Neculai Constantin MUNTEANU – Actualitatea românească de martie

Neculai Constantin Munteanu

CUVIOASĂ –  Ion Iliescu despre revoluție: Ce rost are să dezgropăm morții ?  Adevărul e că, dacă Ion Iliescu ar fi fost dedesubt, și eu aș fi zis să nu-i dezgropăm. Nici morți.
Din cauză la putoare…

O SUTĂ DE ZILE – 1 martie… O sută de zile de când izmenele interesului național circulă fără antemergători, girofar, sirene, polițiști, naninano, pe scurt, fără coloană oficială. Și România nu s-a prăbușit. Cum e posibil?

OSCAR – Care va să zică, ursul duce greul și Leo ia statueta. Nedreptate numele tău e Oscar…

SUPĂRAT SUNT, DOAMNE, SUPĂRAT! –  „Cântă zeiță, mânia ce-aprinse pe-Ahil Peleianul,/ Patima cruda ce-aheilor mii de amaruri aduse…”  Cum era de așteptat, negru de mânie, ajuns în pragul celulei pentru 30 de zile, deocamdată, romul Nicolae Păun și-a dat drumul la gură, mânca-ți-aș. A spus verzi și uscate, cam fără noimă, în ton cu literatura asta modernă, mai destructurată, așe. Dar, din ce-a spus, se înțelege care va fi linia de apărare pe care o va adopta și el și avocatul : da, s-au manglit niște euroi, vreo șapte milioane, da, el a semnat niște hârtii, dar le-a semnat ca primarul, pentru că el a delegat toate competențele. Deci, de ce să plătească el ca acarul Păun ? În plus, sugerează oarece discriminare din partea colegilor care l-au dat pe mână procurorilor. De ce pe el, da, și pe Mădălin Voicu, ba ? Mai mult se retrogradează de la rangul de rom, la cel de țigan, concomitent cu ridicarea lui Medelin la rangul de boier. Când e vorba de discriminare e mai haios să fii țigan din Ferentari decât rom, nu? Cât despre boieri, știm noi ce făceau ei cu robii lor.
Run, Nicky Scorpion, run! Și, dă-i îm mă-sa pe toți, spune tot, tăticu! Și pe toți! „Am contestat decizia și vă spun că nu am lucrat niciodată în niciun proiect sau program și sunt acuzat de deturnare de fonduri europene. Nu am fost angajat la Partida Romilor și nu am lucrat niciodată. Nu am noțiuni de proiecte și programe. Partida Romilor este o organizație ca oricare altele, dacă doriți, de la UDMR în jos. Partida Romilor a obținut două proiecte cu finanțare europeană, dar ce trebuie să înțelegeți este că eu am delegat toate competențele echipelor de manangment, nu m-am ocupat eu. Nu e profesia mea, nu sunt economist, nici contabil. Eu am delegat toate competențele. Ce înțelegeți prin asta? Răspunzătorii de drept sunt cei care s-au ocupat de proiect, eu ce să fac mai mult de atât? Avem managerul financiar general care se ocupă de banii organizației de 20 de ani și e în stare de libertate. Îl avem pe Mădălin Voicu în libertate, pe managerii proiectelor în libertate, de aici deduceți dumneavoastră. Iar eu, care nu am lucrat niciodată, nu am nicio noțiune de proiect sau de program, eu trebuie să fiu reținut 30 de zile. Am înțeles că e an electoral, iar eu incomodam foarte mult, iar atunci eu trebuie să stau nu 30 de zile, s-ar putea 90 de zile să treacă alegerile locale. Eu am spus că mă retrag din politică. E un mesaj pe care îl transmit. Să înțeleagă partidele politice că nu mai vreau să fac politică și nu mă interesează. Mă aștept la orice. Eu, țiganul din Ferentari, trebuie să merg la arest preventiv și să stau, Mădălin Voicu, din familie de Cantacuzini, trebuie să stea acasa. E iubit de lume, de parlament, eu nu m-am prezentat în parlament tocmai pentru a nu lăsa loc de interpretare. Au arătat ca sunt părtinitori. Unu-i mumă, altul ciumă”.

SIMPLE COINCIDENȚE? – De la luceafărul huilei, imbecilul sindical, la doctorul izmenelor, imbecilul militar, și înapoi. Cu un scurt popas la Romeo Beja, alt imbecil sindical.
Haios de te ia cu friguri. Imbecilii ăștia puteau să pună țara pe foc.

FIFA ARE UN NOU PREȘEDINTE : GIANINNI INFANTINO – Infantino, da?
Adio Blatter! Adio și Blatini? Firește, Infantino ăsta a început ca ăia de la DNA, cu heirupisme! „Trebuie să punem în aplicare reforma şi să implementam o bună guvernare şi transparenţă.”  Transparenţă, da?

DNA (2) – Contabilitatea minuțioasă a șpăgilor, mitei, comisioanelor și licitaților, în jurnale, agende, agende electronice, computere, stick-ere, cu sume, oameni, unii grei, locuri de întâlnire, odată încăpută pe mâinile procurorilor de la DNA, a dus la pierzanie și în celule o mulțime de guguștiuci care se dădeau de șmecheri nevoie mare. Între ei Paltin Gheorghe Sturdza, Gheorghe Penescu, Horea Uioreanu și, culmea, Sile Cămătaru.

DNA (1) –  Milionarul Ilie Carabulea şi-a notat într-o agendă politicienii şi înalţii funcţionari cărora le-a dat mită mascată sub formă de cadouri. O binevenită piedică în calea uitării. Un martor cu identitate protejată în acest dosar a depus la DNA o agendă care ar fi aparţinut lui Ilie Carabulea. Procurorii DNA au fotografiat agenda a și din această probă rezultă că printre beneficiarii diverselor cadouri făcute de Ilie Carabulea, constând în produse alcoolice şi alimentare de lux, erau oameni politici și înalți funcţionari publici. Este vorba de dosarul în care și-au prins mâinile, și urechile, senatoarea Doina Tudor, Daniel Tudor, vicepreşedinte la Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF) și în care mai figurează Dan Radu Ruşanu, fost preşedinte ASF, Dan Odobescu, cumnatul lui Adrian Năstase, Laura Chiţoiu, soţia lui Daniel Bogdan Chiţoiu, fost ministru de Finanţe. Numai lume bună. Cinstită. Muncitoare.

HAI LIBERARE! – Tribunalului Bistrița-Năsăud a respins eliberarea condiționată, cu 120 de zile mai devreme, a fostului primar al Clujului Sorin Apostu. Omul fusese condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare, cu executare, pentru luare de mită, spălare de bani şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Sorin Apostu a scris în închisoare patru cărţi, în nouă luni de zile, și ar fi trebuit să se bucure de o reducere cu 120 de zile a pedepsei. Din nefericire pentru el, a murit francul. Din cauza Ordonanţei de Urgenţă nr. 2/2016 din 3 februarie 2016, cea care a suspendat beneficiul zilelor scăzute din pedeapsă pentru lucrări științifice până în 1 septembrie. Între altele, Sorin Apostu a întrat în analele corupției românești pentru că un tovarăș de zburdălnicii financiare, arestat și condamnat în același dosar cu primarul, Călin Stoia, ar fi spus următoarele la un telefon aflat sub ascultare : „Și ăsta vine și spune, ce-mi iese mie la afacerea asta? O sută de mii? Sau 50 de mii cum zici tu? Păi pentru de 50 mii nu mă dau jos din pat, frate.” Tupeu, frate !

DORINȚĂ – Așa mi-ar plăcea să-l văd pe Nicolae Păun, Niky Scorpion pentru prieteni, autodistribuit în opereta „Lăsați-mă SĂ-L cânt”! Cu Mădălin Voicu la pupitru.

NECULAI CONSTANTIN MUNTEANU e vocea  celebră a Europei Libere, care ne dorește, ca și altădată, să auzim numai de bine…