Toma MAGERIU – Anotimpul sufletului meu

Pictorul naturii a sosit cu pensulele sale pline de culoare și de farmec. În drumul său peste marea nesfârșită de verdeață, preschimbă culoarea tabloului verii în tonuri calde de galben-maroniu.

El se așază în veșmântul naturii, impunându-și propriile reguli. Se uită la soarele chipeș, și-l gonește din împărăția sa cu norii purtători de melancolie. Rânduiți în linie dreaptă, de-a lungul și de-a latul, stau de veghe zeci de străjeri de cristal cu coroana lor de smarald. Fideli toamnei, îi aruncă soarelui priviri străine și pline de răutate. Când bate vântul, ei își îndreaptă crengile către soare și acesta este nevoit să părăsească acest loc vechi și melancolic.

Vântul își plimbă răsuflarea rece printre ramurile goale ale copacilor și azvârle frunzele, fără noimă, peste tot. Când vântul se oprește natura rămâne nemișcată, iar peisajul devine un tablou de pus în ramă. Apoi toamna,își spală pensulele cu o ploaie cu picături mari. Muzica ploii se aude ușor. Toamna se relaxează după multă muncă, ascultând simfonia ploii. Ploaia curge apăsat formând bălți. Aceste bălți ne reamintesc din secundă în secundă, că toamna și-a lăsat povara peste tot orașul.

Pe bolta înflăcărată a apusului lacom, mai zăreai ici-colo câte-o pasăre care, la rândul ei, se pierdea în inima roșiatică a apusului. Ici-colo, câte-un copil curajos se uită pe fereastră. Își aduce aminte de zilele pierdute ale verii, când mergea în poieniță cu cățelul,și începea distracția. Acele zile sunt pierdute. Acum, toamna ca o mamă rea, îi încuie în casă pe toți copiii: și cuminți și neascultători.

Mâna nevăzută a toamnei azvârle o mantie ruginie peste tot satul. Pădurile de molifți sidefii își aruncă acele peste tot. Râurile plâng de plecarea verii, iar soarele se uită la el însuși. Parcă nu mai este la fel de chipeș ca odinioară. Acum a îmbătrânit. Lupta dintre tinerețe și bătrânețe… a pierdut-o. Lupta dintre frig și căldură… a pierdut-o. Nu mai are sens să mai stea aici!

TOMA  MAGERIU este cel mai tânăr dintre juniorii „Culturii de Sâmbătă”, este elev în clasa a V-a, la Școala „I. Al. Brătescu-Voinești” și membru al Cenaclului literar de la Palatul Copiilor din Târgoviște…