Dorin TUDORAN – Un al treilea cincinal?

 

Dorin Tudoran 57Nu am citit încă Pas cu pas, cartea publicată la sfârșitul anului trecut de candidatul Klaus Iohannis, deci nu știu cât de reușită este.

Nu exclud întâmplarea fericită – șef de stat și scriitor foarte bun – dar asemenea norocoasă aliniere a planetelor este foarte rară.

Premiul acordat președintelui-autor de către juriul Festivalului Mihai Eminescu din Mehedinți zgârie timpanul – “scriitor de talie europeană.”

România mediatică iese istovită dintr-un deceniu de pupincurism frenetic, iar pupinii celor două cincinale au buzele și limbile ferfeniță.

Unii dintre ei se supun unor costisitoare operații de transplant (buze & limbă).

Alții o țin, gaia-mațu’, cu Iliada lui Henric al V-lea și Odiseea lui Oakeshott al II-lea.

Premierea Irinei Drăghiea, fiica prefectului de Mehedinți, amintește unora de mandatul de europarlamentar al Elenei Băsescu. Amuzament.

Statutul de „scriitor de talie europeană” atribuit președintelui Klaus Iohannis nu este un gest deloc amuzant și poate declanșa multe întrebări.

Una dintre ele: Intrăm, cumva, într-un nou cincinal al pupincurismului?

Cozile de scriitori români cărora li se tot „fură” Nobelul sunt kilometrice, fierb paroxistic și sunt gata să lanseze un Jihad milenar.

Klaus Iohannis are mai multe șanse la titlul de „Președintele de care avem nevoie”, competiție în care s-a și înscris, de altfel.

Succes – președintelui! După ce reușește, avem tot timpul să vedem cum stăm cu scriitorul.

Bun-simț, criticilor literari, fie ei membri ori nemembri ai Academiei Române, căci, oricum, diferența între cele două grupuri a devenit imaginară!

DORIN TUDORAN este un important poet, eseist, publicist și disident politic român. Suntem onorați că Domnia Sa a acceptat să preluăm, în CULTURA DE SÂMBĂTĂ, texte din CERTOCRAȚIA (aici postăm și ne umplem de blogdaproste)…