Cu gândul la târgurile toamnei

de Radu STATE

Logo2

Una dintre primele mele experienţe pe tărâm muntenesc a constituit-o participarea la un târg de Sf. Dumitru (celebru de altfel), organizat la Fieni. În Ardeal nu văzusem vreodată ceva asemănător, pentru că, pur şi simplu nu se organizează astfel de târguri.

Mi s-a părut cam kitsch, dar nici nu bănuiam atunci (1990), ce dimensiuni poate atinge, cu adevărat, un kitsch…În preajma sărbătorii religioase amintite, m-am dus cu gândul în urmă, la acel moment, abia acum încercând însă să mă aplec mai atent asupra temei organizării târgurilor în Ţara Românească. Tradiţia organizării acestora, alături de bâlciuri sau iarmaroace se pierde în zorii Evului Mediu românesc şi se naşte din necesitatea meşteşugarilor de a-şi scoate la vânzare mărfurile. Acest soi de „adunări”, organizate cu prilejul unor sărbători religioase erau potrivite scopului propus. Obiceiul ţinerii târgurilor a dăinuit în timp, nici chiar comuniştii neputând să le interzică: iată, în acest sens, cum Decizia nr.137 a Comitetului Executiv al Consiliului Popular al judeţului Dâmboviţa, care aproba calendarul organizării târgurilor dâmboviţene, consemna o stare de fapt.

Evitarea organizării unor astfel de adunări, în zile de sărbătoare religioasă s-a izbit de o tradiţie seculară, ce amprentase adânc memoria colectivă. Calendarul amintit preciza locurile în care se organizau târguri de Sf. Dumitru (26 oct.)-Fieni, Vişineşti, Băleni, Titu. La Sf.Maria Mare (15 aug), astfel de adunări erau la Văleni, Voineşti, Potlogi, Hulubeşti, Sălcioara, Tătărani, iar de Sf.Maria Mică (8 sept.) – la Voineşti, Lăicăi şi Măneşti. La Ziua Crucii (14 sept.) era amintită ţinerea bâlciurilor, la Vârfuri, Corneşti, Văleni şi Titu. La Sf.Ilie se desfăşura târgul de la Bezdead, iar de Sf. Nicolae se ţineau târguri la Voineşti şi Vişina.

Mai trebuie spus faptul că în calendarul respectiv apăreau doar datele calendaristice ale târgurilor acestora, dar în spatele acelor date, orice creştin „vedea” semnificaţia religioasă a zilelor de târg.

RADU STATE este doctor în istorie, consilier principal la Serviciul Județean Dâmbovița al Arhivelor Naționale și ardelean de Târgoviște…