Aroganță, aroganță, aroganță… Oare ce termeni am putea folosi pentru a descrie acest factor care influențează așa de mult relațiile interumane? Cunoști o persoană care face parte din categoria amintită? Cred că ar fi o chestiune abstractă să afirmi că ești străin de existența indivizilor aroganți. E imposibil, lumea e plină, probabil oamenii ăștia vor invada și celelalte planete din Univers. De ce? Pentru că dețin prea mult „swag” pentru Terra.
Prin urmare, am stabilit (eu, împreună cu dumneavoastră, sper) că de aroganți nu ducem lipsă. Indivizii aceștia joacă un rol foarte important în cadrul actual: ajută populația să realizeze care este nivelul pe care să se situează în ierarhia bunului simț. Oare greșesc când spun că aroganța este un lucru negativ? Sau totul ține de procentul regăsit în fiecare personalitate? Poate uneori e benefic să adopți atitudinea asta, posibil să supraviețuiești mai ușor societății haotice. Am auzit de multe ori că cei timizi par aroganți, și pare destul de aplicabilă teoria. Deci, scutul de apărare contra răului este fără doar și poate unul dintre aspectele calității sau defectului de a fi arogant. Deseori mi-am dorit să fi inventat cineva o umbrelă cu ajutorul căreia să stopez săgețile malițioase, ăsta ar fi fost antidotul perfect contra maladiei sentimentale. Afirm astfel că aroganța, indiferent dacă o numim scut/umbrelă miraculoasă contra opiniei publice sau conform limbajului popular „plinătate de sine”, aroganța ar putea fi văzută și prin niște ochi mai buni.
Bineînțeles că oricât de multe scuze aș încerca să găsesc, „totul are o limită”, dar ținând cont și de faptul că fiecare își impune sieși propriile limite, nimic nu poate fi contestat, nici măcar mândria.
Cert este că suntem rezultatul mediului din care provenim: cultivăm respect, suntem respect, cultivăm aroganță, vom fi aroganță.
„Things outside you are projections of what’s inside you, and what’s inside you is a projection of what’s outside. So when you step into the labyrinth outside you, at the same time you’re stepping into the labyrinth inside.”
LEONTINA GRIGORESCU este elevă în clasa a XII-a (E), la Carabella târgovișteană…