Elena AGAFIȚEI – Gânduri la început de liceu

cs_logo_sq-300Cei mai frumoși ani sunt cei de liceu? Da, ar răspunde cei mai mulţi. Sunt şi unii care afirmă că perioada facultății e cea mai importantă, cea mai memorabilă, în care te definești ca om. Eu am însă convingerea că anii de liceu sunt cei mai frumoși și nu cred că există o perioadă mai frumoasă decât aceasta.

Îmi aduc și acum aminte cu plăcere de prima zi de liceu, încărcată de emoții şi de întâlnirea cu noii colegi şi profesori. Am intrat pe poarta școlii și cu pași timizi,  m-am îndreptat spre curtea interioară, unde urma să se desfăşoare festivitatea de deschidere a noului an şcolar. Peste tot în jurul meu, adolescenții își împărtășeau amintiri de vacanță și șușoteau în legătură cu noul an. Soarele dogorea în ciuda faptului că era toamnă. Vremea parcă reflecta starea interioară a fiecărui tânăr. Probabil că mulţi mai erau cu gândul la vacanța de vară. Dar cu siguranţă nu toți. Eu așteptam cu nerăbdare să înceapă liceul. Încă de când se apropia sfârşitul clasei a  VIII-a mă gândeam la liceu, iar curiozitatea mea creștea cu cât mă apropiam mai mult de viitorii mei colegi. Oare cum o să fie noua clasă? Cum o să mă înțeleg cu colegii? Inima îmi bătea cu putere. În marea de copii, părinți și profesori am văzut în sfârșit plăcuța pe care era scrisă clasa mea: IX C. M-am îndreptat grăbită într-acolo, zărind şi câteva chipuri cunoscute din fosta mea clasă din gimnaziu.

Festivitatea a început. Am făcut cunoștință cu noii colegi şi am legat primele prietenii. În săptămânile ce au urmat, m-am simțit din ce în ce mai integrată în noul colectiv.  Cel mai frumos lucru care se poate întâmpla la liceu sunt prieteniile pe care le legi și minunatele momente pe care le petreci împreună cu prietenii. Peste ani și ani o să-mi aduc aminte cu drag de colegi și de profesori, cei care ne vor împărtăşi lucruri minunate legate de materia lor și numeroase lecții de viață care ne vor ajuta pe parcurs. Ne-au promis asta.

Anii de liceu reprezintă o perioadă în care îți formezi personalitatea, fără să simţi că se întâmplă acest lucru. Te formezi ca om. Și bineînțeles, rămân iubirile, iluziile, deziluziile, certurile, dezamăgirile, frustrarea – lucruri efemere specifice liceului. Toate se vor transforma în amintiri…

ELENA AGAFIȚEI este elevă în clasa a IX-a, la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…