Ioan N. RADU – Oamenii de ieri și de azi ai Târgoviștei: Mihai EFTENIE…

Fotografia de profil a lui Ioan Astronautica Targoviste RaduAlți oameni de ieri și alți oameni de azi… Continuăm să îi descoperim, continuăm să îi aducem în fața cititorilor noștri, cu recunoștință și prețuire… Și sperăm să-i regăsim și în viitoarea ediție a Enciclopediei orașului nostru…

MIHAI EFTENIE

 

Fiindcă Proiectarea în arhitectură a devenit azi o operaţie complexă, care solicită participarea unei echipe în care pe lângă arhitect participă ingineri, economişti, sociologi etc., fiecare priceput în propriul lui domeniu, Mihai Sorin Eugen Eftenie consideră că rolul de coordonator revine arhitectului, iar absenţa lui din echipă face munca celorlalţi ineficientă. Proiectarea în arhitectură a unei construcţii trebuie sintetizată în gândirea şi practica unei singure personalităţi.

S-a născut în anul 1950, la Târgovişte. Din copilărie s-a mutat în Bucureşti şi doar în vacanţe venea la Târgovişte, pe strada Liniştii 2, unde bunicul matern, Constantin Pavelescu, avea o pereche de case şi doi copii – pe Iosif Pavelescu, inginer constructor şi o fată, mama arhitectului, Mariana Pavelescu. În prezent, în Târgovişte, mai sunt doi veri – Gigi Pavelescu şi Mugur Pavelescu.

A făcut parte din prima promoţie cu 8 clase de la Şcoala elementară nr. 146, din Bucureşti, în 1965, iar în 1969, a absolvit Liceul Sf. Sava din Bucureşti. Atras de măiestria de a proiecta şi a construi clădiri, urmează cursurile Institutului de Arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, devenind arhitect diplomat în 1975.

Primii trei ani, 1976 – 1979, ai activităţii profesionale i-a desfăşurat în domeniul arhitecturii industriale, la Institutul de Proiectare pentru Sectoare Calde la Oltcit Craiova, apoi, la Petroşani şi Rădăuţi. În continuare, până în 1994, a derulat activitatea în calitate de autor si coautor la numeroase studii şi proiecte de arhitectură şi urbanism în cadrul Carpaţi proiect, Bucureşti. Astfel, între 1980 – 1982, la Bucureşti, realizează Restaurări la Palatele Snagov şi Cotroceni, iar în 1983, la Staţiunea Tineretului, de la Costineşti, unde remodelează urban zonele Radiovacanţa şi Nord, continuând cu amenajarea interioară a Hotelului Forum.

La Bucureşti, realizează reamenajarea Sălii Amfiteatru Lucian Blaga de la Teatrul Naţional (1984), Biblioteca Naţională (1988 -1989), apoi, restaurarea corpului C al Bibliotecii Centrale Universitare, având ca Şef de proiect pe arh. C. Rulea (1990), dar și refasonarea faţadei Teatrului Naţional Bucureşti, în colectivul arh. Cezar Lăzărescu, iar la Caracal consolidarea Teatrului Naţional, în 1992.

Fotografia postată de share-architects.com. În paralel, între anii 1982 – 2004, a desfăşurat o fructuoasă activitatea didactică în calitate de cadru didactic asociat la Institutul de Arhitectură Ion Mincu, catedra Ştiinţe Tehnice. În prezent este Profesor invitat al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu (UAUIM) din Bucureşti, în cadrul Departamentului Sinteza de Proiectare. Datorită experienţei profesionale acumulate în Proiecte de arhitectură şi urbanism, PUD, PUZ în zone protejate, construcţii finalizate în domeniile socio-cultural, birouri, parcuri fotovoltaice etc., ocupă funcţia de Coordonator al biroului de urbanism şi arhitectură la S.C. Baumarc Proiect, reuşind să realizeze, în perioada 1992 – 2016, proiecte deosebite. Amintim, în Bucureşti, Case pentru locuit pe străzile Crângului, Heleşteului, Louis Pasteur şi Ecaterina Teodoroiu, precum şi Lotizări pe străzile Jandarmeriei şi Moroieni. De asemenea, amintim proiectele realizate în consolidarea şi reamenajarea unor obiective deosebite din această perioadă: Fabrica de mătase Select, Calea Dudeşti, monument de arhitectură industrială, 1993, Sediul UE în Bulevardul Primăverii Nr.10, blocurile de locuinţe colective Str. Gral. Gh. Manu nr.1 şi nr. 3 DALI. 2012, Spitalul Polizu, Locuinţă – monument istoric, Str. N. Ionescu 11, Braşov, 2008 – 2015. Evidenţiem, în Bucureşti, frumosul Centru de afaceri Ion Ţiriac, de pe Şoseaua Nordului, realizat în anul 2008 şi, în continuare, remarcăm Unirea Shopping Center, 2008 – 2016; Unirea Shopping Center, amenajări, 2008-2012; Unirea Shopping Center, Braşov, 2008. De asemenea, remarcăm Grand Tower realizat pe B-dul. Giuleşti şi impresionantul edificiu Sky Tower, Raiffeisen Bank Headquarters, proiect conceput de arhitecţii de la firma Hoffmann & Janz Zt GmbH, Viena şi arhitecţii de la Baumarc Proiect, Bucureşti. Sub titulatura de Masterplan Urbanism, în afara Bucureştiului, în anul 1992, a proiectat ansamblul de locuinţe al Oraşului Grădină (Paradisul Verde) din Corbeanca, judeţul Ilfov, pe o întindere de 1000 ha. şi o frumoasă Vilă pe Cioplea, la Predeal.

A publicat o singură lucrare intitulată Arta construirii oraşelor. Urbanismul după principiile sale artistice, care reprezenta traducerea lucrării Der Stadtebau de Camillo Sitte, apărută la Viena, în 1989, împreună cu Prof. Dr. Arh. Hanna Derer şi Prof. Dr. Arh. Mariana Eftenie, apărută la Editura Tehnică, în anul1992.

A obţinut diferite premii la concursurile de arhitectură şi urbanism pentru proiectele depuse: Centrul Hotelier la Sinaia, locul 2, în 1990; Masterplan, Zona istorică, Sibiu, – 1991 ; Renovare urbană, Piaţa Gării din Sibiu – locul 2 – 1991 ; Masterplan. Piaţa Victoriei din Bucureşti – 1992 ; Amenajare Monument, Piaţa Sf. Gheorghe, Bucureşti – 1992 ; Renovare urbană în Centrul istoric din Bucureşti, Kilometrul 0 – locul 2 – 1992;

La participările internaţionale a obţinut: 2004, extinderea spitalului Lacassagne din Nice, Franţa, locul 2; 2004, extinderea şi reabilitarea Liceului Borda din Dax, Franţa, împreună cu AADI Architectes-Pau, Christian Tanascaux, Paris, locul 1; 2004, Spreebogen – centrul administrativ din Berlin; 2005, Liceul ” Anna de Noailles ” Bucureşti – concurs cu invitaţi, împreuna cu AADI Architectes – Pau, Christian Tanascaux, Paris şi Alpine SA. Proiect de execuţie. În anul 2011, în cadrul lui Europroiect Estate obţine Diploma de Project Manager, cod COR 241919.

Arhitectul Mihai Eftenie a susţinut prezentări de proiecte în cadrul unor întâlniri internaţionale, bucurându-se de atenţia specialiştilor în domeniu. Astfel, în cadrul Conferinţei Internaţionale de Arhitectură Inglass 2013 a prezentat proiectul cu titlul Sky Tower Bucharest, iar la Riff 2014 a prezentat Unirea Shopping Center – Braşov. Arhitectul Mihai Eftenie a fost întotdeauna mândru de apartenenţa sa la oraşul Târgovişte, vechea Cetate de Scaun Domnesc a Ţării Româneşti, păstrătoarea unor vechi şi valoroase vestigii de arhitectură românească.

Domnul profesor IOAN N. RADU e singurul campion mondial din istoria Târgoviștei, un pasionat cercetător în domeniul astronauticii, autorul unui număr impresionant de lucrări în domeniu, un spirit mereu tânăr și dascăl de „Carabella”…