Câteva repere ale actualității – La început de decembrie 2016… Cei interesați de mersul lumii au putut urmări unele evenimente care au potențialul de a marca nu numai anul 2017, ci și anii următori. Ne va fi mai clar cine va intra în noua formulă a administrației Trump. Deocamdată, generalul de Marină (ret) James Mattis pare a fi viitorul Secretar al Apărării, iar unele surse îl dau pe Mitt Romney ca viitor Secretar de Stat (ministru de Externe). Duminică, 4 decembrie a.c., o fost de urmărit referendumul constituțional din Italia și alegerile (reluate) din Austria. Ambele au fost foarte importante pentru viitorul UE. Prețul petrolului este în ușoară și constantă creștere, ceea ce teoretic va mai atenua pe moment nervozitatea unor factori de decizie din Rusia. Deci unele soluții pentru Siria (și Libia?) ar putea fi la orizont.
Film românesc – „Bacalaureat” trecut cu bine… În ziarul Le Figaro, aproape două pagini și jumătate sunt dedicate filmului „Bacalaureat” al lui Cristian Mungiu, plus un frumos portret al actorului Adrian Titieni… O frumoasă reclamă pentru România și cinematografia noastră…
Carpetele bunicilor – Pe 1 decembrie a.c., „Meșteșugul țeserii covoarelor de perete” a intrat în Patrimoniul Mondial Intangibil al UNESCO, drept „patrimoniu imaterial” al umanității. Dosarul a fost depus în comun de România și Republica Moldova. Vă mai aduceți aminte carpetele de pe pereții camerelor din casa bunicilor (sau „păretar”, cum e numit acest covor de perete în unele regiuni)? Nu, nu mă refer la „Răpirea din serai” – pe aceasta, dacă o mai vedeți pe undeva, dați-o jos.
1 Decembrie – A fost Ziua națională a României, organizată (pentru diplomații străini) foarte elegant la Ambasada României din Paris, unde am primit oaspeții alături de Excelența Sa, domnul ambasador Luca Niculescu și de domnul colonel Constantin Paraschivu, atașatul militar al României în Franța. Dar istoria politică a Franței și a Europei merge mai departe… In timp ce noi primeam pe înalții noștri oaspeți la Ambasadă, domnul François Hollande, președintele Franței, se pregătea să anunțe faptul că nu va mai candida pentru un al doilea mandat – ceea ce a și făcut public. Istoria merge mai departe… și nu uitați că ea rămâne cea mai frumoasă… etc.!
Mungiu – Pe postul francez Arte Tv, la excelenta emisiune „28 minutes”, regizorul Cristian Mungiu a vorbit foarte frumos despre filmele sale, despre cea mai recentă producție a sa – Bacalaureat, care a avut premiera în Franța pe 7 decembrie a.c. – și la fel de frumos despre România & București. Cred că putem să ne bucurăm pentru orice concetățean care reușește, indiferent de domeniu.
Acum cinci ani – Se întâmpla acum 5 ani, în noiembrie 2011… A fost una dintre cărțile în urma cărora am primit foarte multe mesaje – ceea ce atunci m-a surprins. Nici măcar nu aveam cont fb în acei ani. În afara rândurilor din pagini, n-am putut mulțumi altfel decât dând autografe. Titlul cărții era „Epoca de aur a incertitudinii. America şi China, ideile şi Primăvara arabă, Clio, Clausewitz şi Lady Gaga la începutul secolului XXI „. Cartea, evident, nu a prevăzut toate firele evenimentelor în curs azi, dar a intuit tendința (spre spectacol & neprevăzut) – și măcar nu mă mai face azi să fiu surprins de ceea ce unii descoperă a fi „incertitudini”. Ca de fiecare dată, o plăcere să fiu alături de Luca Niculescu și Ovidiu Nahoi. Mulțumesc doamnei dr. în Istorie Simona Deleanu pentru foto…
Castro – O pagină de istorie se închide. Nu va greși cine va paria pe Cuba, de acum înainte…
ADRIAN CIOROIANU este profesor universitar, istoric, jurnalist, eseist și un important om politic; este noul ambasador al României la UNESCO…