Erica OPREA – Femeie

 

Erica_OpreaSe poate constata destul de ușor că cele mai cunoscute nume de artiști vizuali, dar și din alte domenii artistice, până aproape de secolul XX, aparțineau unor bărbați.

De ce? Oare femeile nu lucrau, nu se exprimau prin aceste mijloace sau rezultatele nu erau de calitate? Oare considerau activitatea lor doar ca fiind un mod de petrecere a timpului liber? Oare nu aveau curaj să își dezvăluie adevăratele abilități sau nu erau luate în seamă?

Ar fi absurd, ar fi chiar un act de ipocrizie să nu recunoaștem că lucrurile s-au schimbat foarte mult, însă trebuie să fim suficient de lucizi încât să admitem că lucrurile nu s-au schimbat în mod fundamental, în ciuda aparențelor.

Cauza, desigur, este una care ține de mentalități, atât de mentalitatea bărbaților cât mai ales de mentalitatea femeilor, care, în pofida factorilor externi din ce în ce mai favorabili, rămâne una care împiedică adesea niște rezultate remarcabile.

Femeie

Femeie

Femeile continuă, de foarte multe ori, să nu aibă încredere în ele însele, caută confirmări din partea bărbaților, consideră poate că munca lor nu este suficient de valoroasă sau ele nu merită să se afle unde sunt acum, prezintă așa-numitul sindrom al impostorului, existent mai ales în cazul femeilor. Ele cred că succesele lor sunt rezultate ale unor situații favorabile, ale șarmului personal și nu ale abilităților pe care le dețin, astfel ajungându-se la un sentiment de vină. Femeile, spre deosebire de bărbați,se focalizează asupra șanselor de a eșua mai mult decât asupra celor de a reuși, ceea ce de multe ori le împiedica să riște.

Transformarea fundamentală va avea loc în momentul în care femeile își vor schimba modul de gândire, în momentul în care vor avea curajul să se impună prin valoarea muncii lor și prin încrederea în ele însele, dar și prin susținerea reciprocă, atunci când vor înceta să invidieze alte femei și când nu le vor mai pune etichete. Acest mod de gândire se va transmite lumii și-și va lăsa roadele să apară. Femeile sunt cele care oferă educație, ele sunt cele care răspândesc o anumită mentalitate.

Este trist că încă există femei care se folosesc de seducție sau de propriile trupuri pentru a obține ceva, că au învățat societatea cu o astfel de abordare.

Să avem curaj să îndrăznim, să ne afirmăm, să ne asumăm propria muncă, propriile eșecuri și să nu ne sacrificăm integritatea pentru îndeplinirea unor scopuri!

ERICA OPREA a învățat la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște, e studentă la UNAP – București și are delicatețea desenelor sale, transformă, cum spune, emoțiile în culori și vă propune această imagine transcendentă…