Simona SARU – România în anul 2050

cropped-cs_logo_sq-300-e1424474351203.jpg

Cred că sunt foarte puțini cei care nu se gândesc deloc la viitorul lor. Planuri, temeri, speranțe… Cum va fi viața noastră peste câțiva ani sau mai departe? Acum 2-3 ani, dacă cineva mi-ar fi „arătat” viața mea în această perioadă poate n-aș fi crezut, ca să nu mai vorbesc de acum 10 ani…

Auzim multe voci îngrijorătoare. Ce ne facem? Încotro mergem? În jur, totul se mișcă: economia, tehnologia, știința, cultura… Ce viitor va avea această țară? România a supraviețuit în istorie și a tot evoluat de atunci, un semn că în viitor va demara cu pași repezi spre schimbare. România în anul 2050 va deveni o țară a mecanismului. Spun asta pentru că în numai câțiva ani, țara noastră va fi înghițită, la propriu, de tehnologie.

Oamenii vor fi transformați în niște „roboți”, iar hrana lor zilnică va fi „energia electrică”. Tot timpul sunt capturați în sfera tehnologiei, care se mărește din ce în ce mai mult. Copiii se vor naște mult mai inteligenți în comparație cu generația noastră. Vor prelua controlul încă de mici, iar încetul cu încetul, educația clasică va dispărea. Despre școală nici nu se mai pune problema; lecțiile se vor face la domiciliu cu profesorii virtuali. Stiloul devine deja istorie, pentru că va fi înlocuit cu tastatura.

Deci, România noastră va fi schimbată radical. Mulți oameni de știință vor reuși să dea naștere unor mașinării performante. Mersul la cumpărături ar putea fi foarte diferit în 2050. Este posibil ca imprimantele 3D să fie disponibile în foarte multe magazine, permițându-le oamenilor să-și creeze produsele la comandă. Asistenți robotizați ne vor ajuta să găsim ceea ce căutăm, dar vor fi capabili să și analizeze. Este foarte posibil ca mașinile să se conducă singure. Diferențele dintre transportul public și cel privat se vor estompa și vom călători în taxiuri robotizate. Semafoarele nu vor mai fi necesare.

Viitorul țării noastre nu ar trebui să fie deloc îngrijorător… 2050 va fi anul în care România va supraviețui prin forța unor resurse regenerabile, în locul stâlpilor de iluminat de pe marginea drumului, copacii își vor putea produce propria energie și vor lumina. Totul va fi conectat la rețea, iar România va înregistra o mare schimbare.

Oare? E timpul să mă înghesui în autobuzul murdar, cel care mă duce spre școală… Și ce? Nu avem voie să visăm?

SIMONA SARU este elevă la Colegiul Național „Constantin Carabella”, din Târgoviște…