se propune o lume sfâşiată de intrigi şi de comploturi, o lume dură şi crudă, o lume foarte asemănătoare celei de azi. E un minimalism asumat, care nu refuză poezia tragică a încleştării mereu inegale dintre Om şi Istorie, e o zbatere încrâncenată de a lega secvențe de poveste, care se pierd între bucățile groase de zid simbolic, mișcate uneori la întâmplare peste podeaua unei scene care pare mai mică decât altădată.
Ca și în montarea invocată, esenţa spectacolului târgoviștean e redusă la o suită de crime, într-un scenariu în care, în spiritul lui Shakespeare, nimic nu e prea mult şi, în orice caz, nimic nu e interzis pentru a ajunge la mecanismele deciziei. Și aici, regizorul Răzvan Mureșan caută expresia dură a nebuniei puterii, a ceea ce poate deveni dorinţa de mărire şi control atunci când numai armele vorbesc. Pentru spectatorul obișnuit, însă, povestea e greu de urmărit, decupajul e problematic, dimensiunea epică se pierde prin catifeaua sălii de spectacol..
Jocul actorilor a fost gândit să caute tensiunea şi dramatismul, rezultatele sunt, de multe ori, lăudabile. Alteori e învăluit de un exces de teatralitate, care devine strident și obositor. Nici gravitatea vocilor nu e pe măsura celei dramatice. Și mai rămâne o întrebare, piesa atât de rar montată a stat mereu sub semnul celei care o joacă pe Lady Macbeth. Aici nu s-a întâmplat așa.
Iată și „afișul” spectacolului care, până la urmă, trebuie văzut:
Regia: Răzvan Mureșan
În distribuție:
Macbeth – Ionuț Caras
Lady Macbeth – Alexandra Caras
Duncan – Corneliu Jipa
Banquo – Sebastian Marina
Malcom – Ionuț Constantinescu
Donalbain – Dan Clucinschi
Macduff – Cristian Grosu
Ross – Rareș Lucaci
Lennox – Cristian Olaru
Fleance – Daniel Vișan
Portarul – Ilie Ghergu
Vrăjitoare 1/Seyton – Lana Moscaliuc
Ucigaș 1 – Cătălin Mareș
Ucigaș 2 – Costin Butăroiu
Vrăjitoare 2 – Ida Butăroiu
Vrăjitoare 3 – Radu Iordache
Scenografie: Mc Ranin
Muzică: George Puiu