Eliza Mihaela BALDEŞ – De ce iubim România?

baldes_1_73O întrebare des întâlnită, când vorbim despre România… De prea multe ori uităm să enumerăm și lucrurile pe care le iubim. Eu iubesc România, și cred că este normal să îți iubești țara în care   te-ai născut. M-am născut într-o tară frumoasă cu oameni gospodari, harnici, păstrători ai tradiției și al folclorului românesc și de aceea sunt mândră să sunt româncă. Nu pot înțelege oamenii care nu își iubesc țara, cu bune și cu rele, este țara în care ne-am născut și trebuie să acceptăm asta. Nu ne putem alege țara unde să ne naștem, totul se întâmplă cu un motiv.

Cum să nu iubești România când e țara extremelor? De la mâncatul semințelor pe stadioane și în față blocului, la șampania scumpă din cluburi, de la lipsă utilităților cu wc-ul în fundul curții la căzile cu hidromasaj, de la magazinele second-hand la gențile de fițe, România e un amalgam halucinant în care plaiul mioritic pare tărâmul tuturor posibilităților. E locul din care mulți români ar pleca la prima ocazie, dar în care alții rămân, știind că le e mai bine dacă vor copia doar ce le convine din ce au găsit la străini.

Eu iubesc România pentru că descopăr mereu locuri minunate, tradiții noi, oameni frumoși și cu suflet mare. Iubesc România pentru că pot gândi cel mai bine în limba acestei tări. O limbă în care se poate vorbi cu dragoste și hotărât și simplu. Iubesc România pentru oamenii corecți, pentru oamenii dăruiţi, pentru oamenii frumoși din ea. Pentru mine, România înseamnă acasă, din păcate această țară minunată nu ne poate oferi chiar totul, aici vorbesc de sistemul politic, salariile infime pe care le au muncitorii români și cum aceștia ajung să migreze spre alte țări și să uite de locul lor natal.

Avem, pe lângă oamenii simpli, de rând, și adevărate valori ale patriei noastre, precum Simona Halep, Nadia Comăneci, Gică Hagi și mulți alții. Avem multe de arătat, multe de demonstrat, nu trebuie să ne lăsăm învinși de faptul că țara nu ne poate oferi salarii rezonabile, să ne gândim că noi avem ce nu au alții, să fim și oameni, nu doar sclavi ai societății, nu doar trupuri fără suflete care încearcă să lupte cu viața. Să fim noi înșine, să fim mândri că ne-am născut aici, să demonstrăm, să arătăm ceea ce suntem cu adevărat! Curând va veni vremea celor care nu sunt atașați ţării lor doar pentru bani. Nimeni și nimic nu ne poate opri…

ELIZA MIHAELA BALDEŞ este elevă în clasa a XI-a, la Colegiul Naţional ,,Constantin Carabella” din Târgovişte…