Despre îngăduinţă

de Erica OPREA

Erica_Oprea      „Momentele cruciale în care ar trebui să fii îngăduitor sunt cele când simți impulsul puternic de a nu fi”, scrie Deepak Chopra. Îngăduința este lecția pe care o vom învăța toată viața, deoarece ea presupune o luptă permanentă cu ego-ul care locuiește confortabil în fiecare om.
Poate că cea mai grea luptă din viață nu este cu greutățile ivite, ci cu sinele, acolo locuiesc convingerile noastre, teama, furia, neîncrederea în forțele proprii și în ceilalți, deznădejdea și lipsa de speranță….

     Pașii făcuți către îngăduință sunt firavi și nesiguri la început, precum mersul unui copil mic, îndemnându-ne să renunțăm la orgoliul personal și să-i privim pe ceilalți cu toleranță, dar mai ales cu recunoaștere. A renunța la judecata celuilalt și a-i recunoaște calitățile este primul pas. A te pune în locul lui poate aduce nu doar aplanarea unor conflicte, ci și surpriza de a descoperi oameni cu însușiri valoroase, cu aptitudini deosebite.

     Dar cel mai mare câștig pe care îl aduce îngăduința în viața unui om este pacea interioară, putința de a vedea partea minunată a vieții, de a ne bucura de lucrurile mărunte, de răsăritul soarelui, de briza mării sau de ciripitul unei păsări.

    Îngăduința față de noi înșine ne întoarce cu fața către ceilalți, ne face să le vedem tristețile și bucuriile și să ne pese de ele… căci, până la urmă, a dărui din sinele tău te face să câștigi, nu să pierzi…

ERICA OPREA a învățat la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște, e proaspătă studentă la UNAP – București și are delicatețea desenelor sale…