O prietenă de pe facebook scria că își dorește să se întâmple o magie pentru ea, în seara asta…
Magia e uneori fără ca „ceva” special să „se întâmple”. Eu simt, de exemplu, seara asta, mai plină de magie decât altele. Sau într-un loc, uneori, e mai multă magie decât în altul. Ce e magia? Magia pe care și-o doresc oamenii care pot și să mai viseze. În viața de lucruri obișnuite, o viață frumoasa, de altfel, pentru cine știe asta…
Magia, este atunci când în viața ta apare ceva care îi aduce un farmec, când un alt timp se suprapune peste cel care e deja, sau când acel timp începe deodată să curgă, în mijlocul celui liniar. Magia e o poveste care nu trebuie povestită, și nici nu poate fi. Magia este și atunci când te bucuri pentru că afară ninge, deodată, este și când simți spiritul sărbătorilor, dar niciodată nu e în singurătate.
Ce farmec ar putea avea orice lucru, daca ai fi doar tu singur? Ceva este magic atunci când mai e și altceva: unde te întorci mereu când magia pleacă? Poate că ea e mereu, poate e peste tot, dar nu o vedem mereu. O vedem doar atunci când suntem pregătiți, și cel mai adesea nu suntem… Dar ea este. Cineva spunea că îți trebuie un vis ca să poți să suporți realitatea. Eu nu sunt de acord. Un vis e și altceva decât un mecanism psihologic, fabricat pentru a suporta mai ușor viața.
În noi toți, există toate posibilitățile de a avea cea mai frumoasă lume. În noi toți, există latura numită și conștientă, a ceea ce alegem și urmăm în mod constant și ceea ce formează o viață cu un întreg parcurs. Și unii spun că restul e poveste. Dar în noi toți, există și latura aceea pe care am putea-o numi umbra, care reflectă nevoia noastră și de un alt mod de a experimenta viața. E ceea ce ascundem fiecare, unii chiar până la a nega despre ei acea parte. E latura noastră subconștientă, pe care nu avem cum să o considerăm una negativă. Ea exprimă dorințele noastre, acelea care nu pot fi realizate în lumina zilei, sau a vieții, ci este altceva. Nu e vorba de ceva instinctual sau nedemn de ființa umană. Nu e nici măcar o nevoie. E totuna cu latura creativă a noastră, o parte a sufletului tinzând mereu către un „mai mult”, un „altceva”, și aici apare „magia”.
Mulți oameni au știut lucrul acesta. Și l-au avut. Ce poate fi mai frumos?
AURA CIOBOTARU este absolventă de filosofie, la Universitatea București și a fost profesoară la Colegiul Național „Constantin CARABELLA”, din Târgoviște…