Nu mi se pare deloc că Iohannis e „Președintele Facebook” ori că „16 noiembrie a fost degeaba”, după cum propagă unii prin social-media. Aceasta e iarăși o atitudine tipic românească, un amestec de superficialitate, nerăbdare și ipocrizie.
- Președintele a recurs la toate mijloacele pe care i le pune la dispoziție Constituția. A dat mesajul politic corect prin delimitarea publică față de ce s-a întâmplat în parlament, apoi a atacat la Curtea Constituțională decizia în cauză. Nimic din acțiunea sa nu a fost în contradicție cu spiritul lui 16 noiembrie.
- Faptul că Președintele a fost la dineul de la Peleș nu e decât un pas bun înainte, care trebuie salutat. Ce era de făcut? Să-și anuleze participarea din cauză de Șova?
- E și multă ipocrizie. Pe de o parte, Iohannis a fost ales ca să fie „președintele altfel”. Pe de altă parte, i se cere să se comporte în logica predecesorilor săi.
Singura soluție onorabilă la ieșirea din impasul pe care noi înșine ni l-am adus asupra noastră prin legitimarea acestui parlament profund corupt o reprezintă alegerile anticipate. Dar asta, conform constituției, nu ține decât nesemnificativ de președinte. Tehnic, stă în capacitatea opoziției de a mobiliza suport în jurul ei; emoțional, în forța opiniei publice – iar acest din urmă factor e și cel mai important.
VLAD BADEA a studiat la Universitatea Babeș-Bolyai și la University of Leiden, a fost Research Assistant la Netherlands Institute of International Relations Clingendael și, desigur, este absolvent de Carabella târgovișteană…