Dana NEACȘU – Nu înțeleg

 

Dana Neacşu 2Pe 13 decembrie, mii de oameni au participat la Millions March în NYC. Demonstrația intitulată „Millions March in NYC” este pentru punerea sub acuzare a NYPD ofițer Daniel Pantaleo în cazul Garner, în ciuda faptului că un juriu nu a găsit acțiunile ofiterului Pantaleo având gravitate de crimă. Garner, un tată în vârstă de 43 de ani cu șase copii, a murit în iulie, după ce ofițerul de poliție Garner a încercat să-l aresteze pentru vânzare ilegală de țigări în vrac, neimpozitate în cartierul Tompkinsville, din Staten Island, o insulă adiacentă Manhattanului, și cunoscută pentru nivelul de viață scăzut.. Într-un video de telefon mobil al incidentului, Pantaleo, care este un om de etnie italiană, și deci, de culoare albă, se vede introducând brațul său în jurul gâtului lui Garner într-o miscare de judo,  și apoi punându-l la pământ deoarece Garner refuză să fie încătușat. Garner, care era african-american, deci de culoare neagră, se aude spunând în mod repetat : „Eu nu pot respira!” El a murit la o perioadă scurtă de timp mai târziu. Biroul din New York Medical Examiner a decis că moartea lui Garner este o crimă, cauzată de „constrângerea fizică” a ofițerului, precum și de condiția medicală proastă a lui Garner, care suferea de astm, boli de inimă și de obezitate. Procurorul din Staten Island, Daniel Donoval, a spus marelui juriu însărcinat cu cazul ofițerulul Garner, că procuratura nu a găsit „niciun motiv rezonabil” pentru a aduce acuzație criminală împotriva lui Pantaleo. Doisprezece dintre cei 23 de jurați trebuiau să fie de acrod cu acuzația de crimă împotriva ofițerului.

Ca răspuns la decizia marelui juriu de a nu începe urmărirea penală împotriva ofițerului Daniel Pantaleo, în legătură cu moartea lui Garner, la 3 decembrie, demonstrații au avut loc în New York City și în toată țara, cerând dreptate pentru minorități. Nicio demonstrație nu a cerut condiții mai bune de viață pentru  toți care trăiesc în mizerie. Demonstrațiile stau dovada ca americanii sunt furiosi, dar nu sunt dispuși să acționeze. Aceste demonstrații, cum ar fi Occupy Wall Street, sunt doar modalități de răcorire în masă. Nimeni nu le ia în serios. Demonstranții nu se iau în serios. Nimeni nu vorbește despre ce s-a întâmplat: Garner vindea ilegal țigări în stradă, pentru că el nu a putut găsi un loc de muncă mai bun. NYPD îl viza pentru că era o țintă ușoară. Nimeni nu vorbește despre problemele reale din America.

Nimeni nu vrobeste despre demonstrații, ca despre exerciții de caritate socială, modalități de a demonstra ca democrația americană funcționeaza și vocile oamenilor sunt auzite.

Zeci de mii de oameni au mărșăluit de la Washington Square Park pe Fifth Avenue, până la 14 Strada și apoi pe Sixth Avenue până la Macy și înapoi în centru. la sediul NYPD. Demonstranții au dorit crearea unei noi instituții pentru a face față cazurilor de brutalitate a poliției și omucid de către poliție și crearea unui procuror special. Din punctul de vedere tehnocrat, nota 10.

Tot pe 13 decembrie, Santacon s-a întors pe străzile din New York, cu mii de fete si baieti îmbrăcati in costume de Moș Crăciun.. După adunarea Santacon  în Times Square, Santas s-au plimbat în barurile din  Manhattan, pentru strângerea de fonduri de caritate și pentru a critica comercializarea Crăciunului și, mai ales, pentru a bea pe degeaba în barurile cooperante.

Ceea ce nu s-a întâmplat în New York au fost demonstrații împotriva celor 13 ani de crime și tortură, pentru că americanii le-au săvârșit din septembrie 2001, în represalii pentru că au fost atacați de un grup de fundamentalisti musulmani sponsorizati de cel mai mare prieten arab, Emiratele Unite. De asemenea, nimeni nu a protestat împotriva torturilor conduse de CIA, mediatizate cu câteva zile în urmă. Din 10 decembrie, mă așteptam la astfel de demonstrașii. Nimic nu s-a întâmplat de când am aflat revelațiile CIA.

Și nu-mi pot explica lipsa de empatie a americanilor. Dacă nu văd moartea  pe internet și în curtea lor, iar apoi daca nu pot să demonstreze cu familia victimei. si mai ales dacă nu pot solicita represalii individuale, cum ar fi pedepsirea ofițerul NYPD care, evident, nu a vrut să-l omoare pe Garner, numai să-l rănească, americanii nu se implică. Poate că nu-i înțeleg pe americani, dar mie cu siguranță îmi place Moș Crăciun foarte mult.

DANA  NEACȘU este doctor în filosofie, lector de drept la COLUMBIA LAW SCHOOL, din New York, profesor adjunct la BARNARD COLLEGE – Columbia University, dar și dâmbovițeană de pe malurile Ialomiței…