Important moment de cotitură în istoria noastră, domnia lui Alexandru Ioan Cuza a adus schimbări însemnate în multe planuri, unul dintre cele mai însemnate fiind cel administrativ.
Adoptarea noii legi ce schimba, după model belgian, administraţia Principatelor se dovedea a fi tributară principiului exprimat ulterior de fruntaşii conservatori, prin expresia „formă fără fond”, pentru că românii nu erau încă pregătiţi, ca mentalitate, pentru o asemenea turnură.
Primul Consiliu Judeţean ales prin vot în anul 1864, după stipulaţiile noii legi ce prevedea în mod clar atribuţiile acestuia, încălca prevederile legii, încă de la înfiinţare.
În raportul întocmit de generalul Ioan Em. Florescu – prefectul judeţului erau expuse pe larg, toate abuzurile săvârşite de Consiliul Judeţean, între acestea aflându-se achiziţionarea unor obiecte, precum şi darea unor lucrări în antrepriză, fără organizarea de licitaţii, la preţuri foarte mari sau votarea bugetelor, fără o susţinere financiară adecvată.
Sunt motive care-l determină pe domnitor să dizolve Consiliul.
Lucrurile nu vor sta mai bine insă, nici după venirea la domnie, a lui Carol I, când vechea situaţie nu face decât să se perpetueze.
Au trecut de-atunci mai bine de 150 de ani, însă schimbările n-o arată!
RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște.