Neculai Constantin MUNTEANU – Actualitatea românească

 

Neculai Constantin MunteanuDAN ȘOVA ȘI-A PIERUDT ȘI UZUL RAȚIUNII – Cu o majoritate la mustață, șase la cinci, Comisia juridică a Senatului a avizat favorabil trimiterea lui Dan Șova la bulău, pentru 30 de zile. Deși avizul e consultativ, urmând să se pronunțe și colegii lui, hoții, pardon, senatorii, Dănuț a și simțit adierea rece a temniței și și-a cam pierdut udul sau uzul rațiunii. A început prin a spune că „ar trebui sa mi se ridice statui pentru sfaturile juridice pe care le-am dat la Turceni si Rovinari”, fără a preciza dacă el ar urma să fie pe cal sau sub cal. A adăugat: „nu am furat un leu de acolo”, fără să spună de unde ar fi furat, totuși, dacă de „acolo” n-a făcut-o. Și, în fine, a terminat apoteotic, „procurorul DNA a falsificat tot dosarul, cap coada”.

Acuma, eu nu știu cum e la juriștii ăștia care au lucrat cu doctorul Victor Ponta, dar dacă tribunalul îl va găsi vinovat, avocatul Dan Șova n-ar putea fi tras la răspundere? Pentru calomnie. De exemplu. Întreb, numai!

ȘI O GĂLEATĂ DE LĂTURI… – Radu Mazăre a ajuns și el la DNA. Nu a venit singur. A venit cu o mică valiză în care se află un trening, o carte, ceva de-ale gurii și o cruce. Ca să-l apere de ucigă-l toaca și să nu cadă în ispită. „În viață e bine să fii pregătit pentru orice”, a oftat sibilinic omul care știe el ce știe !

CURG APELE TULBURI… – Evenimentele curente, dispariția lui Vova Putin, demisia lui Darius Vâlcov, Integritatea care dă cu subsemnatul la Anticorupție, s-au aglomerat atât de tare că aproape n-am mai avut ochi și, mai ales urechi, la Marian Vanghelie. Vinerea trecută, mai pe seară, înainte de a fi dus în fața judecătorilor, omul ăsta, Marian, a avut o remarcă sibilinică, plină de înțelesuri și de subînțelesuri pentru cine are urechi de auzit: „Am un loc în celula pentru Ponta și Oprea”! Nu, nu era numai înclinația naturală a omului aflat la ananghie care se dă mare. Multe mâini din PSD au simțit adierea reci a cătușelor. Sunt mâinile făcute greblă ale grangurilor care știu că Vanghelie a dat cu zula, dar a făcut și plăți importante pentru partid și în contul partidului. Și chiar mai mult decât atât ! Iar Victor Ponta e primul dintre ei. Așa că promisiunea unui loc cald, în celulă, e mai mult decât preocupantă pentru soțul Dacianei și, desigur, și ginerele lui Ilie Sârbu !

SECERĂ VÂNTUL SĂLABTIC – DNA a mai făcut un pas mic, dar vioi, spre vârful politichiei românești. Deocamdată, a cerut sesizarea Senatului „pentru formularea cererii de încuviințare a reținerii și arestării preventive a senatorului ȘOVA DAN-COMAN, cu privire la săvârșirea a trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu” la companiile energetice Turceni și Rovinari. Deocamdată, vițelul PSD-ului este învinuit de antedatarea, deci falsificarea a 11 procese verbale, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni. De asemeni, din dispoziția suspectului Șova Dan-Coman s-au distrus toate hardurile calculatoarelor societății de avocați cu scopul de a compromite toate documentele și corespondența purtată pe mail între societatea de avocați și conducerile celor două complexe energetice. Ei, și cine credeți că era asociat cu Dan Șova pe vremea tărășeniei de la Turceni și Rovinari ? Nu o să vă vină să credeți ! Victor Ponta. Soțul Dacianei era partener senior al Casei „Șova și asociații”. Și în această calitate a și încasat 181 de mii de lei, din 3,4 milioane lei, sumă cu care „Șova și asociații” ar fi păgubit statul. Și astfel, DNA seceră mai ceva ca vântul sălbatic și mai face un pas mic spre ginerele lui Ilie Sârbu. Iar arestul preventiv va îmbogăți experiența juridică a avocatului Dan Șova !

DNA A PUS MÂNA PE GREBLĂ – Fostul judecător al Curții Constituționale Toni Greblă a fost reţinut de DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi sprijinit exporturi ilegale în Rusia şi că l-ar fi ajutat pe finul său Ion Bîrcină să obţină mai multe contracte pentru firma acestuia, primind în schimb o maşină şi rochii pentru soţie. Cu sarea și piperul afacerii s-a însărcinat un avocat al împricinatului. Ca și cum nu erau de ajuns faptele de corupţie de care este acuzat, avocatul a introdus în toată tărășenia o notă de frivolitate comercială. Pasămite, politicianul, membrul de vază al PSD-ului, parlamentarul și judecătorul constituțional Toni Greblă ar fi amestecat într-o vulgară tranzacție comercială, încercând să vândă, prin intermediari, 50 de capre, care nici măcar nu erau ale lui. Homeric! Roba vișinie de judecător asortată cu o mică turmă de capre!Firește, internetul s-a umplut instantaneu de comentarii acide pe teme colaterale, începând cu caprele vecinului și terminând cu statul capră. Clar, Toni Greblă e pregătit să joace și rolul țapului ispășitor…

DUMNEZEU ȘI CUVÂNTUL CARE ÎNCEPE CU „Ș“ ȘI SE TERMINĂ CU „Ă“ – „Există un fenomen care macină mediul afacerilor românești, este acel cuvânt care începe cu „ș” și se termină cu „ă”. Eu nu pot să spun acum că deja, de câteva săptămâni, trăim în mediul denunțurilor la DNA. Poarta mea este deschisă și pentru cei ce vă mișcați în mediul de afaceri și dacă îmi spuneți mie necazurile voastre, nu am să vă denunț la DNA, dar o să îi denunț pe cei care încearcă să vă pună piedică în cale. Am să îl pun pe clopotar să tragă clopotele la biserică, să audă lumea dacă cineva vă împiedică să vă desfășurați activitatea de producător.”

Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului… E de admirat că Înaltpreasfințitul refuză, pudic, să pronunțe cuvântul „șpagă” , care i-a dus pe atâția în ispită. Dar nu ne putem abține să nu întrebăm! Pe când îndemnul, curat creștinesc: „Furați, Dumnezeu ține de șase” ?

MUMA LUI ȘTEFAN CEL MARE ? – Victor Ponta, prim-ministru, încă, își petrece o bună parte din timp guvernând pe la televiziuni și pe site-uri de socializare. Și, normal, a postat pe Twitter un mesaj referitor la audierea mamei lui la DNA Ploiești. „Mama mea audiată la DNA / show gratuit pt Realitatea TV ( că tot nu au ei bani să plătească taxe)!”

Da, și? Care-i problema? Cornelia Naum nu a fost audiată în calitate de mamă a primului ministru, ci de martor într-un dosar privind fraudarea de fonduri europene în care este arestat preventiv Iulian Herțanu, cumnatul primului ministru. În plus, mama premierului Ponta este asociată, alături de ginerele său, în firma „Herțanu Projects” SRL. Este firesc, deci, ca procurorii să audieze toate persoanele implicate într-o firmă prinsă cu mâinile băgate până la coate în fonduri europene. Să fi uitat acest lucru procurorul Victor Ponta? Sau se crede cumva Ştefan cel Mare? Și, în consecință, Muma lui Ştefan cel Mare nu poate fi atinsă nici cu o floare, necum să îndrăznească justiția să-i pună vreo întrebare? Altfel, ne vine tare greu să presupunem că, prin remarca lui stupidă, primul ministru a vrut doar să dea un semnal discret justiției. Ar fi o dovadă de neam prost, de proastă creștere nu mai vorbim. Mai ales când e vorba de un jurist. Și, pe deasupra, și doctor !

NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU e vocea   celebră a Europei Libere, care ne dorește, ca și altădată, să auzim numai de bine…