Neculai Constantin MUNTEANU – Actualitatea românească de decembrie

INTRODUCERE  –  Dimineața, pe la 3, sună telefonul…  Alo ? Dom profesor ? Dormi? Bineînțeles că dorm… Și noi învățăm, tu-ți morții mă-tii!

BUCUREȘTENI! AȚI BELIT-O ! UN GENIU STĂ SĂ VĂ CADĂ PE CAP!  –  ÎNTR-UN SINGUR AN, an de grație, de irumpere, dl Bușoi a avut următoarele activități: a susținut examenul de rezidențiat și a devenit rezident, a început două doctorate, unul la Timișoara, în Sănătate publică și management, unul la București în endocrinologie, era student la Facultatea de Drept a Universității „Titu Maiorescu” (absolvită în 2007), a fost consilier general în Consiliul General al Municipiului București și apoi a devenit deputat. Ca să nu vorbim și de mizilicuri de tipul: președintele național al Cluburilor Studențești Liberale, secretar al Comisiei pentru politici educaționale și formare profesionala a PNL, consilier al vicepreședintelui PNL Călin Popescu-Tăriceanu. Să ne înțelegem, oameni buni, dl Bușoi susține că toate cele de mai sus le-a făcut într-un singur, singurel an de zile. Dl Bușoi, cel care scrie așa despre sine: „Mi-am ghidat întreaga carieră după principiul pașilor mărunți. Am fost învățat și am învățat că în viață nu trebuie să sari etape și fiecare pas care trebuie parcurs este o parte esențială pentru formarea ta, ca om, ca profesionist”. Ei bine, daca a făcut cu adevărat toți acești pași mici într-un an, eu cred că Primăria Capitalei este jignitor de nesemnificativă pentru capacitățile sale. Dl Bușoi ar trebui să fie președintele galaxiei. Mai puțin nu mi se pare de conceput. Dar dacă nu le-a făcut, dl Bușoi este, mă tem, unul dintre cei mai mari și mai ridicoli impostori din politica românească.

DOCTORI – După Gabriel Oprea, Florin Pandele și Cristian Bușoi, băieții ăștia sofisticați, doldora de diplome, de masterate și de doctorate, o să ni se facă un dor mai ceva ca de mama de un cizmar cinstit, bâlbâit și atât de simplu după vorbă după port ca Nicolae Ceaușescu. Adevărat, și el doctor, dar numai odată. Ce-i drept, pe vremea lui nu existau fabricile de doctorate la foc continuu numite Academia Națională de Apărare „Carol I”, Academia de Poliție și Academia Națională de Informații a SRI.

ADIO – …la „Omul care aduce cartea”. Începând din ianuarie 2016 în grila de programe de la PRO TV nu-și va mai găsi locul emisiunea „Omul care aduce cartea”. Ne despărțim astfel de cea mai longevivă emisiune culturală, 16 ani pe muchie. Ne despărțim și de Dan C. Mihăilescu, antistarul numărul unu în peisajul televizual românesc. „Un ins conservator, hachiţos, retractil, incontrolabil, fanfaron şi ciclotimic, format la vizuină, literalmente netelegenic, nesigur pe sine, bâlbâit, obez, prost îmbrăcat, vorbind alandala, digresiv logoreic, eticist, imprevizibil şi insubordonabil, plusând ţicnit pe subiecte aiuritoare, şocând patetic, deviind riscant la tot pasul, amestecând elitismul cu populismul, misticismul, naţionalismul, cosmopolitismul, sentimentalismul ş.a.m.d.” cum se autocaracterizează, malițios și ironic, mai mult ca fermecătorul Dan C. Mihăilescu. Ne pleacă omul care ne aducea cărțile în casă. Nu rămânem de izbeliște. Rămânem cu Cătălin Măruță. Omul unei singure cărți: Țiganiada la ceas de seară. Și chiar mai rău decât atât.  NB. Dragă domnule Dan C. Mihăilescu, cum Piața Amzei a devenit nefrecventabilă, rămâne să ne întâlnim în Piața Matache Măcelaru. Nu că am avea ceva de făcut acolo, însă Matache Măcelaru pare un bun loc de întâlnire pentru oameni vechi.

ȘOVA- Cică lui Dan Șova i-au dat arest la domiciliu ca să scape de el. Nu se mai oprea din vorbit.

SENZAȚIONAL! AM FOST DEMASCAȚI!-   Securitatea e pe urmele noastre… Pirel Malada era personajul cu capul gol și ascuns în lanul de rapiță. E gol și mai jos. L-ați fi vrut și mai gol ? Știu, dar mai mult nu ne-a lăsat Sanepidul să arătăm. Dacă l-ați fi văzut și mai gol nu mai mâncați multă vreme carne de porc.

Partea superioară a machetei

SENZAȚIONAL – Am intrat în posesia unui document senzațional, de fapt o fotografie fierbinte, fierbinte, fierbinte. Un apropiat al lui Victor Ponta gol pușcă. Apropiatul, nu Victor Ponta. Documentul e sub enbargou încă o jumătate de oră. Vom reveni la vreme. Stați pe recepție. Dacă nu stați nici nu știți ce pierdeți. Mai sus…

ÎNCĂ UN DOBITOC DUPĂ GRATII  –  Florin Popescu, deputat, a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă, însă purceaua pare moartă în coteț.
Potrivit procurorilor DNA, la sfârșitul lunii martie 2012, din funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița și din cea de președinte al organizației județene PDL, Florin Popescu i-ar fi cerut administratorului S.C. Avicola Crevedia S.A. si SC Agroli Group SRL cantitatea de 50.000 – 60.000 pui grill (60 – 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei).
Nu, puii nu erau pentru un grătar cu familia și cu tot neamul lui. Și nici pentru el, că nu era Haplea. Erau pentru mituirea electoratului la alegerile locale din 2012. Începtul e bun. Așteptăm urmarea cu cei care aruncau în alegători cu găleți, pungi de zahăr, sticle de ulei. Și ceasuri, Victor Ponta, ceasuri chinezești, dar ceasuri.

AȚI AUZIT? –  Ungurii nu se potolesc cu atentatele lor. Cică „kürtős kalács” ar fi „produs unguresc”. Și care, cine nu știe, pă surse, a fost desertul preferat al strămoșilor noștri, Burebista, Scorilo și Decebal.

ȘOVA CU BRĂȚĂRI  –  Umblă vorba prin târg că printre probele de la DNA ar exista și niscaiva fotografii teribil de fierbinţi cu Ioan Oltean şi Crinuţa Dumitrean, în dosarul despăgubirilor umflate de ANRP. Și fotografiile nu apar. Nici măcar… pă surse. Acuma nu că aș vrea neapărat să-l văd pe Neluțu Mexicanu în costumul lui Adam. Îmi pun toate speranțele în Crinuța. O fată care se cheamă Crinuța nu poate să arate rău, nu? Până atunci vă ofer o altă poză. Știu, s-a mai dat, dar mie îmi place așa de mult… Și e și destul de fierbinte. Se zice că, atunci când a văzut-o, pe Victor Ponta l-au trecut toate fierbințelele.

SĂ COMBATEM VIGUROS ZVONURILE MÂRȘAVE  –  Au apărut informații, și mârșave, și răuvoitoare, cum că foarte pufosul Mirel Palada ar fi fost zburătăcit de la guvernare. Haideți, domnilor, terminați cu răutăcismele astea! Omul s-a cerut afară. Singur și nesilit de nimeni. Să fie bine ca să nu fie rău. Nu mai suporta tirania. Acum e la spălat. Se curăță de păcatele guvernării Ponta, da?

DECI –  …prostuțul PSD-ului, Dan Șova, s-a prezentat la DNA scurt timp după ce Senatul a încuviințat cererea de reținere și arestare preventiva depusă pe numele lui. Și, lucru neobișnuit pentru cuibul de infractori din care făcea parte, cererea DNA avut parte de o încuviințare triumfală, ca să zicem așa și pe dincolo, 95 de senatori au votat pentru și numai 30 au votat împotrivă. Ce vremuri, domnilor, ce vremuri! Din păcate, nu suntem în măsură să vă satisfacem curiozitatea dacă băiețelul lu’ mămica va fi și arestat tot astăzi. Reținerea, dacă va fi, și nu vedem de ce n-ar fi, e posibilă numai după ce decizia Senatului va fi publicată în Monitorul Oficial. Un bob zăbavă, deci… Ceea ce vă putem spune sigur este că, după ce a fost lăsa cu imunitatea în vine, mititelul a părăsit clădirea Senatului cu ochii în lacrimi. Ca o fetiță sensibilă. Și a mai avut senatorul un moment care a pendulat binișor între ridicol și sublim, da, sublim! Încercând să-și convingă colegii să nu voteze pentru suspendare, Dan Șova le-a zis că el nu este un pericol public pentru că nu sperie lumea în stația de tramvai și, mai mult, „n-am sesizat să fugă lumea de mine prin mall”.  Normal aș zice, când îl văd, oamenii s-au învățat să-și păzească buzunarele.

NELU MEXICANU, ÎNCĂ UN PAS SPRE FRĂGEZIRE  –  Mica jigodie liberală, fostă PDL, Ioan Oltean, a primit aviz pozitiv pentru arestare preventiva din partea Comisiei juridice a Camerei Deputaților. Evident, micuțul Făt Frumos, cunoscut în lumea cu iz mai interlop și sub numele de „Nelu Mexicanu”, se consideră absolut nevinovat. Atât de nevinovat că a cărat după el vreo trei avocați doar ca să probeze absoluta lui nevinovăție, deși, din câte știm, Comisia juridică nu este, totuși, tribunal. DNA deține suficiente probe, convingătoare, că Mexicanul ar fi primit vreo 600.000 de euro, bani sfințiți, probabil, în incinta unei parohii din Chitila, pentru a-și exercita influența asupra Crinuței Dumitrean, șefa Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. Menționăm că la ora astrală a mitei din curtea Bisericii, Crinuța era nu numai șefa cu restituirea proprietăților, ci și o apropiată a Mexicanului, da’ apropiată tare de tot. Atât de apropiată că, zic gurile rele și mai informate, că omul și-ar merita cu prisosință și numele de Nelu Pește. Sau Peștele Mexican.
In conclzie, DNA cerut arestarea preventiva a deputatului Ioan Oltean pentru infracțiunile trafic de influență și complicitate la abuz în serviciu, spre frăgezire și aducere-aminte.

ÎPS TEODOSIE –  … Arhiepiscopul Tomisului a făcut senzaţie de Ziua Națională a României. Înalta față bisericească a venit la parada din faţa Prefecturii Constanţa îmbrăcat în mantie de împărat. Și pentru că trena era lungă și se murdărea, Arhiepiscopul Tomisului a cerut unui preot să i-o țină. Trena. Au apărut și explicații savante, teologice, despre importanța și necesitatea mantiei împărătești. Nu ne pricepem, nu ne băgăm. Dar, pentru că suntem curioși, așteptăm detalii și despre prezența Mercedesului în Biblie. Până atunci, doctorul Cucu și însemnările lui. Cam iconoclaste. Nimeni nu-i perfect.

SUNT UIMIT –  Veșnic născătoarea lui Pandele, Gabriela Vrânceanu Firea, n-a dat și ea un comunicat de 1 decembrie ? Că văd că toată lume bună, Victor Ponta, Gabriel Oprea, Liviu Dragnea, Elena Udrea, ejusdem farinae, a ținut să nu lipsească. Deși ce au ei de spus nu interesează pe nimeni.

ION LUCA CARAGIALE DESPRE NOI, ROMÂNII  –  „Nu, hotărât; neamul acesta nu e un neam stricat, e numai nefăcut încă; nu e pân’acum dospit cumsecade. E încă nelimpezit de mizeriile seculare sub care a mocnit cu junghetura frânta; încă nu crede în dreptate; încă nu poate scoate din sânu-i pe cine sa-i poată comanda; încă nu știe de cine să asculte – fiindcă nu are deocamdată încredere în nimeni… Fript cu lapte, suflă si ‘n brânză. N’a ajuns să cumpănească bine ceea ce i se pune împotrivă; și astfel încă nu înțelege că în mâna lui ar sta să-și îndrepteze soarta și să dispună apoi de ‘ntregul de ea – precum e drept și precum are să și fie odată. În fine, nu are încă destulă îndrăzneală să-și răfuiască socotelile cu „binevoitorii lui epitropi”. Dar cu vremea, trebuie să vină și asta; trebuie să vină și înțelegerea fără de care nu poate fi o națiune sigură de avutul ei, nici de onoarea, nici de viitorul ei.” (Scrisoare către Alexandru Vlahuţă)

NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU e vocea  celebră a Europei Libere, care ne dorește, ca și altădată, să auzim numai de bine…