Ștefan POPESCU – Fragmentarium

 

Ştefan_PopescuFostul premier francez și ministru de externe Dominique de Villepin a publicat în cotidianul Le Monde un editorial intitulat „Să rezistăm spiritului războinic”. De Villepin este cel care pe 14 februarie 2003, în Consiliul de Securitate ONU a ținut un celebru discurs împotriva războiului american în Irak. Editorialul de față mă duce cu gândul la cei care au deschis cutia Pandorei islamismului. Responsabilitățile trebuie arătate în mod clar, dacă vrem să învățăm ceva din lecțiile istoriei. Cine a fost la originea creării organizației teroriste Al-Qaida ? Statele Unite. Oare vă aduceți aminte de filmul de propagandă Rambo 2 si 3, care făcea parte din strategia de internaționalizare a unei mișcări islamiste antisovietice? Înlăturarea lui Saddam Hussein a fost iarăși o eroare. Oare nu se înscria Saddam în despotismul oriental milenar din regiune, dincolo de regimul sau de orientarea neomarxistă? Oare constituția Bremer – altă eroare monumentală – nu a comunitarizat un stat care era un mozaic etnic și confesional? Oare strategia de izolare a lui Bachar Al-Assad și transformarea Siriei într-un al doilea Irak este înțeleaptă?

Scriitorul și eseistul francez Pascal Bruckner afirma pentru Le Figaro, pe bună dreptate în ceea ce mă privește, că ceea ce s-a întâmplat la Paris, dincolo de jurnalismul provocator al celor de la Charlie Hebdo, reprezintă „actul fondator al unui nou tip de terorism”. Acest act trebuie pus în contextul radicalizării lumii islamice. Cred că Occidentul a evaluat greșit mișcările catalogate drept „Primăvara arabă”. În loc să se caute un compromis, o mediere între mișcările social-religioase și regimurile de natură neomarxistă (Mubarak, Ben Ali, Ghaddafi, Al-Assad), statele occidentale au dat în cap acestora din urma, fără să se ia în calcul forța mișcărilor radicale transnaționale. Fapt și mai îngrijorător, aceste mișcări transnaționale radicale sunt bine implantate în Europa. Când spun asta mă gândesc și la meciul de fotbal, care a avut loc la Marsilia acum doi-trei ani între Franța și Algeria, și unde suporterii francezi de etnie algeriană au huiduit Marseilleza. Este clar că trebuie regândit așa-numitul model de integrare a comunităților ne-europene în așa-numita societate laică. Iată de ce cred că Pascal Bruckner are dreptate atunci când îndeamnă: „Acest atentat abominabil trebuie să ne deschidă ochii”.

Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona , profesor asociat la SNSPA și, desigur, absolvent   de CARABELLĂ târgovișteană…