Din arhive… – Ordinul Național al Legiunii de Onoare Franceze conferit de președintele francez Clément Armand Fallières (1906-1913) lui Gheorghe Corbescu (1876-1923), licențiat și doctor în drept la Paris, absolvent al Secțiunii Diplomatice a Școlii Libere de Științe Politice, jurnalist și apoi director al importantului ziar „L’Indépendance Roumaine” (1919-1922), viitor prefect și primar al Bucureștilor… (Sursa: Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dâmbovița)
Mediaș… – E un oraș care păstrează în trecutul său mai vechi o etapă antică romană și o alta medievală săsească. Biserica Sfânta Margareta, o bijuterie arhitectonică și artistică gotică cu inserții renascentiste, cu minunata sa orgă și impozantul Turn al trompeţilor, castelul cu turnurile sale, dintre care atrage atenția romanticul Turn al Mariei cu creneluri, superba Casă Schuller, construită în stil renascentist, clădirile din Piața Regele Ferdinand, Biserica franciscană romano-catolică sunt câteva dintre monumentele care fac din Mediaș o destinație aparte. Mediașul este, totodată, locul de naștere al lui Stephan Ludwig Roth, doctor al celebrei Universități din Tübingen și elev al lui Pestalozzi, care a înțeles că națiunea majoritară, cea românească, era chemată să asigure liantul culturilor din Transilvania, în condițiile în care toate limbile și culturile vor avea drept de cetate în acest areal cu valori atât de diverse și de bogate. (Foto de Iulia Ghercă)
Târgovișteană… – O recomandare: casa Angela Georgescu (sec. al XVIII-lea) ce adăposteşte colecțiile sculptorului şi pictorului Vasile Blendea, fost student al lui Dimitrie Paciurea şi Frederic Storck…
Partea superioară a machetei
Partea inferioară a machetei
Tot târgovișteană… – Profilul uneia dintre casele cele mai importante edificate de viitorul profesor al Institutului Ion Mincu, arhitectul Romano de Simon, la Târgoviște, orașul său natal, pe bulevardul Carol I: Casa Balaban. (Sursa: Arhivele Naționale ale României, Serviciul Județean Dâmbovița)
Încă o casă de Târgoviște… – Târgoviște, début du siècle… Proprietarul G. Pârvulescu în fața casei sale edificate în sec. al XVII-lea – al XVIII-lea.
Semnal… – Ne-am obișnuit să situăm relația României cu CAER-ul într-un raport de dihotomie, mai ales ca urmare a disputelor care au opus țara noastră URSS-ului în perioada în care Moscova încerca să sporească rolul supranațional al acestei organizații. Au stat însă lucrurile întotdeauna așa? O cercetare atentă a arhivelor a dezvăluit și o altă realitate, mai cu seamă pentru începuturile CAER-ului, într-un un articol semnat de Elena Dragomir, care a văzut lumina tiparului într-o revistă ISI, „Journal of Cold War Studies”, publicată de Harvard University, în cadrul proiectului „Utopia versus realism în politica externă românească”.
SILVIU MILOIU este profesor universitar, la Universitatea VALAHIA, din Târgoviște…