SOCIETATEA MULTICULTURALĂ – Modelul societății multiculturale se află oare în contradicție cu identitatea europeană? Este o întrebare la care am încercat să răspund în ultimul număr al Revistei 22. Confruntarea cu populații și cu modele noneuropene îi face acum pe cehi, polonezi, unguri, români etc. să se gândească la ei înșiși ca europeni, cu alte cuvinte, ca oameni care sunt diferiți de populațiile venite din Orientul Mijlociu și Apropiat sau din Africa Subsahariană. Istoricul francez René Girault consideră că acest aspect a fost, de-a lungul timpului, chiar unul dintre factorii majori ai cristalizării unei identități europene, pe modelul existent în perioada cruciadelor: creștini/necredincioși.
RUSIA ȘI SIRIA – Prezența Rusiei în Siria se înscrie într-o viziune globală, dar și regională. La nivel global, Rusia încearcă să își afirme rolul de mare putere ce nu se limitează numai la vecinătatea apropiată ex-sovietică: păstrarea bazei militare din portul sirian Tartous, bază înființată în 1971, trebuie pusă în legătură cu demersuri similare, cum ar fi reactivarea bazei de submarine militare ruseşti de la Cam Ranh (Vietnamul de Sud). Mai multe amănunte despre strategia rusa in Siria, în articolul pe care l-am publicat în Revista 22…
ÎNTÂLNIRI – Am avut marea plăcere să răspund întrebărilor simpaticei jurnaliste Doris Lupu, de la Radio RVE Sibiu, pe tema crizei refugiaților, a concluziilor reuniunii miniștrilor de Interne din UE și a felului în care autoritățile locale pot răspunde în fața „primirii” unui număr de refugiați. Am fost și oaspetele jurnalistului Amedeo Ene, pe Realitatea Plus. A fost o discuție stimulantă tot pe „subiectul zilei” – imigrația dar și cauzele profunde ale fenomenului, contextul mondial al deplasărilor de populații.
UN INTERVIU – Am urmărit un interviu excepțional, cu academicianul Mircea Malița, cel mai strălucit elev al matematicianului Grigore Moisil, creatorul școlii românești de viitorologie, fost ambasador la ONU și în Elveția, ministru al Educației Naționale (a creat liceele și clasele bilingve, a introdus informatica în rândul disciplinelor de studiu), fost vice-ministru al Afacerilor Externe. Este un privilegiu să-i fiu colaborator apropiat atât la Comisia de Studii Prospective a Academiei cât și la Centrul de Studii Diplomatice și Negociere Internațională.
NOSTALGII – Am participat la deschiderea anului școlar la Colegiul Național „Constantin Carabella” din Târgoviște, al cărui elev am fost. M-am bucurat să îmi revăd profesorii cărora la datorez atât de mult!
Ștefan POPESCU este doctor în istorie la Sorbona, profesor la SNSPA și, desigur, absolvent de CARABELLĂ târgovișteană…